Slávnosti v Nitre pripomenú 900. výročie Prvej zoborskej listiny

Plastika Zoborských listín v Nitre pri liečebnom ústave pod Zoborom

Začiatok júla bude v Nitre patriť histórii, pieskovým sochám, národnej púti, hudbe aj pivnému festivalu. Tradičné mestské slávnosti Nitra, milá Nitra – Dni Nitranov budú do 1. do 5. júla. Tento rok sa ponesú vduchu osláv 900. výročia vzniku Prvej zoborskej listiny a1140. výročia prvej písomnej zmienky oNitre. Zoborské listiny sú dva najstaršie zachované listinné originály z územia Slovenska. Vznikli v rokoch 1111 a 1113 z poverenia kráľa Kolomana v benediktínskom kláštore pri Nitre. Opisujú majetkové záležitosti a prvýkrát sa v nich spomínajú mnohé slovenské obce.

Nitriansky jarmok bude vMestskom parku na Sihoti od 1. do 3. júla. Jarmočníci odetí v dobových kostýmoch budú prezentovať techniky starých remesiel ako sú hrnčiarstvo, drotárstvo, košikárstvo, rezbárstvo, sklárstvo či umelecké kováčstvo. Sortiment slovenských, českých, nemeckých abelgických pivovarov budú môcť ochutnať návštevníci Pivných slávností, ktoré budú v parku v rovnakom termíne. O zábavu sa postarajú rockové kapely, folklórne súbory a šermiari.

Program mestských slávností pokračuje na Svätoplukovom námestí 2. júla prázdninovou tancovačkou. Medzinárodný festival pieskových sôch otvoria 3. júla o 15:00 v Galérii Mlyny, o 21:00 predstaví mesto verejnosti pieskové súsošie svätého Konštantína aMetoda na Svätoplukovom námestí. Dosahuje výšku až 5,5 metra a jej autor Radovan Živný s ňou chce prekonať svoj vlaňajší rekord z českého Olomouca. Vo Vazulovej veži na Nitrianskom hrade otvoria v ten istý deň o 17:30 prvú časť expozície súborného rezbárskeho diela Dejiny Nitry od autora Štefana Réckeho. Krátko predtým sa budú môcť záujemcovia prejsť priestormi Biskupského paláca v rámci Dňa otvorených dverí.

V Ponitrianskom múzeu bude v pondelok 4. júla o 9:00 konferencia pre odbornú aj laickú verejnosť snázvom Nitra vstredoveku. Koná sa pri príležitosti 900. rokov od vydania Zoborskej listiny vr. 1111 azídu sa na nej osobnosti vedy a cirkvi – nitriansky diecézny biskup Viliam Judák, archeológovia Alexander Ruttkay, Matej Ruttkay, Marián Samuel, Peter Debnár aďalší. Ako ďalej informovala Ľudmila Synaková z nitrianskeho magistrátu, do rámca pondelňajšieho programu zapadne o 15:00 opätovné oživenie zrekonštruovaných hodín na Mestskom dome a otvorenie výstavy Nitrianske premeny – veselo ivážne zo života Nitranov na konci 19. azačiatku 20. storočia. Vparčíku pred Špecializovanou nemocnicou svätého Svorada na Zobore bude o 17:00 pripravená prezentácia zreštaurovanej plastiky Brána – Zoborské listiny.

Na Nitrianskom hrade sa 5. júla zídu veriaci na Cyrilo-metodskej národnej púti. Hlavným celebrantom bude arcibiskupom Cyril Vasiľ, sekretár Kongregácie pre výchovné cirkvi. Po slávnostnej svätej omši bude nasledovať požehnanie nového zvona, ktorý zavesia do Katedrály svätého Emeráma. História ožije v podhradí o 14:00. Návštevníci si budú môcť pozrieť slovanskú osadu, historický turnaj Omeč kráľa Svätopluka tradičné remeslá či vypočuť stredovekú hudbu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Na festivale Slovanov písanie

    Na festivale Slovanov písanie na chodník vzájomnosti

    NITRA 29. júna (SITA) – Hudbu, tanec a spev slovanských krajín predstaví tretí ročník festivalu Slavica Fest, ktorý bude od 1. do 5. júla v Nitre. Vystúpia na ňom folklórne súbory z Bieloruska, Bulharska, Srbska, gorali z Poľska a domáce súbory zo Slovenska. Organizátor podujatia – občianske združenie Slavica – ich vybral na základe dohody s jednotlivými ambasádami. Vystupovať budú 3. júla o 18:00 na Svätoplukovom námestí a o 14:00 na pódiu Pivných slávností v Mestskom parku na Sihoti. V piatok 1. júla bude v Ponitrianskom múzeu medzinárodná vedecká konferencia o Slovanoch Fórum Slavica.

