Kežmarské veže majú novú strešnú krytinu

Mestský hrad v Kežmarku, foto: Kamil Nováčik

Múzeum v Kežmarku dokončlo rekonštrukciu poslednej časti striech a drevených ochodzí na Kežmarskom hrade. Prešovský samosprávny kraj vyčlenil zo svojho rozpočtu na výmenu strešnej krytiny a opravu ochodzí 112 000 eur. „Vymenila sa strešná krytina na východnej a vstupnej veži a na veži za hradnou kaplnkou,“ uviedla pre SITA riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová.

Súčasne s opravou striech múzeum opravilo aj drevené ochodze, na ktorých sa vymenila podlaha a strechy. Počas prác sa podľa Cintulovej ukázalo, že oprava ochodzí bola už nevyhnutná. Na viacerých miestach bola podlaha prehnitá. Následne dostali drevené ochodze nový náter. Súčasne výmenou strešnej krytiny na troch vežiach a opravy ochodzí sa vymenila aj časť poškodeného oplechovania na cimburiach.

Po týchto prácach má Kežmarský hrad kompletne zrekonštruované strechy. Ďalším vážnym problémom hradu je vlhkosť, ktorá poškodzuje hradné objekty. „Plánovali sme robiť nové expozície, ale pre nevyriešené problémy s vlhkosťou sa do toho zatiaľ nebudeme púšťať,“ dodal Cintulová. O prostriedky na odvlhčenie hradných objektov sa chce Múzeum v Kežmarku uchádzať z eurofondov, keďže zriaďovateľ múzea, ktorým je Prešovský samosprávny kraj, podľa Cintulovej v najbližšom období pravdepodobne nebude mať peniaze na tento účel. Najväčšiu rekonštrukciu zažil Kežmarský hrad v rokoch 1962 až 1985. Mnohé súčasné problémy vznikajú práve z toho, že pri prvej veľkej oprave hradu ešte neboli k dispozícii vyhovujúce materiály, postupy a skúsenosti pri obnove takýchto objektov.

Vynovený hrad si budú môcť návštevníci pozrieť už počas nadchádzajúceho víkendu. Múzeum v Kežmarku pripravilo počas štyroch adventných nedieľ popoludnia v duchu predvianočných zvykov, tradícií, spevu a tanca pod názvom Adventný veniec. V programe vystúpia viaceré detské folklórne súbory z regiónu. Vstup na nedeľné popoludnia na hradnom nádvorí budú zdarma.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články