Červený Kameň otvára trináste komnaty

Tajomná kobka na Červenom Kameni, foto: Kamil Nováčik

Veľký hrad v Malých Karpatoch, hrad Červený Kameň, začal otvárať svoje trináste komnaty. Ako agentúru SITA informoval Michal Lukáč z oddelenia marketingu Slovenského národného múzea – Múzea Červený Kameň, “trinásta komnata je symbolom tajomna, magickej atmosféry a často uzamknutých priestorov hradov a zámkov”. Na hrade Červený Kameň, týčiacom sa nad obcou Častá neďaleko okresného mesta Pezinok, to však od tohto týždňa neplatí. Vďaka objektívu kamery, ako zdôraznil Lukáč, sa otvorí nielen jedna, ale dokonca trinásť výnimočných Trinástych komnát.

V snahe priblížiť nielen svoj zbierkový fond, ale i rôzne hradné zákutia čo najväčšiemu počtu návštevníkov, spustilo SNM – Múzeum Červený Kameň seriál Trinásta komnata. Prostredníctvom jeho trinástich častí postupne odhalí priestory, kam sa návštevník počas bežnej prehliadky len tak nedostane. Prvou Trinástou komnatou sa stala od pondelka 19. novembra Hradná knižnica. Na jej návštevu sa dá ísť ľahko, kliknutím na

See video

.

Oko kamery postupne na hrade Červený Kameň zavíta aj za dvere hradnej lekárne, archívu, všetkých siedmich druhov depozitárnych priestorov, šatne kostýmov, navštívi aj povalu a aj pracovňu riaditeľa. Vďaka jedinečným záberom a sprievodnému komentáru priblíži projekt podľa Lukáča aké poklady hradné trináste komnaty už niekoľko rokov ukrývajú. Dejiny hradu Červený Kameň sa začali v prvej polovici 13. storočia, keď česká kráľovná-vdova Konštancia Uhorská nechala na svojich majetkoch postaviť hrad. Stal sa známym pod menom Červený Kameň (nemecky Rothenstein, maďarsky Vöröskő) alebo tiež Bobrí hrad (nemecky Bibersburg). Najskôr bol hrad kráľovským majetkom, neskôr ho vlastnili viaceré uhorské šľachtické rody, medzi inými Matúš Čák Trenčiansky, Zápoľskí alebo Turzovci. Od Turzovcov získala hrad bohatá obchodnícka rodina Fuggerovcov. Tí zbúrali starý gotický hrad a na jeho mieste postavili renesančnú pevnosť, ktorá bola prispôsobená na účinnú obranu všetkého, čo pevnosť v rozľahlých pivniciach ukrývala. Vznikol tak bezpečný sklad tovarov, s ktorými Fuggerovci obchodovali po celej Európe. Pivnice dodnes patria k najväčším v strednej Európe. Neskôr hrad kúpili Pálffyovci. Žili tu vyše 360 rokov a svoje sídlo ďalej modernizovali.

História múzea na hrade Červený Kameň sa začala písať po odchode posledného vlastníka do zahraničia. Karol Pálffy hrad opustil v marci 1945, keď pred príchodom Červenej armády odišiel do Rakúska. Od roku 1948 sa na hrade začali zhromažďovať umelecké predmety z 31 zámockých objektov a dvoch kláštorov. Hrad bol verejnosti sprístupnený ako múzeum 22. októbra 1949. Zhoršujúca sa statika hradu si v rokoch 1976 až 1998 vyžiadala generálnu opravu budovy aj areálu. Od roku 1979 je SNM-Múzeum Červený Kameň súčasťou Slovenského národného múzea a špecializuje sa na kultúru bývania šľachty. Zoznámiť sa s nimi až do apríla denne okrem pondelka od 9:30 do 15:30.

