Biela fasáda už vychádza z módy – súčasnosť praje farebnosti

Fasáda má nielen dobre vyzerať, ale aj chrániť dom pred poveternostnými vplyvmiči mechanickým poškodením. Aby vydržala čo najdlhšie a cena za prípadné opravybola čo najnižšia, rozhodne si nenechávajte jej dokončenie na neskorú jeseň či nazimu. “Dostavovali sme rodinný dom koncom jesene a chceli sme mať hotovú i celúfasádu,“ spomína pani Irena z Topoľčian…”Firma, ktorá celú stavburealizovala, nám odporučila, aby sme prácu odložili až na jar. Neposlúchli sme – ana jar sme museli fásadu robiť prakticky znova.“ Fasáda totiž zreje a vysušuje saaž osem týždňov. Pokiaľ v tejto dobe premrzne, môže popraskať a do jari opadať. Ato sa týka aj fasádneho náteru. Preto treba príprave na novú fasádu venovať väčšiupozornosť, poradiť sa s odborníkmi, ale aj so známymi či susedmi, ktorí už majú stouto prácou skúsenosti.

ÚPRAVA PODKLADU

Pred nanesením akéhokoľvek náteru by sa mal podklad upraviť. Pri oprave starýchomietok sa v prvom rade odstraňujú odlupujúce sa nátery. Ak nie je podklad rovný,treba použiť stierku. Opravované časti sa nechajú vyzrieť približne tri týždne.Pri nových omietkach sa nemajú nátery nanášať na vlhký alebo nevyzretý podklad.Pokiaľ sa náter nanáša na savý podklad, je vhodné fasádu ošetriť najprvpenetračným náterom. Tým sa zníži spotreba vrchného náteru. Tá totiž závisínielen od savosti, ale aj od hrúbky podkladu. “Čím viac je zvetraný a zrnitý -napríklad brizolit, tým vyššia je spotreba materiálu,“ hovorí stavebný inžinierŠtefan Vorlíček. Vrchný náter sa nanáša valčekom, striekaním alebo štetkou. Pripráci by teplota nemala klesnúť pod päť stupňov, ale nesmie ísť ani nad 28°C. Privyšších teplotách totiž stúpa spotreba farby. Tá navyše rýchlo zaschne a nemožnoju poriadne rozotrieť. Výsledkom môže byť aj nerovnorodý vzhľad fasády. Pri daždivompočasí alebo hmle je lepšie prácu na fasáde odložiť .

VÝBER FARBY

Súčasná doba praje farebnosti. Obzvlášť u novostavieb miznú biele fasády.Objavujú sa odtiene zelenej, žltej, modrej aj ružovej. Všetky druhy náterov sa dajúnamiešať na automatických miešacích staniciach. Okrem

štandardných odtieňov zo vzorkovníkov však v niektorých firmách, ktoré sazaoberajú výrobou a dodávkou farieb a omietok, namiešajú farbu podľa želania zákazníka.Niektoré typy miešacích farieb bývajú vybavené spektrometrami, ktoré vám namiešajúfarbu fasády presne napríklad podľa farby obkladových dlaždíc.

AKÝ NÁTER POUŽIŤ

Nátery sa najčastejšie rozdeľujú na akrylátové, silikátové a silikonové.Predovšetkým u historických a starších objektov sa používajú silikátové -minerálne farby. Sú priedušné, čo znamená, že dobre prepúšťajú vlhkosť zosteny, ale zároveň odpudzujú vodu z vonkajšieho prostredia. Tento náter bývanajkvalitnejší, ale tiež najdrahší. Aplikácia nie je jednoduchá, preto by ju malarobiť odborná firma. Život-nosť náteru je 5 až 20 rokov, záleží na zvolenom type.

V súčasnej dobe už existujú akrylátové farby, ktoré majú lepšiu priedušnosťvďaka používaniu kvalitnej živice. Tieto farby sú zároveň vodoodpudivé a môžeich nanášať aj zručný amatér.

