Našli doteraz neznámu Boldiniho maľbu

V starom parížskom byte, ktorý už celé desaťročia nik nepoužíval, sa podarilo objaviť portrét krásnej ženy od jedného z najviac hodnotených umelcov 19. storočia, Taliana Giovanniho Boldiniho. Odborníci o spomínanom obraze nevedeli. Maľbu nedávno predali na aukcii za 2,1 milióna eur, čo predstavuje rekordnú sumu za jeden Boldiniho obraz. Posledná majiteľka bytu, ktorá bola vnučkou Boldiniho múzy, byt zavrela pred 2. svetovou vojnou, odišla žiť do južného Francúzska a už nikdy sa nevrátila. Zomrela len nedávno vo veku 91 rokov.


Maľba, ktorá visela v obývacej izbe bytu, bola portrétom krásnej herečky, známej pod menom Marthe de Florian zahalenej do jasno ružovej večernej róby. V byte prijímala svojich početných obdivovateľov a uschovávala v ňom aj listy od svojich milencov. Podarilo sa tam nájsť aj Boldiniho vizitku s odkazom, ktorý naznačuje, že maliar patril k zástupu jej milencov. Zmienku o portréte objavili aj v knihe z roku 1951, ktorú napísala vdova po maliarovi. Obraz údajne vznikol v roku 1898, keď mala Florian 24 rokov.


Boldini sa narodil v roku 1842 v talianskom meste Ferrara, v roku 1871 sa presťahoval do Paríža a rýchlo sa stal jedným z najvyhľadávanejších portrétistov. Zomrel v Paríži v roku 1931.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vydražia Warholov portrét Michaela Jacksona

V New Yorku vydražia portrét zosnulého Michaela Jacksona, ktorý v roku 1984 namaľoval Andy Warhol. Ešte predtým ho však vystavia v londýnskom British Music Experience v O2 Arene, kde mal Jackson v júli odštartovať sériu 50 comebackových koncertov. “Tento portrét Andyho Warhola spája nesporného Kráľa Pop Artu s nesporným Kráľom Popu,” uviedla v mene predávajúceho Janet Lehr. Ako dodala, portrét vznikol “na vrchole ich kariér a je oslavou dvoch úžasných talentov v dejinách globálnej kultúry”.

El Grecova maľba sa vracia domov po 400 rokoch

Londýn 9. decembra (TASR) – Donedávna neznámy obraz španielskeho maliara gréckeho pôvodu El Greca vydražili v stredu v londýnskej aukčnej sieni Christie’s za 789 250 libier šterlingov (44,7 mil. Sk).
Obraz objavili náhodou v jednom byte v Španielsku, kde ležal zabalený v papieri celé desaťročia. Dielo sa vracia po 400 rokoch na grécky ostrov Kréta, kde sa v roku 1541 svetoznámy maliar narodil.