V máji začínajú prevádzku pamiatky v správe Liptovského múzea

Obrázok k článku

Zachránený ranogotický kostol z Liptovskej Mary, výstavu Historické železnice v Liptove či kolekcia veľkorozmerných hračiek pre deti sú novinkami, ktoré majú prilákať návštevníkov do pamiatok a múzeí v správe Liptovského múzea v Ružomberku od mája. “Verím, že potvrdíme trend zvyšovania počtu návštevníkov,” povedala pre agentúru SITA riaditeľka múzea Iveta Zuskinová. „Archeoskanzen Havránok pri Liptovskej Mare s prezentáciou kultúry Keltov a Slovanov zaznamená 20 rokov od jeho sprístupnenia. Pred sezónou sme urobili úpravu návštevníckych trás a údržbu objektov. Došlo však k narušeniu časti kamenného muriva vo svahu, ktorý má tendenciu k posunu. Stav budeme riešiť v spolupráci so zriaďovateľom a pamiatkarmi. V lete sú pripravené viaceré programové podujatia so skupinou Vae Viktis,“ uviedla.

V objekte Čierneho orla v Liptovskom Mikuláši budujú za 7,6-tisíc eur nový depozitár pre prírodovedný zbierkový fond. Atrakciou je expozícia zachytávajúca dejiny poľovníctva a rybárstva v Liptove. V Národopisnom múzeu v Liptovskom Hrádku návštevníkov privítajú obnovené priestory a maľby na prízemí historickej budovy. „V záhradnom parku boli postavené altánky a vytvorená nová kolekcia drevených plastík a veľkorozmerných hračiek pre deti. Projekt za takmer 48-tisíc eur financovali eurofondy a samosprávny kraj. Realizovať budeme aj čipkársku galériu, na ktorú sme získali 38-tisíc eur,“ priblížila novinky.

V Múzeu liptovskej dediny v Pribyline zaznamenali v prvom štvrťroku 2011 zvýšenie počtu návštevníkov oproti rovnakému obdobiu minulého roku. Celkovo múzeum v roku 2010 navštívilo 59-tisíc ľudí, vypočítala. „Vrátili sa predovšetkým turisti z Českej republiky. Z vlastných zdrojov sa nám za deväť tisíc eur podarilo vyriešiť havarijnú situáciu v ranogotickom kostole v Liptovskej Mare, vymenili sme šindle na streche domu v Liptovskej Sielnici,“ dodala Zuskinová.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Dobové hasičské techniky a postupy

V Múzeu liptovskej dediny v Pribyline (okr. Liptovský Mikuláš) sa 11. júla 2010 uskutoční Nedeľa rodákov zo zátopovej oblasti Liptovskej Mary spojená s ukážkami likvidácie požiarov v minulosti a dobovej hasičskej techniky. „Aby podujatie nebolo len prezentáciou jednej obce, pripravili sme pre návštevníkov spestrenie v podobe súťaže O richtársku palicu. Obce reprezentujú družstvá, v ktorých súťažia aj starostovia. Zameraná je na zručnosť a pohotovosť v rôznych disciplínach,“ objasnila riaditeľka múzea Iveta Zuskinová.