Pec chlebová

Pec chlebová

druh pece v ľudových stavbách. Pec sa skladá z podpecia, na ktorom je teleso pece, v prednej časti s čeľusťami. Pred podpecie pece na strane čeľustí býva predsadené ohnisko a pred druhou voľnou stranou pece prípecok, pod ktorými býva v spodnej časti podpiecka. Z telesa pece môže dym odchádzať cievkou do pitvora, resp. dymníkom, otvoreným komínom al. komínom. Pec býva často spojená s ďalšími druhmi kúrenísk – so sporákom al. kachľami. Pec býva umiestňovaná v rohu izby pri stene medzi izbou a pitvorom ( pri vstupe do izby po pravej strane , neskôr sú čeľuste situované do pitvora, a príp. celá pec do kuchyne. Zriedkavo bola pec vysunutá z obydlia ako súčasť jeho dispozície, niekedy stála samostatne na dvore či v príručnej záhrade hospodárskeho dvora, výnimočne na ulici. Mohla byť chránená prístreškom. Pec slúžila najmä na pečenie chleba, na vykurovanie, menej na varenie, sušenie ovocia, na hornej ploche a na prípecku sa spávalo. Pece sa stavali z hliny al. kameňa, najstaršie majú vypletanú konštrukciu s prútím a omazané mazanicou. V rohu pece môže byť vyhĺbený kozúbok.

Kategória: Architektúra
Tag: najstraršie

.

Vytvorené: 15. decembra 2010 23:12

Upravené: 15. decembra 2010 23:12

Autor: admin_obnova

Návrh na zmenu

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Odpovede