Francúzsko po 145 rokoch vrátilo vzácne kórejské knihy

Obrázok k článku

Francúzsko vo štvrtok 14. apríla 2011 odoslalo do Soulu zásielku vzácnych kórejských kráľovských kníh 145 rokov po tom, ako ich ukradli počas vojenskej akcie príslušníci francúzskej armády. Dve prepravky so 75 zväzkami “Uigue”, manuálu kráľovského protokolu napísaného počas dynastie Čoson (1392-1910), dorazili na medzinárodné letisko v Inčchone po tom, ako ich vydala francúzska národná knižnica. Knihy budú uložené v juhokórejskom národnom múzeu. Zvyšných 221 zväzkov poletí do Južnej Kórey koncom budúceho mesiaca, informovalo ministerstvo kultúry. Technicky Soul dostal knihy do päťročného, permanentne predlžovaného prenájmu, ale juhokórejská strana nepredpokladá, že by ich Paríž chcel naspäť.

Návrat kráľovských kníh sa stal predmetom intenzívneho diplomatického vyjednávania po tom, ako na ne v roku 1975 počas svojho výskumu vo Francúzsku narazil juhokórejský historik. Jeden zväzok Francúzsko vrátilo počas návštevy prezidenta Françoisa Mitterranda v Soule v roku 1993. Vtedy sa totiž snažilo ochrániť multimiliardový projekt vývoja rýchlovlaku. Súčasný prezident Nicolas Sarkozy v novembri 2010 prisľúbil návrat zvyšných zväzkov, keď sa stretol s juhokórejským prezidentom Li Mjung-pakom počas summitu G20 v Soule.

Knihy ukradli francúzski vojaci v roku 1866 z ostrova Kanghwa ležiaceho západne od Soulu počas invázie, ktorá mala byť odvetou za popravu francúzskych misionárov kráľovským dvorom. Soul sa o návrat kníh usiloval celé roky. Textami a farebnými ilustráciami je v nich zaznamenaný protokol počas kráľovských ceremónií a rituálov. Minister kultúry Čhoung Pjoung-Kug ich opísal ako impozantnú časť kórejského kultúrneho dedičstva a dodal, že ich návrat “prehĺbil dôveru a priateľstvo” medzi krajinami. Juhokórejské národné múzeum plánuje usporiadať špeciálnu výstavu spomínaných kníh, ktorá sa bude konať od 19. júla do 18. septembra. Tamojšie ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že návrat “zlepší priateľské, na budúcnosť orientované vzťahy” medzi Južnou Kóreou a Francúzskom.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Harvardova univerzita zdigitalizuje vzácne čínske knihy

Jedna z najväčších zbierok vzácnych čínskych kníh mimo Číny bude voľne dostupná, keďže Harvardova univerzita súhlasila s jej digitalizáciou. Knižnica univerzity sa na tom dohodla s Národnou knižnicou Číny. Šesťročný projekt sa má začať v januári. Presná cena nie je známa, podľa oboch inštitúcií sa vyšplhá na niekoľko miliónov dolárov.

Zmizli historické knihy

Z knižničného skladu v Kláštore pod Znievom v Martinskom okrese zmizli historické knihy. Osem kníh z obdobia 16. až 19. storočia zmizlo zrejme počas návštevných hodín v priebehu minulého roka.