    Na sviatok svätých Cyrila a Metoda 5. júla budú môcť návštevníci festivalu a Nitry písať svoje odkazy svetu na papierový Chodník slovanskej vzájomnosti. Pri soche Pribinu pod Nitrianskym hradom budú pastelky ľuďom ponúkať členovia folklórneho súboru Furmani. „Skončíme pri pamätníku Proglas pod hradom, kde si budú mať deti možnosť vyskúšať, ako Konštantín a Metod vytvorili hlaholiku a niečo s ňou aj napísať,“ povedal organizátor festivalu Drahoš Daloš. Písaniu a písmu sa festival venuje pri príležitosti 900. výročia vzniku Prvej zoborskej listiny a 1140. výročia prvej písomnej zmienky o Nitre. Slavica Fest sa koná v rámci mestských slávnosti Nitra, milá Nitra.

  2. Slávnosti Nitra, milá Nitra

    Slávnosti Nitra, milá Nitra sa ponesú v historickom duchu

    NITRA 29. júna (SITA) – V historickom duchu sa ponesú nitrianske mestské slávnosti Nitra, milá Nitra, ktoré budú od 1. do 5. júla. Tento rok pripomenú verejnosti 900. výročie vzniku Prvej zoborskej listiny a 1140. výročie prvej písomnej zmienky o Nitre. Zoborské listiny sú dva najstaršie zachované listinné originály z územia Slovenska, vznikli v rokoch 1111 a 1113 v benediktínskom kláštore pri Nitre. „Tohtoročné slávnosti budú určitou predzvesťou budúcoročnej návštevy Svätého Otca v meste Nitra, na ktorú sa chceme dôstojne pripraviť,“ povedal dnes na tlačovej besede primátor Jozef Dvonč. Hlavnými organizátormi série podujatí sú mesto, Biskupstvo Nitra a Nitriansky samosprávny kraj. Súčasťou slávností je aj tretí ročník folklórneho slovanského festivalu Slavica fest, Pivné slávnosti, Nitriansky jarmok či Cyrilo-metodská národná púť.

    Návštevníkov má do Nitry prilákať najmä medzinárodný festival pieskových sôch Golden Sand festival, ktorý otvoria 3. júla o 15:00 v Galérii Mlyny. Sochy už teraz stavajú ôsmi sochári z ôsmich krajín sveta. Najväčšie súsošie stojí na Svätoplukovom námestí, znázorňuje svätého Konštantína a Metoda na Svätoplukovom námestí a dosahuje výšku až 5,5 metra. Jednotlivé podujatia slávností sa konajú na rôznych miestach – od Nitrianskeho hradu a Podhradia, cez Mestský park na Sihoti, Svätoplukovo námestie až po Galériu Mlyny. „Väčšina sôch je v Galérii Mlyny, čo malo vyslovene slúžiť tomu, aby ľudia chodili po pešej zóne a aby sme ju takto oživili,“ podotkol Dvonč.

