Zachrániť zrúcaninu majú pomôcť Šášovské hradné hry

Obrázok k článku

Propagovať vo verejnosti Šášovský hrad a podporiť záchranu jeho zrúcaniny je cieľom Šášovských hradných hier, ktorých ôsmy ročník bude v nedeľu v Žiari nad Hronom-Šášovskom Podhradí. Organizuje ich Združenie na záchranu Šášovského hradu. Ako uviedol jeho predseda Rastislav Uhrovič, program podujatia otvorí o 14:30 výstup na hrad Šášov a prezentácia činnosti Združenia na záchranu Šášovského hradu. Hlavný program sa začne v lokalite Podsad o 16:00 a budú ho tvoriť šermiarske scénky, dobový tanec, vystúpenia sokoliarov i brušných tanečníc či ohňová šou. Pripravené budú aj sprievodné tvorivé dielne, rozprávkový les, jazda na poníkoch, razenie mincí, pečatenie listov či streľba z luku. „Tento rok pripravujeme aj maľovanie na tvár, opäť sa bude aj veštiť a súťažiť budú nielen deti, ale i celé rodiny,“ uviedol Uhrovič. Otvorená bude aj Informačná kancelária Združenia na záchranu hradu Šášov a Pamätná izba, ktoré sú priamo v obci Šášovské Podhradie pod hradom. „Pamätná izba je otvorená v prípade priaznivého počasia počas letných prázdnin každý deň v čase od 10:00 do 18:00 hod. V prípade záujmu je možné navštíviť ju aj mimo otváracích hodín počas celého roka,” uviedol Uhrovič.
Hlavným cieľom Združenia na záchranu hradu Šášov, ktoré vzniklo v roku 2003, je konzervácia zrúcaniny hradu a obnova niektorých jej častí a tým zachovanie tejto kultúrnej pamiatky pre budúce generácie. Zatiaľ sa jeho aktivistom podarilo opraviť západný okenný otvor strážnej veže, ktorému pre poškodenú klenbu hrozil rozpad, dali vypracovať nový geometrický plán a hrad tiež zamerali laserovým skenerom, aby zdokumentovali jeho stav. Zrúcaninu nekonzervujú pomocou betónu, ale používajú vápennú maltu, aká sa používala v minulosti. Hrad a jeho okolie tiež čistia od náletovej zelene. Uhrovič pripomína, že úsilie združenia vykonávať rekonštrukčné práce brzdia mnohé byrokratické prekážky pre vlastnícke vzťahy, združenie by preto zrúcaninu chcelo získať od štátu do svojho vlastníctva. Zrúcaninu vlastní Slovenský pozemkový fond. Tento mesiac sa združeniu podarilo po dlhých rokovaniach získať od Lesov SR do nájmu predhradie Šášovského hradu, plánuje preto ešte tento rok začať práce na obnove tamojšej pivnice a zabezpečení studne.
Prvá písomná zmienka o hrade Šášov je v listine z roku 1253. Jeho majiteľom bol v tom čase ostrihomský arcibiskup Vančaj (Vancha) a jeho príbuzní Vincent a Peter. Počas nasledujúcich storočí hrad vystriedal viacero majiteľov. V roku 1677 sa ho zmocnilo vojsko Imricha Thökölyho a spustošilo ho, odvtedy nebol rekonštruovaný.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Dobýjanie hradu Šášov

So zámerom získať podporu na záchranu zrúcaniny Šášovského hradu, stojacej neďaleko Žiaru nad Hronom, organizuje Združenie na záchranu hradu Šášov v piatok 1. a sobotu 2. augusta štvrtý ročník benefičného kultúrneho podujatia Dobýjanie hradu Šášov.

Na Silvestra dobyli zrúcaninu Brekovského hradu stredovekým delom

Združenie na záchranu Brekovského hradu pripravilo na silvestrovský deň pre svojich priaznivcov a milovníkov turistiky výstup na hrad. Ako uviedol pre agentúru SITA riaditeľ združenia Stanislav Macinský, zraz je o 12:00 pri kostole v dedine, odkiaľ sa pôjde spoločne na hradný vrch. Sprievod bude pri výstupe podporovať živá hudba. Ide o tretí ročník silvestrovského výstupu. Na zrúcaninu hradu sa bude aj strieľať z makety stredovekého dela petardami. Vlani sa na túru vydali aj rodiny s malými deťmi, najmenší účastník mal okolo dvoch rokov. Organizátori prišli v historických kostýmoch.

Hradné slávnosti na Sklabini 2003

Pozývame vás na Sklabinský hrad 28. augusta 2003 na akciu “Hradné slávnosti 2003”, kde budete mat možnosť uvidieť stredoveké dobíjanie hradu povstaleckým vojskom. Zúčastnených bude vyše 60 šermiarov s viacerých skupín historického šermu. Mimo toho bude k dispozícii…