Štát má dlh voči kultúre

Obrázok k článku

Štát má voči kultúre dlh a to nielen ekonomický “Má aj dlh v zmysle postavenia kultúry a toho ako štát vníma kultúru a jej význam a má dlh v zmysle systematických a strategických zmien,” na dnešnej tlačovej besede po stretnutí s predstaviteľmi kultúrnej obce to povedal nový minister kultúry Marek Maďarič. Avizoval zriadenie rady vlády pre kultúru. Mala by sa stať platformou na komunikáciu štátu a kultúrnej obce, no aj s ostatnými rezortmi, napríklad školstva alebo práce a sociálnych vecí. Maďarič plánuje aj vznik nového modelu financovania kultúry. “Uvažujem o zriadení – alebo o pretransformovaní grantového systému ministerstva kultúry na verejnú inštitúciu, ktorá by bola finančne saturovaná jednak z tých zdrojov, ktoré dnes má grantový systém a jednak z určitého príspevku z výnosov z hazardných hier a lotérií, konkrétne z Tiposu,” uviedol s tým, že konkrétne opatrenia v programovom vyhlásení vlády nebudú, zadefinuje len hlavné ciele.
Marek Maďarič nadviaže na úlohu svojho predchodcu Daniela Krajcera – vypracovať stratégiu rozvoja kultúry. Na ministerstve Maďarič podľa vlastných slov našiel k stratégii “celkom slušný materiál” a ministerstvo v ňom bude pokračovať, keďže vznikol na širšom fóre. V programovom vyhlásení vlády v oblasti kultúry budú aj ďalšie témy, ktoré však minister kultúry zatiaľ nechce spresniť. Očakáva ešte ďalšie podnety od zástupcov kultúrnej obce. Optimisticky vníma, že kultúrna obec je pripravená diskutovať i na to, aby vnímala ministerstvo kultúry ako partnera. Verí, že napriek neľahkej finančnej situácii si aj kultúra nájde v nasledujúcich štyroch rokoch svoje miesto vo vláde a jej výkone, konštatoval Marek Maďarič na tlačovej besede po takmer trojhodinovom stretnutí s predstaviteľmi kultúrnej obce k prioritám v kultúre a pri príprave programového vyhlásenia vlády v oblasti kultúry.
Minister sa dnes stretol so zástupcami pamiatkovej ochrany, knižníc, filmu, televízie a producentov, spisovateľov, výtvarného umenia, alternatívnej kultúry a ďalších z neštátnej časti slovenskej kultúry. Na stretnutí sa zaujímal o očakávania kultúrnej obce, diskutovali o príprave programového vyhlásenia vlády pre oblasť kultúry. Maďarič požiadal aj o písomné námety. Ako povedal, chcel zároveň vyslať signál o tom, že ministerstvo kultúry bude veľmi otvorené smerom ku kultúrnej obci, bude s ňou prerokovávať všetky pripravované dôležité rozhodnutia a zámery, opatrenia. “Programové vyhlásenie vlády by malo vyslať signál, že kultúrna obec a ministerstvo kultúry sú na jednej lodi a mali by sledovať, definovať spoločný a reálny cieľ,” dodal nový šéf rezortu kultúry.
Ku konkrétnym rozpracovaným projektom, ktoré Marek Maďarič zdedil po predchádzajúcom vedením ministerstva, ako je napríklad projekt rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie, transformácie Danubiany, či rekonštrukcie Hurbanových kasární sa vyjadrí až potom, ako si ich naštuduje a zistí, či sú na ne dostatočné zdroje. Národnú galériu považuje za prioritu. Zaručil, že vo všetkom tom, čo je prospešné, bude MK SR pokračovať. K možnosti zachovania tzv. koncesií a teda aj zmluvy verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska so štátom sa ešte nevedel vyjadriť. “Myslím si, že je veľmi pravdepodobné, že budú úhrady (tzv. koncesionárske poplatky) aj v roku 2013,” dodal Marek Maďarič. Podľa platnej legislatívy by koncesie aj zmluvy so štátom mali na budúci rok zaniknúť a verejnoprávne rozhlasové a televízne vysielanie by mal financovať štát.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Informácie zo stretnutia ministra kultúry so zástupcami MVO – IV. 2003

Archívny článok na spestrenie. Prečítajte si čo sa dialo v minulosti z tlačových správ Ministerstva Kultúry Slovenskej Republiky.
Dňa 28. 3. 2003 usporiadalo ministerstvo kultúry s predstaviteľmi mimovládnych organizácií (MVO) diskusiu o možnostiach podieľania sa na systéme podpory štátnej i neštátnej kultúry. Podľa ministra Rudolfa Chmela skúsenosti tretieho sektora v získavaní grantov zo zahraničných fondov môžu byť pre ministerstvo veľmi prínosné, preto jeho zástupcov vyzval na podnety návrhov fungovania spolupráce štátu a neziskového sektoru.