Nemeckí vojaci opravujú vojenský cintorín v Medzilaborciach

Vojenský cintorín Medzilaborce (kvhbeskydy.sk)

V Medzilaborciach začali 23. mája 2011 nemeckí vojaci opravovať vojenské hroby z prvej svetovej vojny. Ide o ďalšiu etapu prác, na ktorej sa podieľa 12-členná pracovná skupina LTG-63 Bundesweru zo Šlesbicko Holštainska pod velením kapitána Joachima Feddeho. Počas dvoch týždňov ukončia oplotenie, položia zeminu a založia nový trávnik. V areáli vojenského cintorína, ktorý nadväzuje na civilný cintorín, osadia architektonické prvky, informačné tabule a kríže. Vyvrcholením prác bude opätovné vysvätenie vojenského cintorína. Slávnostný akt sa uskutoční 1. júna za prítomnosti zástupcov vojenských a štátnych orgánov Nemecka a Slovenska.

Ako uviedol pre agentúru SITA zástupca Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojenské hroby na Slovensku so sídlom v Prešove Ján Tomko, na vojenskom cintoríne v Medzilaborciach leží asi 400 vojakov, ktorí padli v prvej svetovej vojne. Najviac je tu pochovaných Nemcov, ale svoje večné odpočinutie tu našli aj vojaci iných národností. Nemeckí vojaci začali cintorín v Medzilaborciach opravovať v roku 2009. V tomto roku tu bol prvý turnus už v apríli, čo súvisí s vegetačným obdobím, kedy vysádzali kríky a okrasné rastliny. Tento turnus bude v Medzilaborciach posledným. Počas dvojtýždňového pobytu nemeckí vojaci navštívia vojenskú jednotku II. mechanizovanej brigády v Trebišove, odkiaľ sa slovenskí vojaci zúčastnia 31. mája na spoločnej brigáde v Medzilaborciach. Nasledujúci deň bude slávnostný akt opätovného zasvätenia vojenského cintorína. Do Nemecka vojaci odcestujú 3. júna.

Príslušníci nemeckej armády sa počas svojho osobného voľna pozrú aj na iné vojenské cintoríny, kde padli ich rodáci počas I. aj II. svetovej vojny – na Duklu, do Zborova, Nižnej Polianky a Nižného Mirošova. Pozrú si Zborovský hrad a historické centrum Bardejova. Do svojho programu zaradili tiež prehliadku hradu v Starej Ľubovni a splav po Dunajci.

Ako uviedol Tomko, v novembri prídu príslušníci nemeckej vojenskej polície do Čabin (okres Medzilaborce), kde budú robiť sadové úpravy na vojenskom cintoríne.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

Comments are closed.