V Grécku začali premiestňovať niektoré antické pamiatky

V polovici októbra sa začalo premiestňovanie stoviek sôch a častí stien z Akropoly do moderného múzea umiestneného pod povrchom antickej pamiatky. Operácia sa začala prenosom jednej časti známeho partenónskeho vlysu vážiaceho 2,3 tony. Pamiatka zobrazuje antické náboženské slávnosti na počesť bohyne Atény. Tri žeriavy ho premiestnili zo starého múzea v blízkosti Partenónu do nového múzea, postaveného 300 metrov pod zemou. Operácia trvala 1,5 hodiny. “Všetko dopadlo dobre, až na ten vietor.” uviedol technik o vetre, ktorý dosahoval rýchlosť 30 až 39 kilometrov za hodinu. “V prípade búrok alebo silného vetra premiestňovanie zastavia, pretože berieme ohľad najmä na bezpečnosť pamiatok,” uviedol pred akciou minister kultúry Michalis Liapis.

V priebehu šiestich týždňov majú preložiť viac ako 300 antických objektov, ak to počasie dovolí. Rovnako dlhý čas zostanú na mieste aj žeriavy, ktoré pomôžu pri prekladaní niektorých menších častí. Akcia bude stáť v prepočte viac než 53,5 milióna korún a je poistená na sumu 400 miliónov eur, teda takmer 13,5 miliardy korún. Nové múzeum navrhoval pôvodom švajčiarsky architekt Bernard Tschumi. Stane sa domovom zbierky pamiatok z gréckeho Partenónu a ďalších nálezov Akropoly. Verejnosti ho majú sprístupniť na začiatku roka 2008.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Najviac pamiatok v hladových dolinách

Ministerstvo kultúry vyčlenilo z programu Pro Slovakia 25 miliónov korún. Určené sú na obnovu asi desaťtisíc národných kultúrnych pamiatok v neštátnom vlastníctve. Tieto financie však nestačia. „Pripravujeme program na podporu a obnovu národných kultúrnych pamiatok pod názvom Obnovme si svoj dom.”

Ministerstvo kultúry rozdelí na obnovu pamiatok 250 miliónov

Až 84,4 % kultúrnych pamiatok na Slovensku vlastnia obce, cirkvi či fyzické osoby, zvyšok spravuje štát: BRATISLAVA 19. apríla (SITA) – Ministerstvo kultúry (MK) SR predpokladá, že tento rok požiadajú vlastníci nehnuteľných kultúrnych pamiatok, ktoré nespravuje štát, o približne 1,2 miliardy korún. Ako na dnešnej tlačovej besede povedal generálny riaditeľ Sekcie kultúrneho dedičstva MK SR Martin Kováč, ministerstvo dostalo v dvoch grantových kolách spolu 780 žiadostí, v ktorých spolu žiadajú približne 970 miliónov korún.

Odpovede

  1. V Grécku začali premiestňovať niektoré antické pamiatky

    Celkom zábavná, asi prekladová, chyba v agentúrnej správe:
    “do moderného múzea umiestneného pod povrchom antickej pamiatky”,
    “do nového múzea, postaveného 300 metrov pod zemou”. Ha-ha.
    V skutočnosti nové múzeum stojí na zemskom povrchu, vedľa Akropolského pahorku, asi tých 300 metrov vzdušnou čiarou ďaleko a samozrejme pár desiatok metrov nižšie.

  2. Re: V Grécku začali premiestňovať niektoré antické pamiatky
    Otvorenie Múzea Akropolis odložili na budúci rok

    16. septembra 2008 (SITA/AFP) – Otvorenie nového, moderného Múzea Akropolis v Aténach odložili na budúci rok, uviedol grécky minister kultúry Michalis Liapis. “Povedali sme, že múzeum otvoríme koncom tohto roku, avšak slávnostné otvorenie sa presunulo o približne dva mesiace,” povedal Liapis, podľa ktorého je reálne, že celé múzeum sprístupnia verejnosti vo februári alebo marci. Zatiaľ je budova prístupná len čiastočne. Ako tiež uviedol, s gréckym choreografom Dimitriom Papaioannouom, ktorý režíroval otvárací a záverečný ceremoniál olympijských hier v Aténach v roku 2004, sa už rozprával o zorganizovaní tohto slávnostného podujatia.
    Múzeum na ploche 25-tisíc metrov štvorcových navrhol známy architekt Bernard Tschumi. Pôvodne mali múzeum otvoriť už v roku 2004, pre sériu technických a byrokratických problémov však celkové sprístupnenie budovy stále odkladali.

Comments are closed.