Tri z výstav SNM možno obdivovať len do 31. januára

Tri z výstav Slovenského národného múzea v Bratislave bude môcť verejnosť navštíviť len do konca januára. Na Vajanského nábreží sa skončia prehliadky Riziko a Nikola Tesla – Človek, ktorý rozsvietil svet.

Výstavný pavilón Podhradie na Žižkovej ulici sa rozlúči s výstavou Poďte sa pozrieť dovnútra!


Hlavnou témou projektu Riziko sú nebezpečné situácie. Výstava vznikla v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied a návštevníkov má oboznámiť s modernými možnosťami, ako nebezpečenstvu predísť alebo ho eliminovať. Zároveň má pomôcť prehĺbiť školské znalosti návštevníkov z fyziky, matematiky, štatistiky či prírodovedy a poukázať na nové súvislosti medzi týmito vedami.


Výstava Nikola Tesla – Človek, ktorý rozsvietil svet predstavuje génia, o ktorom sa hovorí, že vynašiel 20. storočie. Má životopisnú aj náučnú rovinu, Teslove vynálezy prezentuje zrozumiteľnou formou. Zachytáva jeho cestu z rodného Chorvátska po pobyt v USA. Študenti technických vysokých škôl predvedú návštevníkom Teslov transformátor s napätím stotisíc voltov, medené vajce, ktoré možno postaviť na hrot, elektrónkovú cievku aj Faradayovu klietku. Odvážlivci môžu v klietke zblízka pozorovať umelý blesk, pred ktorým ich ochráni jej kovová konštrukcia. Exponáty a panely dopĺňajú tri dokumentárne filmy. Prvý približuje vynálezcovo detstvo, ďalší zachytáva otvorenie hydrocentrály na Niagarských vodopádoch a tretí zobrazuje invenčnosť Teslovho myslenia.


Interaktívna výstava Poďte sa pozrieť dovnútra! kladie dôraz najmä na kontrast medzi technológiami a postupmi, ktoré využívala medicína kedysi a dnes. Celok Nástroje vedy dokumentuje, ako objavy posunuli medicínsky vývoj dopredu. Sekcia Wilhelm Conrad Röntgen je venovaná vedcovi, ktorý objavil elektromagnetické lúče a lekárom po prvý raz umožnil pozrieť sa do vnútra tela živého človeka. Tretí rozmer je názov časti, kde sa návštevníci dozvedia viac o magneticko-rezonančnej tomografii, teda forme diagnostiky napríklad aj rakoviny. V sekcii Viditeľný zvuk sa oboznámia s ultrazvukom, metódou získavania snímok vnútra tela prostredníctvom zvuku s frekvenciami nad 20 000 hertzov, ktoré už ľudské ucho nedokáže zachytiť. Vďaka tomuto prístroju môžu lekári vyšetriť vyvíjajúce sa dieťa v tele matky. Angiografii je zasvätená časť Pohľad dovnútra. Návštevníkom približuje, ako sa dajú lokalizovať zúžené miesta v cievach a krvácanie. Celok Elektrina a spánok popisuje diagnostiku porúch srdca, mozgu a nervov. Svoje miesto tu majú aj najstaršie chirurgické i anestéziologické nástroje. Sekcia Roboty a internet v medicíne ponúka víziu náhrady lekárov strojmi. Príkladom je telemanipulátor, ktorým operujú lekári už v súčasnosti.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

O divadelných budovách v strednej Európe

Zamyslieť sa nad budovami stánkov divadelnej kultúry nabáda návštevníkov Výstavného pavilónu Podhradie Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave jeho najnovšia výstava. Výstava Za každodennosťou: Divadelná architektúra v strednej Európe vznikla v rámci medzinárodného projektu TACE – Divadelná architektúra v strednej Európe. Vďaka spolupráci SNM a Divadelného ústavu Bratislava sa pokúša nájsť odpoveď napríklad na otázku, či reprezentuje Slovenské národné divadlo slovenskú architektúru. Kladie taktiež otázky o možnosti existencie národných divadiel na začiatku 21. storočia a ide aj ďalej, keď sa pýta, či vôbec existuje národná architektúra alebo výhradne globálny rukopis. Agentúru SITA o tom informovala Dana Tomečková z Divadelného ústavu.

Tajomstvo energie odhalí výstava v SNM

BRATISLAVA 13. januára 2004 (SITA) – Ako ušetriť energiu poradí návštevníkom Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave výstava, ktorú otvoria vo štvrtok o 17:00. Cieľom interaktívneho projektu Vzácne teplo (S energiou rozumne) je zoznámiť verejnosť formou hry s tým, čo to je energia, ako sa s ňou dá šetriť. Ako pre agentúru SITA uviedla za organizátorov Monika Kapráliková, okrem známych pojmov zábavným spôsobom vysvetlí čo sú tepelné klamy, ako sa mení energia aj to ako ju možno obnoviť.