Forum Replies Created

Page 222 of 253
  • harp

Member
    30. apríla 2004 at 6:31 in reply to: Co je pamiatka?

Je to fakt velmi subiektivne. Ja som doslova vo vytrzeni z takych beznych veci ako su mosadzne klucky, alebo drevene dvere. Su proste veci, remeselne vyrobky, ktore sa mi pacia viac ako akykolvek obraz ci plastika profi vytvarnika.

Je to cudne? Myslim, ze nie.

• harp

Member
    30. apríla 2004 at 0:14 in reply to: Radnicne namestie v Bardejove

Tak sa nam to tu zas rozbehlo, :) bolo by to aj na novu diskusiu… Cirkev a pamiatky. Ak mate co ktejto teme povedat kludne ju rozprudte.

K tomu: „Cirkev nema penazi“. Nedavno sa u nas pri Martine predavala Necpalska dolina. Celu ju vlastnila cirkev. Treba pisat este nieco viac…?

• harp

Member
    29. apríla 2004 at 17:21 in reply to: študium (školy, fakulty, reštaurovanie, umenie)

To je zaujimave mohli by ste nam nam napisat viac o tom bakalarskom stupni? Ako to bude s prijimackami, budu tam aj talentove skusky? Ake bude zlozenie jednotlivych odborov? Planujete otvarat iba tieto tri odbory?

• harp

Member
    29. apríla 2004 at 5:17 in reply to: Detektory kovov a zlato

Ano, aj mne sa javi…

Mate napad na nieco neve. Nic vas neskrie? Ak ano… kliknite na @!#$ odkaz: Pridať tému…

Mne pomali dochadzaju napady… ale predsa nieco. Napadla ma tema… Idem ju vytvorit.

• harp

Member
    29. apríla 2004 at 3:02 in reply to: draselne vodne sklo

Ked som robil skusky z dreva… spominalo sa tam, ze vodne sklosamo o sebe sa pouziva ako primitivny retarder horenia. V zmesi sa predava aj ako komercny retarder horenia.

• harp

Member
    28. apríla 2004 at 19:59 in reply to: Rada co na fasady?

Na titulnej strane je uz asi dva dni anketa na tuto temu. Vyjadrite svoj nazor!

• harp

Member
    28. apríla 2004 at 19:57 in reply to: Detektory kovov a zlato

Vcera som bolna hrade Sklabina. Kamarat mi tam ukazal jednu dieru. Ked som sa ho pytal, ze co to? Odpovedal raz vecer sme tu prisli a niekto tu kopal. Vraj mal zo sebou aj detektor.

Ale na tomto hrade nie su ani z daleka problemom „detektoraci“,a le miestni obyvatelia. Chodia si na hrad pre stavebny material. Vraj cez tieto sviatky tam prisli 2x na tatre so slovami: „Prisli sme si nabrat skal.“ Zo zaciatku vraj vytrhavali krompacmi kamenne ostenia.

Ale co mozno cakat – „ved to uz je stare a akurat na strhnutie hodne“

• harp

Member
    28. apríla 2004 at 19:50 in reply to: draselne vodne sklo

Presnejsie? Ake ine vlastnosti a kde sa prejavuju?

• harp

Member
    27. apríla 2004 at 6:01 in reply to: Hrad Sklabiňa

Zajtra t.j. za hodinu :), pride na hrad Sklabina pamiatkova Inspekcia. Prinesiem vam nove fotografie.

• harp

Member
    27. apríla 2004 at 5:45 in reply to: Detektory kovov a zlato

Je to teda anglicky system? Ja neviem ci sa nieco zmeni, ani neviem ci je to na zapade lepsie. V suvislosti s fasadami je to tak ze vela ludi s ktorimi jednam mi hovori: „na zapade je to tak ze strhnu cele vnutro budovy, a nechaju iba fasadu“. A to kladu za idealny sposob rekonstrukcie SK budou.

Pokial viem tam to uz aj olutovali. Dnes sa uz tak deje iba obcas. Teda dufam ze si ludia uvedomia ze nie vsetko co je zo zaopadu je dobre.

• harp

Member
    27. apríla 2004 at 5:41 in reply to: Pokuta za poskodenie pamiatky.

Len som chcel povedat ze nepoznam cloveka, ktory ma pravo rozhodnut co je vatsia pamaitka. Pre kazdeho ine. Ja mam napr. niekedy dost vsetkeho spickoveho umnia a ovela radsej si prezriem nieco z umeleckych remesiel. Horna pokuta by podla mna mala byt vyvlastnenie. Pripadne basa.

V konecnom dosledku: o hodnote pamiatky by mala rozhodovat komisia, ak sa tak uz nedeje.

• harp

Member
    27. apríla 2004 at 5:38 in reply to: Detektory kovov a zlato

Najdrahsi a ten z najnovsieho propektu :)

To by ma zaujimalo ci sa da taky detektor pozicat napr. v Baumaxe? :)

• harp

Member
    26. apríla 2004 at 21:07 in reply to: Detektory kovov a zlato

re: Prosim Vás aký máte názor na nálezné? Stojí vôbec za to!?

Podla mna nie. Rozpraval som sa s chlapmi s SAV-NR, tiez zdielali moj nazor.: Tretinovy system. Neviem kde to tak presne funguje, tusim ze vo Francii. Tretina statu, tretina nalezcovi, tretina majitelovi pozemku. Ak je nalezca majitel pozemku a stat chce odkupit nalez musi zaplatit dve tretiny historickej ceny. Ak si chce nalezca ktory je majitelom pozemku ponechat nalez musi zaplatit 1/3 statu. atd. Neviem ako je to s predkupnym pravom statu, ani to neviem ci je opravnenym nalezcom ktokolvek.

Podla toho co som cital by to malo byt takto.

• harp

Member
    26. apríla 2004 at 21:02 in reply to: Pokuta za poskodenie pamiatky.

Tak inak mali by sme rozlisovat ci je nieco vatsia a mensia pamiatka? A co ma vatsiu hodnotu? Kto by o tom rozhodoval? Za co by ste vy dali mensiu a za co vatsiu pokutu? No neviem, skuste priklad.

renesancna fasada – otlcena /// mensie zlo – nizsia pokuta?
    goticka klenba – ztrhnuta /// vatsie?

:)
    tesim sa na odpoved…

• harp

Member
    26. apríla 2004 at 20:52 in reply to: Konsolidacie omietok: Workshop

Seminar nedavno konany v CR. Tu si mozete precitat prispevky: http://www.studioaxis.cz/pamatky

Pokusime sa ich postupne uverejnit na Obnova.sk (musime vsak ziskat prava od autorov)

Page 222 of 253