vosky

alebo ceridy sú pevné látky chemickým zložením príbuzné olejom a tukom. Väčšinou sú to estery vyšších mastných kyselín a vyšších alkoholov. Vosky obsahujú len veľmi málo nenasýtených kyselín alkoholov, čo výrazne podporuje ich stabilitu. Sú to chemicky neaktívne látky a na rozdiel od olejov obtiažne oxidujú, nežltnú a nepolymerujú. Podobajú sa včeliemu vosku a ich vlastnosti sú s ním porovnávané. Bod topenia leží medzi 50 – 90° C. Sú vodoodpudivé, vzdorujú kyselinám, možno ich však zmydeľniť alkáliami na emulzie riediteľné vodou. Rozpúšťajú sa v organických rozpúšťadlách.

Druhy voskov:

– živočíšne a raslinné vosky

cetaceum

čínsky vosk

espartový vosk

japonský vosk

kandelilový vosk

karnaubský vosk

punský vosk

šelakový vosk

včelí vosk

 

– zemné vosky

cerezín

montánny vosk

ozokerit

 

– syntetické vosky

mikrokryštalický vosk

parafín

 

Literatúra:

Ferdinand Devínsky a kolektív. Organická chémia. Bratislava, 2001.
Klemens Merck’s Warenlexikon für Handel, Industrie und Gewerbe. Leipzig 1922.
Teyssler – Kotyška Technický slovník naučný, Praha 1934

 

© docent for obnova.sk only

Kategória: Materiály
Tag: Vosk, mm9, mtm

Vytvorené: 16. novembra 2013 10:11

Upravené: 16. novembra 2013 10:11

Autor: docent

Návrh na zmenu

Odpovede