Hrad sa volá Červený, pretože pôvodný kameň kopca – kvarcit, na ktorom ho postavili, má červenú farbu. Je použitý na viacerých miestach hradu. Zaujímavosťou hradu je napríklad najväčší koberec s plochou 44,12 m2, čo je plocha priemerného dvojizbového bytu. Historická knižnica na hrade obsahuje 14 312 kníh. Ak by sa uložili na jednu policu, musela by byť dlhá až 286 metrov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pobočky SNM otvoria aj cez Veľkú noc

Špecializované múzea Slovenského národného múzea budú mať počas Veľkonočných sviatkov upravené otváracie hodiny. Počas všetkých štyroch voľných dní od 2. do 5. apríla bude pre návštevníkov otvorené Spišské múzeum v Levoči a Spišský hrad, Zámok Bojnice a hrad Červený Kameň. Na Veľký piatok 2. apríla bude otvorený hrad Červený Kameň a Spišský hrad od 9:00 do 16:00, Zámok Bojnice od 10:00 do 15:00, Spišské múzeum v Levoči – Mestská radnica, Dom majstra Pavla a expozícia Výtvarná kultúra na Spiši v čase od 9:00 do 17:00.

Odpovede

  1. titulne foto… keby nebolo

    titulne foto… keby nebolo zvedavosti uskalienke tak vlastnej, tazko povedat, ci by foto vzniklo…blush

    este aj dnes mi tuhne krv v zilach, ked si spomeniem na zazitok z okruhu Renesancna pevnost v ponuke Hradu Cerveny Kamen… priatelia pohruzeni do diskusie so sprievodkynou si len tak presli kolo otvoru v chodbach pivnice… no uskalienka nakukla… schodiky a kovovu mrezu zbadala… az ked sa so zaujmom, co je za nou o mrezu oprela, zistila – ved to branicka… ta sa pootvorila a pred nou silueta leziacej bytosti… v tom sere sa to veru bez vykriku nezaobislo… priatelia pribehli a az blesk fotoaparatu osvetlil leziacu figurinu… pre podobnych zvedavcov nastrazenu…devil

    spolocnost sa pobavila a uskalienka si svoj prvy – naozaj hororovy – zazitok odniesla!! no zvedavosti sa veru nezbavila…smiley

  2. Skvelý príbeh uskalienka.

    Skvelý príbeh uskalienka. Niečo podobné som zažil pred 2 mesiacmi, keď sme o 23.00 za nulovej viditeľnosti prišli na okraj útesu Arkony a tam mysliac si že mám pred sebou ešte aspoň 3 metre som bleskol fotku. Keď som si ju následne prezrel tak som zistil že stojím asi pol metra od kriedového útesu. surprise

    1. mily Orgon,
      teda Ti poviem!!

      mily Orgon,

      teda Ti poviem!! som rada, ze mas bdeleho anjela strazneho :)

      a zelam Ti, nech uspesne Ta sprevadza aj po dalsie dni…

      viera

  3. Hrad Červený Kameň otvára

    Hrad Červený Kameň otvára ďalšiu 13. komnatu

    BRATISLAVA/ ČASTÁ 5. decembra (SITA) – Hrad Červený Kameň pokračuje v otváraní svojich trinástych komnát. V poradí druhou 13. komnatou, ktorú veľký hrad v Malých Karpatoch ukáže verejnosti, je depozitár obrazov. Ako agentúru SITA informoval Michal Lukáč z oddelenia marketingu Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Červený Kameň, prostredníctvom druhej série seriálu Trinásta komnata zverejnenej na youtube.com sa každý záujemca zoznámi s tým, aký rozsah má zbierka obrazov v SNM-Múzea Červený Kameň. Zistí tiež, ako sa dostali obrazy na hrad a prečo sa všetky nedajú vystaviť. Video divákom odpovie i na to, ako môžu obrazy znovu získať svoju pôvodnú krásu a na ďalšie otázky.

    See video

    .

     

    Veľký hrad v Malých Karpatoch, hrad Červený Kameň, začal otvárať svoje trináste komnaty koncom novembra. Sériu krátkych videí o bežne nedostupných priestoroch a pamiatkach na hrade nazval Trinásta komnata. Trinásta komnata je, ako pripomenul Michal Lukáč, “symbolom tajomna, magickej atmosféry a často uzamknutých priestorov hradov a zámkov”. Na hrade Červený Kameň, týčiacom sa nad obcou Častá neďaleko okresného mesta Pezinok, to však už neplatí. Vďaka objektívu kamery sa otvorí nielen jedna, ale dokonca trinásť výnimočných Trinástych komnát.

