Liturgický odev medzi minulosťou a prítomnosťou

Obrázok k článku

V Galérii Trnavskej arcidiecézy otvoria výstavu liturgických odevov: „Liturgický odev medzi minulosťou a prítomnosťou“ je názov ďalšej výstavy, ktorú pripravujú v Galérii Trnavskej arcidiecézy v Trnave. Vernisáž sa uskutoční v piatok 17. februára o 16:00 h v galérii, ktorá sídli v Arcibiskupskom úrade (Jána Hollého 10, vchod z ulice M. Sch. Trnavského). Expozícia na ktorú je vstup voľný, bude vystavená od 18. februára do 15. apríla (denne okrem pondelka; od 11:00 do 18:00 h ). Kurátorkami výstavy sú Alena Piatrová, Pavla Lazarková Trizuljaková a Ingrid Štibraná.
Výstava prezentuje sakrálne textílie – omšové rúcha v premenách času od 17. storočia až po súčasnosť. Hlavným cieľom výstavného projektu, ktorý približuje  liturgický odev mimo rámca chrámu a liturgie, je objasniť širokej laickej verejnosti jeho špecifickosť, symboliku a estetickú hodnotu. Zároveň chce poukázať na skutočnosť, že aj také tradičné náboženské artefakty ako sú sakrálne textílie – omšové rúcha – sa dajú stvárniť po umelecko-remeselnej i výtvarnej stránke tak, že sú  pre človeka dnešnej doby príťažlivé a v určitom zmysle reflektujú súčasné módne trendy .

Výtvarné a súčasne reprezentatívne stvárnenie liturgických odevov a textílií používaných v rámci rímskokatolíckej liturgie bolo prestížnou úlohou textilného a krajčírskeho remesla. Pomocou reprezentatívnej vzorky vybratých druhov liturgických odevov poukazujeme na vývoj strihu, modifikáciu preferovaných výšivkárskych techník, materiálov, popularitu ornamentiky a ikonografických motívov. Liturgická obnova, ktorú priniesol Druhý vatikánsky koncil, sa dotkla aj  liturgických rúch,  čím sa postupne z historických sakrálnych textílií stali predmety muzeálnej hodnoty, ktoré je potrebné nielen ochraňovať pred zubom času, ale aj prezentovať.

Koncepcia výstavy je postavená  na tvorivom dialógu umelecko-remeselnej a krajčírskej tvorby starých majstrov a súčasných autoriek liturgického odevu. Vystavené historické rúcha pochádzajú výlučne z majetku Rímskokatolíckej cirkvi a prevažne ide o práce trnavskej proveniencie.
Pozornosť odbornej  i laickej verejnosti celkom určite upútajú  liturgické rúcha z dielne Spolku Izabella (1895 – 1918) a jeho najkreatívnejšej vyšívačky Márie Hollósyovej (1858 –  1945), najmä tzv. zlatá kazula z roku 1899, za ktorú jej autorka získala striebornú medailu a Spolok Izabella zlatú Grand Prix  na svetovej výstave v Paríži v roku 1900.

Návrhy súčasných liturgických odevov z dielne autoriek Zuzany Botekovej, Zuzana Branišovej, Pavly Lazárkovej Trizuljakovej, Marty Bošelovej, Petry Graffe, Márie Fulkovej, Karin Rothenstein Kolčákovej a Jany Zaujecovej, boli verejnosti prvýkrát predstavené v auguste 2011 v Kaplnke sv. Jána Evanjelistu pri Františkánskom kostole v Bratislave; veríme, že v novom kontexte, v konfrontácii histórie a prítomnosti ponúkneme návštevníkom, ale aj samotným nositeľom liturgických odevov – kňazom, nielen estetický zážitok, ale tiež konštruktívne podnety a odvahu pre inováciu.

Súčasťou výstavy budú sprievodné podujatia v podobe  lektorských výkladov.

TK KBS informovala Lucia Drábiková a Alena Piatrová

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Do nedele je možné vidieť

    Do nedele je možné vidieť výstavu liturgických odevov
    Galéria Trnavskej arcidiecézy pozýva na posledný kurátorský výklad k výstave liturgických odevov, ktorý sa uskutoční v sobotu 14. apríla o 15.00 h. Výstavou bude sprevádzať Alena Piatrová. Vstup na výstavu ako i na kurátorský výklad je voľný.

    Výstavu s názvom „Liturgický odev medzi minulosťou a prítomnosťou“ slávnostne otvorili 17. februára 2012. Expozícia historických i súčasných liturgických odevov je pre verejnosť prístupná do nedele 15. apríla 2012, každý deň od 11.00 h do 18.00 h. Záujemcovia ju môžu navštíviť v Galérii Trnavskej arcidiecézy, v budove Arcibiskupského úradu, Jána Hollého 10, vchod z ulice M. Sch. Trnavského v Trnave. Výstava prezentuje sakrálne textílie – omšové rúcha v premenách času od 17. storočia až po súčasnosť.

    Od jej otvorenia ju videlo spolu 2749 návštevníkov, z toho 98 zo zahraničia zo 17 krajín, najviac z Nemecka a Česka, v kronike galérie sú však aj zápisy v čínštine, srbštine, francúzštine, pozdrav z New Yorku a Quebecu. Návštevníci oceňovali bohatú výzdobu historických rúch, ale aj prostredie galérie a sakrálnu hudbu, ktorá umocňovala umelecký zážitok z výstavy. Kurátorkami výstavy sú Alena Piatrová, Pavla Lazarková Trizuljaková a Ingrid Štibraná, ktoré pripravili viacero lektorských výkladov. Výstavu podporilo Ministerstvo kultúry.

     

Comments are closed.