Včelí vosk

Je metabolickým produktom včely medonosnej ( apis mellifera ), plastickej konzistencie, farby oranžovožltej až svetlohnedej s typickou voskovou vôňou. Získavame ho v tvare kotúčov, zlomkov, alebo z voštín, priamo od včelárskej verejnosti na Slovensku.

     Spracúva sa mokrou cestou za tepla ( parou a horúcou vodou ), čistí sa sedimentáciou a filtrovaním, sterilizuje sa teplom ( jednu hodinu pri teplote 117 až 118 st. C )

Základné parametre:
     Včelí vosk prírodný žltý spĺňa podmienky ITN001 ( Včelí vosk prírodný ) , platných noriem krajín EÚ a ostatných európskych štátov. Pre potravinárstvo a kozmetiku ho možno použiť bez ďalších úprav , spĺňa podmienky využitia vo farmácii podľa Ph Eur6, cera flava/beeswax yellow, používa sa na výrobu medzistienok pre včelárstvo ( vyhovuje podmienkam veterinárnej bezpečnosti ). Uplatňuje sa v elektrotechnike, sklárskom priemysle, umeleckých remeslách , vo výrobe klasických sviečok a pod.

Chemicko-fyzikálne ukazovatele:
farba – oranžovožltá až svetlohnedá
vôňa – typicky vosková
lom – jemne zrnitý
hustota – 0,95 až 0,96
bod topenia – 62 až 65 st. C
číslo kyslosti – 17,5 až 21 mg KOH/g vosku
číslo esterové – 67,5 až 78 mg KOH/g vosku
číslo zmydelnenia – 85 až 99 mg KOH/g vosku
     Pri hnietení medzi prstami sa nesmie lepiť na prsty, pri reze ostrým nožom sa nesmie lepiť na nôž a rez musí byť matný – nie lesklý.

Kategória: Materiály
Tag: Katarína Vošková, Vosk, m9, materiály, mm9, mmm, mtm, vceli vosk, včela

Vytvorené: 04. mája 2011 08:05

Upravené: 04. mája 2011 08:05

Autor: harp

Návrh na zmenu

Odpovede