Kostolíky v Tročanoch, Krivom a Hunkovciach zrekonštruovali

foto (C)2003 Igi

Tri zrekonštruované drevené kostolíky a ďalších päť vybavených audiosprievodcom a bezpečnostným systémom. To je výsledok projektu Záchrana drevených chrámov, na ktorý získalo európske peniaze Gréckokatolícke arcibiskupstvo v Prešove. Spolupracovalo pritom s poľským partnerom, ktorý opravoval rovnako osem kostolíkov. Vypracovali aj 3D prehliadku jednotlivých chrámov.

Priame investície do rekonštrukcie sa Slovensku týkali troch kostolíkov. V Tročanoch, v Krivom a Hunkovciach. „V tom čase, keď sme písali ten projekt, v roku 2008, tieto chrámy boli v takom stave, že sme potrebovali hľadať prostriedky na ich opravu,“ povedal pre Rádio Regina Daniel Dzurovčin, koordinátor projektu. V ďalších piatich kostolíkoch pribudol bezpečnostný systém, ako aj audiosprievodca v 10 jazykoch. Správca farnosti v Kapišovej Michal Jančišin to zdôvodňuje turistami z rôznych krajín. „Máme z Francúzska, z Talianska. z Anglicka. Mnohí rodinní príslušníci, ktorí sa odsťahujú do zahraničia prichádzali, alebo aj úplne cudzí ľudia.

Zdroj: TKKBS/Rádio Regina (monitor)

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Len škoda že vrámci

    Len škoda že vrámci rekonštrukcie nebol nariadený aj archeologický výskum alebo aspoň dozor. Napr. v Tročanoch kde sa menila aj podlaha a kde robotníci zničili keramickú nádobu, ktorá sa tam našla. No bohužiaľ bližšie nálezové okolnosti nie sú známe. Jedino čo po nich zostalo je náhodný nález mince (grajciar Jozefa II 1780-1790), ktorý sa našiel na zemi v tráve pred vchodom.

Comments are closed.