Vystavia znovuobjavený obraz Leonarda da Vinciho

Narodná galéria, Londýn (thejoyofshards.co.uk)

Znovuobjavenú maľbu talianskeho majstra Leonarda da Vinciho vystavia od 9. novembra 2011 do 5. februára 2012 v Národnej galérii v Londýne. Bude súčasťou výstavy diel umelca s názvom Leonardo da Vinci: Painter of the Court of Milan. Obraz s názvom Salvator Mundi (Spasiteľ sveta), ktorého hodnotu odhadujú na 120 miliónov libier (približne 136 miliónov eur), namaľoval umelec okolo roku 1500. Znázorňuje Ježiša Krista, ktorý drží v ľavej ruke guľu a pravou rukou žehná.

Olejomaľbu vlastní konzorcium amerických obchodníkov s umením. Získalo ju v roku 2005. “Uistil som predstaviteľov galérie, že obraz nie je na trhu a ani ho momentálne neplánujeme predať,” povedal zástupca konzorcia Robert Simon. Maľba v roku 1649 patrila anglickému kráľovi Karolovi I. V roku 1763 ju vydražil syn anglického vojvodu z Buckinghamu. Istý čas ju považovali za stratenú. V roku 1900 sa na verejnosti objavila poškodená predchádzajúcimi nevydarenými pokusmi o reštaurovanie. Autorstvo obrazu bolo v tom čase nejasné, odborníci predpokladali, že je dielom niektorého z maliarových študentov. Maľbu si vtedy kúpil britský zberateľ sir Frederick Cook, ktorého potomkovia ju v roku 1958 predali v dražbe za 45 libier.

Najnovšie vedecké testy a podrobné skúmanie ukázali, že autorom diela Salvator Mundi nie je učeň, ale Leonardo da Vinci. “Nikto z jeho študentov nemaľoval tak ako on. Je vzrušujúce mať tu jeho nový obraz. Som rád, že prvým miestom, kde maľbu predstavia verejnosti, bude Londýn,” povedal profesor dejín umenia na Oxfordskej univerzite Martin Kemp.

Informácie zverejnila webová stránka bbc.co.uk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články