CHVÁLA LIATINE

Zlievárenské múzeum v Budapešti nielen ochraňuje dávne zlievárenské remeslo, ale od svojho vzniku aj zbiera a dokumentuje umelecké predmety vyrobené z liatiny, ktoré kvôli lacnému základnému použitému materiálu sú často zaznávané. Liatina sa dodatočne nedá upravovať, odliatok je vždy vernou kópiou sochárom, či umeleckým stolárom vytvorenej formy.

Výstava prezentuje prekvitajúce obdobie umeleckej liatiny II. pol. 19. stor. a zač. 20. storočia. Od západu nastupujúca priemyslená revolúcia prináša aj výrobu železa, jeho odlievanie, neskôr modernú technológiu odlievania ocele, ktorú maďarskí odborníci spoznali prostredníctvom nemeckých, rakúskych, českých a moravských baníkov a hutníkov.
Koncom 19. storočia začínajú liatinové pece nahrádzať dovtedy používané kachlové pece. Prvé typy liatinových pecí boli jednoduchšej konštrukcie a kúrilo sa v nich len drevom. Neskôr sa objavujú aj liatinové pece na uhlie, ktoré sú doplnené ohrievacím výklenkom. Postupne sa vyrábali pece rôznych typov, ako napr. s predĺženým dymovodom, tzv. poschodové pece, pece s reguláciou vetrania, pece vybavené ohňovzdornou vložkou, menšie hranaté pece, slúžiace na zohrievanie raňajok, veľké halové pece a malé pece s malým ohniskom. Reliéfy a rebrovania liatinových pecí zvyšovali ich výhrevnosť, súčasne však charakterizovali aj vkus vtedajšej doby. Klasicistické, romantické, barokové a neskôr secesné motívy zdobili liatinové pece.
Zo zbierok Zlievárenského múzea Budapešť prezentujeme 15 liatinových pecí vyrobených v zlievárňach Chyžnianska Voda, Košické Hámre (Slovensko), Ruschita, Anina, Calan (Rumunsko), Dovhe, Mukačevo (Ukrajina). Bohatý vzorkovník liatinových pecí pri Mukačeve prebrala aj zlieváreň Turji Remeti (Ukrajina), v ktorej bola vyrobená aj vystavená prekrásna trojpriechodová liatinová pec.
V19. storočí boli z liatiny taktiež vyrábané svojrázne úžitkové a dekoračné predmety meštianskych a zemianskych domov . Prezentovaním ďalších úžitkových predmetov, ako sú súpravy k písacím stolom, listové ťažítka, stojany lámp, svietniky, krucifixy, dekoračné taniere a pamätné pokále si pripomíname zručnosť vtedajších majstrov stolárov, formovačov, zlievačov a poukazujeme na umeleckú hodnotu týchto predmetov, ktoré si zasluhujú našu ochranu.
Ani za uplynulých 100 rokov nestratili tieto predmety nič zo svojej pevnosti, funkčnosti a krásy a dodnes svedčia o zručnosti a vysokej odbornosti našich predkov.

Trvanie: 23. január – 25. február 2003
Usporiadatelia: Zlievárenské múzeum Štátneho technického múzea v Budapešti a STM Košice

Slovenské technické múzeum
Hlavná 88, Košice
055/6224035-7, 055 6224035-37

Pre Obnova.SK poskytla: Zuzana Šullová

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Krasa Liatiny

V dobe keď sa s nažime zohriať pri ústrednom kúrení. A po mali zabúdame na romantyku krbov a kachieľ ktoré nám vykurovali naše mále domoví. Či na zábradlia ktoré lemovali schody v starých budovách v meste. Alebo staré verejne osvetlenie ktoré každú noc zapínal po uličný osvetľovač.

Muzea, památky a konzervace 2005

„Museums, Monuments and Conservation 2005“
Cílem studentské konference je umožnit výměnu zkušeností, představ a názorů z oblasti péče o kulturní dědictví. Na konferenci by tak měly zaznít názory konzervátorů-restaurátorů, technologů, muzeologů, historiků umění, architektů, archeologů a dalších. Jedině takto širokou výměnou názorů a poznatků lze zkvalitnit péči o naše společné kulturní dědictví.