Na rozdiel od minerálnych farieb sú akrylátové nátery stálofarebnejšie. Ichživotnosť je 10 až 12 rokov. Silikónové omietky sú priedušné, umývateľné a môžeteich použiť na všetky povrchy. Vyznačujú sa stálofarebnosťou, táto výhoda však bývaza vyššiu cenu. Aj dnes sa ešte používajú vápenné nátery, ktoré majú

protiplesňové vlastnosti. Sú lacné, ale majú malú životnosť – 1 až 3 roky.Existujú tiež umelohmotné a latexové farby, ktoré sú umývateľné, odolné vočichemikáliam, ale takmer nepriedušné.

Ak chcete kombinovať náter minerálny a akrylátový, je potrebné vedieť, že silikátovúfarbu nemôžete nanášať na akrylát, naopak však áno. Minerálna farba sa totiž prinanesení spája s podkladom, čo je veľká výhoda.

ČO S TRHLINKAMI

Občas sa stane, že po natretí fasády novou farbou sa počas krátkej doby objaviamalé trhlinky, napríklad v mieste silného nánosu farby. “Oprava je jednoduchá.Použijú sa takzvané mikroarmované fasádne farby, ktoré prekryjú trhliny vzniknuténapríklad stiahnutím jadrovej omietky,“ radí Š. Vorlíček. “Tieto nátery súvhodné aj pre brizolitové omietky vrátane špeciálnych základných náterov.“ Dajúsa použiť aj v prípade, že sa na fasáde objavia rôzne farebné nerovnomernosti. Akvzniknú väčšie trhliny, môžete použiť takzvaný hrubý základný náter prezaplnenie trhlín. Na trhu sú už aj fasádne farby s prísadami proti plesňam a riasam.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pracujeme s farbami – Light

Veľké maliarske štetky použijeme na natretie rovných plôch, ploché na oblinkovanie a medzi rebrá radiátora. Guľatými štetcami môžeme tupovať rozličné štruktúry so šablónami aj bez nich.Okrem štetcov a valčekov patria medzi dôležité pomôcky špachtle a brúsne hubky na prípravu podkladu, miešadlo do vŕtačky na dokonalé rozmiešanie farby, pásky na prechod medzi farebnými plochami alebo na upevnenie zakrývacích fólií. Stále častejšie ustupujú biele steny pastelovým odtieňom, ktoré vymiešame pomocou tónovacích pást.

Farba (základy)

Čo je farba
Slovom farba označujeme predovšetkým všetky látky, ktoré sú schopné odrážať svetelné lúče určitých vlnových dĺžok. Ak tieto lúče dopadajú do oka, vyvolávajú v ňom popud, na základe ktorého vznikne v mozgu vnem farby. Farba, ako iste vieme, môže vzniknúť i mnohými inými spôsobmi, a preto pod farbou budeme rozumieť aj všetky úkazy, ktoré sa môžu označiť ako farebný pocit alebo farebný vnem.
Pod pojmom farba sa dá tiež aj rozumieť zrakový pocit, ktorý závisí od vlastností a stavu zrakového orgánu pozorovateľa, od podmienok pozorovania a od jeho psychického stavu.

Dom zaujme fasádou a farbami

Staviate nový domov, alebo zútulňujete domček, v ktorom bývate? Potom ste si už určite obzerali domy v bližšom a možno i vzdialenejšom okolí, porovnávali, ktorý sa vám páči, ktorý je pekne tvarovaný, upravený, má krásny dvor …

Svet farieb v Banskej Štiavnici.

Silvia Šujanová, www.obnova.sk
Mesto prastarých baní a šácht, v ktorom ľudia po stáročia žili viac pod zemou ako na jej povrchu, mesto historických stavieb poznamenaných časom a ľudskou ľahostajnosťou, mesto v obkľúčení sopečných hôr, toto zatracované a zároveň milované mesto sa prebúdza vo farbách.