    Nitriansky jarmok bude v Mestskom parku na Sihoti od 1. do 3. júla. Jarmočníci odetí v dobových kostýmoch budú prezentovať techniky starých remesiel ako sú hrnčiarstvo, drotárstvo, košikárstvo, rezbárstvo, sklárstvo či umelecké kováčstvo. Sortiment slovenských, českých, nemeckých a belgických pivovarov budú môcť ochutnať návštevníci Pivných slávností, ktoré budú v parku v rovnakom termíne. Vo Vazulovej veži na Nitrianskom hrade otvoria 3. júla o 17:30 prvú časť expozície súborného rezbárskeho diela Dejiny Nitry od autora Štefana Réckeho. „Ide o súbor sôch, ktoré stvárňujú historické udalosti. Zámerom je vybudovať podobnú expozíciu ako má Rajecká Lesná známy betlehem,“ povedala vedúca oddelenia kultúry Dagmar Bojdová. Návštevníci si budú môcť pozrieť vyrezávané sochy mníchov, ktorí pracujú na Zoborských listinách a diela znázorňujúce príchod Konštantína a Metoda. Sochy bude autor postupne dopĺňať a výsledkom by mal byť prierez históriou Nitry od najstarších slovanských dôb až po príchod pápeža Jána Pavla II v roku 1995. Krátko pred odhalením expozície sa budú môcť záujemcovia prejsť priestormi Biskupského paláca v rámci Dňa otvorených dverí.

    V Ponitrianskom múzeu bude v pondelok 4. júla o 9:00 konferencia pre odbornú aj laickú verejnosť s názvom Nitra v stredoveku, zídu sa na nej osobnosti archeológie a cirkvi. Do rámca pondelňajšieho programu zapadne o 15:00 znovuoživenie zrekonštruovaných hodín na Mestskom dome, ktoré roky nefungovali. V Synagóge udelia o 19:00 Ceny mesta Nitry za dlhoročné zásluhy archeológom Karolovi Pietovi a Alexandrovi Ruttkayovi. Na Nitrianskom hrade sa 5. júla zídu veriaci na Cyrilo-metodskej národnej púti. Hlavným celebrantom bude arcibiskupom Cyril Vasiľ, sekretár Kongregácie pre výchovné cirkvi. Po slávnostnej svätej omši bude nasledovať požehnanie nového zvona, ktorý zavesia do Katedrály svätého Emeráma.

    História ožije v podhradí o 14:00. Návštevníci si budú môcť pozrieť slovanskú osadu, historický turnaj O meč kráľa Svätopluka tradičné remeslá či vypočuť stredovekú hudbu. Tradičné divadelné predstavenie, zamerané na slovanskú históriu Nitry, tento rok súčasťou slávností nebude. Legendu o Svoradovi a Benedikovi mali hrať v gotickej priekope na Nitrianskom hrade. Statik však zistil, že priekopa má narušenú statiku a predstavenie nepovolil.

     

  3. Filatelistická výstava v

    Filatelistická výstava v hradnej katedrále priblíži históriu

    NITRA 2. júla (SITA) – Nitra – kolíska kresťanstva a učenosti na Slovensku je názov filatelistickej výstavy, ktorú otvoria v nedeľu o 10:00 v Bazilike svätého Emeráma na Nitrianskom hrade. Návštevníkom priblíži históriu Nitry aj celého Slovenska. Koná sa v rámci mestských slávností Nitra, milá Nitra, ktorými si mesto tento rok pripomína 900. výročie vzniku Prvej Zoborskej listiny. Zoborské listiny sú dva najstaršie zachované listinné originály z územia Slovenska, vznikli v rokoch 1111 a 1113 v benediktínskom kláštore pri Nitre. „Práve v tých miestach, kde inštalujú výstavu, sa konal pred 900 rokmi súdny proces a vypočutie svedkov vo veci práv Zoborského kláštora, ako je to zapísané v Zoborskej listine z roku 1111,“ povedal spoluorganizátor výstavy Milan Šajgalík. Výstavu organizuje Zväz slovenských filatelistov.

    Návštevníci výstavy sa budú môcť prostredníctvom poštových známok oboznámiť s tým, kto bol Pribina, kedy sa objavila prvá písomná správa o Nitre, o čom píše Zoborská listina a čím je vzácna. „Zapísaná je ako národná kultúrna pamiatka hneď na druhom mieste po Nitrianskom evanjeliári,“ zdôraznil Šajgalík. Námetom známok je napríklad posvätenie prvého kresťanského chrámu v strednej Európe, pôsobenie vierozvestov Cyrila a Metoda, svätého Gorazda, zrod nášho písomníctva až po uzákonenie spisovnej slovenčiny či súčasná Nitra a jej okolie.

Comments are closed.