Londýn z čias Dickensa ožije pomocou aplikácie

Ilustračné foto, zdroj: net

Majitelia tabletov môžu na vlastnej koži zažiť temné stránky Londýna v takej podobe, v akej ich poznal spisovateľ Charles Dickens. Pomocou novej aplikácie si ľudia môžu prečítať grafický román na pokračovanie, v ktorom sa kombinuje text, grafika a rozprávanie. Čitateľ pomocou Google máp uvidí londýnske ulice tak, ako vyzerali vo viktoriánskej ére v roku 1862. “Dickensove diela si zväčša spájame s prenikavými karikatúrami a živými charakterovými komédiami, ale možnosť ponoriť sa do sveta jeho temných pozorovaní treba vnímať ako podmanivý výlet po tej nepríjemnejšej stránke viktoriánskeho Londýna,” vyjadril sa Mark Strong, ktorý sa zhostil úlohy rozprávača.

Aplikácia obsahuje niekoľko poviedok, historickú mapu Londýna a množstvo interaktívnych prvkov, vďaka ktorým príbeh čitateľovi ožíva pred očami. Väčšinu textov tvorcovia prebrali z diela Sketches by Boz, ale v rámci bonusového materiálu nechýbajú ilustrované úryvky zo známejších titulov ako Pochmúrny dom či Oliver Twist. Aplikáciu si môžu záujemcovia stiahnuť zdarma, jednotlivé epizódy budú vychádzať raz mesačne v poradí, ktoré bude zodpovedať pôvodnému vydaniu Dickensových kníh.

Epizódy bude ponúkať internetový obchod iTunes za 1,49 libry (v prepočte približne 1,8 eur) a budú vychádzať počas trvania výstavy v Londýnskom múzeu týkajúcej sa legendárneho spisovateľa, ktorá sa začala 9. decembra 2011. V rámci nej si môžu návštevníci pozrieť množstvo predmetov spojených s Dickensom ako napríklad rukopis knihy Veľké nádeje. “Dickens je prvým autorom, ktorý opísal moderné mesto devätnásteho storočia a jeho hlboký dopad na spoločnosť a najmä na obyčajných ľudí,” vyjadril sa Alex Werner z Londýnskeho múzea. “Jeho diela sú stále relevantné najmä preto, že aj dnes sa po celom svete rapídne rozvíjajú obrovské mestá čeliace takým problémom a výzvam, ktoré ovplyvňovali pred 150 rokmi viktoriánsky Londýn,” dodal.  

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Tate Modern ponúka výstavu k storočnici futurizmu

Umenie nemusí byť nič než násilie, krutosť a nespravodlivosť, vyhlásili zakladatelia avantgardného umeleckého smeru futurizmus vznikajúceho pred 100 rokmi a oslavovaného na veľkej výstave, ktorú otvoria 12. júna v Londýne. Výstava v britskom národnom múzeu moderného umenia Tate Modern sa začína manifestom talianskeho básnika Filippa Marinettiho z roku 1909, ktorý vytýčil ambíciu futurizmu odstrániť staré a predznamenať nový úsvit v umení oslavujúcom dynamizmus moderného mestského života.

Tureckí umelci budú tvoriť pred návštevníkmi SNM

Tureckí autori diel sprístupnených v bratislavskom SNM ponúkajú návštevníkom možnosť pozrieť sa na proces ich vzniku priamo v expozícii: BRATISLAVA 17. júna 2004 (SITA) – Diela dvoch významných tureckých umelcov, Hüsamettina Yivlika a Hikmeta Barutcugila predstavuje od dnes až do 24. júna Slovenské národné múzeum (SNM) v Bratislave. Výstavu Tradičné turecké umenie nájdu záujemcovia o na Slovensku bežne nedostupnú orientálnu kultúru v expozíciách múzea na Vajanského nábreží 2. Zaujímavosťou je, že tureckí výtvarníci budú priamo na výstave tvoriť umelecké diela.

Na mape Street View pribudnú aj slovenské mestá

Spoločnosť Google umožní svojim používateľom virtuálnu návštevu Slovenska. Panoramatické fotografie ulíc pre službu Street View na Mapách Google začne od pondelka 16. augusta 2010 zbierať v deviatich slovenských mestách. Špeciálne autá Street View so snímačmi budú môcť vo svojom meste stretnúť obyvatelia Bratislavy, Košíc, Prešova, Žiliny, Banskej Bystrice, Trnavy, Trenčína, Popradu a Prievidze. Fotografovať smú len verejne dostupné ulice a priestranstvá. Po tom, čo autá nasnímajú ulice, čaká zamestnancov Google mravčia práca. Z dôvodu ochrany súkromia budú niekoľko mesiacov rozmazávať tváre obyvateľov i poznávacie značky áut. “Na vlastnú žiadosť tiež dokážeme odstrániť konkrétne zábery osôb, či ich domov,” poznamenal produktový manažér Google Zürich Jaroslav Bengl. Autá by mali zbierať fotografie niekoľko mesiacov.