V Paríži štrajkujú múzeá, zavreli aj Louvre

Najdôležitejšie parížske múzeá vstúpili do štrajkovej pohotovosti. V stredu 2. decembra 2009 ostali zavreté brány inštitúcií ako Louvre, Pompidouovo centrum a Musée d’Orsay. Ich zamestnancov pobúrila vládna politika zameraná na znižovanie počtu zamestnancov. Múzeám totiž hrozí, že sa bude obsadzovať iba jedno zo štyroch pracovných miest, ktoré sa uvoľnia odchodom zamestnancov do dôchodku.

Odbory už dlhšie upozorňovali na chystanú akciu a zaslali otvorený list ministrovi kultúry. Ako prví začali 23. novembra štrajkovať zamestnanci múzea moderného umenia Pompidouovho centra. Pracovníci múzea Louvre a Musée d’Orsay v stredu ráno odhlasovali štrajk a pridali sa ku svojim kolegom. Odborári budú vždy ráno hlasovať o tom, či svoj protest predĺžia o ďalších 24 hodín. O štrajku uvažujú aj pracovníci katedrály Notre Dame.


Francúzsko patrí medzi najobľúbenejšie turistické destinácie a parížske štátne múzeá navštívia denne stovky turistov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Novou riaditeľkou Západoslovenského múzea D. Čambálová

16. septembra 2004 (SITA) – Novou riaditeľkou Západoslovenského múzea v Trnave by sa od 1. októbra mala stať Daniela Čambálová. Jej vymenovaním na dnešnom zasadnutí zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja (TSK) poslanci poverili predsedu TSK Petra Tomečka. Čambálová, ktorá doteraz pracovala na úrade samosprávneho kraja, vyhrala výberové konanie. Agentúru SITA informoval hovorca TTSK Ivan Krajčovič.

Claude Monet – Maliar

Claude Monet (1840 – 1926) bol jeden z hlavných predstaviteľov impresionizmu.. Narodil sa v Paríži, detstvo prežil v Normandii a neskôr sa usadil v Giverny. Po celý život miluje prírodu. Kvetiny sú súčasťou jeho života i tvorby.

Prezentáciu Bardejovského a Kremnického múzea predĺžia

BRATISLAVA 18. januára 2004 (SITA) – Prezentácia víťazných múzeí prvého ročníka súťaže Múzeum roka v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave bude otvorená o mesiac dlhšie, a to do konca februára. Ako agentúru SITA informovala Jana Mojžitová zo SNM, dôvodom je veľký záujem návštevníkov. Výstava ponúka prehliadku Šarišského múzea v Bardejove a Múzea mincí a medailí Národnej banky Slovenska v Kremnici.