Trnava si pripomína prvú písomnú zmienku o meste

Obrázok k článku

Trnava nepripravuje špeciálne oslavy 800. výročia prvej písomnej zmienky o meste. Podľa hovorcu radnice Pavla Tomašoviča si samospráva výročie pripomína priebežne počas roka a zvýrazní ho počas septembrového jarmoku. Jeho program má byť známy v júni.

Filozofická fakulta Trnavskej univerzity pripravila na utorok 10. mája 2011 vedecký seminár o listine z roku 1211, v ktorej sa po prvýkrát spomínala Trnava. Zareagovali aj podnikatelia, ktorí do centra mesta nainštalovali automat na pamätné mince s odkazom na výročie.

,,Prvú písomnú zmienku o Trnave sme si pripomenuli napríklad na prvom koncerte Trnavskej hudobnej jari alebo na marcovom oceňovaní osobností mesta. Žiadne špeciálne podujatie k výročiu však neplánujeme,“ povedal Tomašovič. Dôležitejšou v histórii Trnavy bola podľa neho mladšia listina panovníka Bela IV. z roku 1238, ktorou jej dal privilégia slobodného kráľovského mesta.

Najstaršou písomnou správou o Trnave je listina ostrihomského arcibiskupa Jána z roku 1211, ktorou daruje trnavský kostol aj s ďalšími majetkami a právami metropolitnej kapitule v Ostrihome.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rok 2010 bude Rokom Trnavskej univerzity

Mesto Trnava vyhlásilo rok 2010 za Rok Trnavskej univerzity, ktorá si pripomína 375 rokov od založenia pôvodnej univerzity. Primátor Štefan Bošnák skonštatoval, že jedna z prvých univerzít vo vtedajšom Uhorsku výrazne ovplyvnila dianie v meste. “Historická skutočnosť, že tu 142 rokov bola univerzita zvýraznila význam Trnavy v celej Európe,” uviedol Bošnák. Aj preto je podľa neho mesto pripravené participovať na pripravovaných oslavách výročia.