V Sao Paule vybudujú kópiu Šalamúnovho chrámu

V brazílskom meste Sao Paulo plánuje Univerzálna cirkev Božieho kráľovstva v priebehu najbližších štyroch rokov postaviť kópiu Šalamúnovho chrámu, ktorý stál v starovekom Jeruzaleme. Projekt, ktorého realizácia vyjde na približne 200 miliónov brazílskych reálov (v prepočte asi 88 miliónov eur), už schválilo aj vedenie mesta. Stavba s pôdorysom 126 krát 104 metrov a výškou 55 metrov bude mať 12 poschodí s kapacitou až 10-tisíc ľudí. Postavia ho z kameňov, ktoré opracujú rovnakým spôsobom ako tomu bolo v rokoch 966 až 950 pred naším letopočtom pri stavbe pôvodného chrámu.


Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Čína: Kópiu kaligrafie vydražili za 308 miliónov jüanov

V čínskom Pekingu vydražili za 308 miliónov jüanov (v prepočte približne 33,92 milióna eur) kaligrafický text na hodvábe, ktorý je kópiou práce slávneho čínskeho kaligrafa menom Wang Siči. Ten žil v rokoch 303 až 361 a do súčasnosti sa pravdepodobne nezachovalo ani jedno z jeho diel. Odborníci predpokladajú, že zvitok s rozmermi 24,5 krát 13,8 centimetra obsahujúci 41 znakov na štyroch riadkoch je kópiou Sičiho textu pochádzajúcou z obdobia dynastie Tchang, ktorá vládla v Číne v období rokov 618 až 907. Meno nového majiteľa kaligrafie, ktorá sa stala druhým najdrahším umeleckým predmetom vydraženým v Číne, nie je známe. Rekord drží iná kaligrafia, ktorá sa minulý rok predala za 436,8 milióna jüanov.

Obrovský živý Monetov obraz

Približne 1 250 ľudí vytvorilo v sobotu 5. júna 2010 vo francúzskom meste Rouen kópiu jedného zo série obrazov impresionistického maliara Clauda Moneta zobrazujúceho katedrálu v tomto historickom meste. Účastníci projektu s názvom Monet vu du ciel (v preklade Monet viditeľný z oblohy) zodvihli nad hlavy jednotlivé diely obrovskej kópie obrazu, ktorého celková plocha dosiahla 600 metrov štvorcových. Tento projekt bol súčasťou slávnostného otvorenia festivalu impresionistického umenia, ktorý v Rouen potrvá celé leto. Celý pokus o vytvorenie obrazu zaznamenali z helikoptéry, aby mohol byť zapísaný do Guinnessovej knihy rekordov ako najväčší živý obraz na svete.