Starožitnosti odviezli za hranice, hrozia im až dva roky

Obrázok k článku

Policajti vypátrali zlodejov, ktorí sa ulakomili na rôzne starožitnosti, tie následne skončili v Maďarsku. Zlodeji ešte pred dvomi týždňami vyčíňali v obci Tekovské Lužany v okrese Levice. Vlámali sa do garáže obecného úradu a z priestorov, ktoré mal v prenájme 65-ročný muž, si odniesli rôzne starožitnosti za viac ako 4 100 eur. Pri vyšetrovaní sa zistilo, že ukradnuté veci skončili v starožitnostiach v maďarskom Ostrihome a zadržali aj dvoch podozrivých mužov z obce Tekovské Lužany. Ako agentúru SITA informovala nitrianska policajná hovorkyňa Božena Bruchterová, 25-ročný Peter a 34-ročný Ján sa priznali, že v garáži boli a za ukradnuté veci zinkasovali asi 165 eur. Obaja podozriví muži budú za tento skutok obvinení a v prípade dokázania viny im hrozí až dvojročný trest. Ukradnuté starožitné obrazy, hodiny, sošky, vázy, drevené busty, žehličky, popolníky a železný mažiar z konca 17. storočia tak poputujú späť do rúk majiteľa.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Egypt: Našli časť pamiatok, ktoré pri nepokojoch ukradli z múzea

Egyptskému ministerstvu pre starožitnosti sa podarilo získať späť niektoré z archeologických pokladov, ktoré koncom januára 2011 ukradli z Egyptského národného múzea. Počas protivládnych protestov, ktoré skončili odstúpením prezidenta Husního Mubaraka a ktoré sa odohrávali predovšetkým v oblasti okolo múzea, vnikli zlodeji cez strechu do budovy, pričom poškodili asi 70 predmetov vrátane dvoch múmií.

Skalné obydlia Brhlovce

Charakteristika:
Expozícia sprístupnená v roku 1992. Tvorí ju usadlosť č. 142 v uličke
” Šurda ” v centre pamiatkovej rezervácii ľudovej architektúry Skalné obydlia v Brhlovciach.

Odpovede

  1. Kto by si chcel odcudzené

    Kto by si chcel odcudzené poklady prezrieť, nájde ich TU.

    Nakoniec ešte jedna pikoška pre spoluobčanov, ktorí nechcú vyraziť na zlodejskú výpravu nepripravení. Firma Playmobil® pre nich pripravila pikošku v podobe inovovaného tréningového programu “Krádež v múzeu” za púhych 9,99 €. (Nie je vhodný pre deti do troch rokov.)

    Na Slovensku možno s úspechom zakúpiť starší, výbehový, ale o to obľúbenejší tréningový program “Zlodeji starožitností” za smiešnych 7,90 €. Čo sa za mladi naučíš…

  2. Skutočné poklady,čo sa týka

    Skutočné poklady,čo sa týka technikly kradnutia,prispela aj televízia rýchlokurzom ,ako sa vlámať cez plastové okno aj dvera, dokonca dvakrát.

    Lemninských zásad sa držia,Učiť sa ,učiť sa,národ treba vzdelávať.

Comments are closed.