    SNM – Múzeum Červený Kameň spustilo seriál Trinásta komnata v snahe priblížiť nielen svoj zbierkový fond, ale i rôzne hradné zákutia čo najväčšiemu počtu návštevníkov. Prostredníctvom jeho trinástich častí postupne odhalí priestory, kam sa návštevník počas bežnej prehliadky len tak nedostane. Oko kamery postupne na hrade Červený Kameň zavíta aj za dvere hradnej lekárne, archívu, všetkých siedmich druhov depozitárnych priestorov, šatne kostýmov, navštívi aj povalu a aj pracovňu riaditeľa. Vďaka jedinečným záberom a sprievodnému komentáru priblíži poklady hradu.

     

    Viac informácií o hrade Červený Kameň a o ďalších múzeách patriacich pod Slovenské národné múzeum možno nájsť na webstránke – http://www.snm.sk.

  4. Tajomstvá porcelánu hradu

    Tajomstvá porcelánu hradu Červený Kameň

    BRATISLAVA/ ČASTÁ 18. decembra (SITA) – Tajomstvá hradného porcelánu odhalí pokračovanie projektu Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Červený Kameň Trinásta komnata. Tretia epizóda seriálu krátkych videí o bežne nedostupných priestoroch a pamiatkach na hrade Červený Kameň s názvom Trinásta komnata – depozitár porcelánu je zverejnená na internetovej adrese:

    https://www.youtube.com/watch?v=l2yvjs-DW_c.

    Ako ďalej agentúru SITA informoval Michal Lukáč z oddelenia marketingu SNM – Múzea Červený Kameň, video medzi iným odpovedá aj na to, z akých kolekcií sa skladá hradná zbierka porcelánu, skla a keramiky, ktoré predmety sú v zbierke najvýznamnejšie, či na to, z akého obdobia pochádza najstaršia porcelánová miska na hrade Červený Kameň. Veľký hrad v Malých Karpatoch, hrad Červený Kameň, začal otvárať svoje trináste komnaty koncom novembra. Sériu krátkych videí o bežne nedostupných priestoroch a pamiatkach na hrade nazval Trinásta komnata. Trinásta komnata je, ako pripomenul Michal Lukáč, “symbolom tajomna, magickej atmosféry a často uzamknutých priestorov hradov a zámkov”. Na hrade Červený Kameň, týčiacom sa nad obcou Častá neďaleko okresného mesta Pezinok, to však už neplatí. Vďaka objektívu kamery sa otvorí nielen jedna, ale dokonca trinásť výnimočných Trinástych komnát.

    SNM – Múzeum Červený Kameň spustilo seriál Trinásta komnata v snahe priblížiť nielen svoj zbierkový fond, ale i rôzne hradné zákutia čo najväčšiemu počtu návštevníkov. Prostredníctvom jeho trinástich častí postupne odhalí priestory, kam sa návštevník len tak nedostane.

     

  5. Historický nábytok zblízka

    Historický nábytok zblízka vďaka projektu národného múzea

    BRATISLAVA/ ČASTÁ 21. januára (SITA) – Historický nábytok, ako ho možno nepoznáte, predstavuje Slovenské národné múzeum (SNM) v pokračovaní svojho netradičného projektu Trinásta komnata. SNM – Múzeum Červený Kameň v jeho piatej epizóde predstavuje depozitáre nábytku. Vo videu odpovedá napríklad aj na to, aké druhy nábytku sú uložené v hradných depozitároch alebo či je dnešné zariadenie domácnosti typologicky zhodné s historickým nábytkom, agentúru SITA o tom informoval Michal Lukáč z oddelenia marketingu SNM – Múzea Červený Kameň.

     

    http://www.youtube.com/watch?v=ll-WOynCMvw

     

    Veľký hrad v Malých Karpatoch, hrad Červený Kameň týčiaci sa nad obcou Častá v okrese Pezinok, začal otvárať svoje trináste komnaty vlani koncom novembra. Sériu krátkych videí o bežne nedostupných priestoroch a pamiatkach na hrade nazval Trinásta komnata. Trinásta komnata je, ako pripomenul Lukáč, “symbolom tajomna, magickej atmosféry a často uzamknutých priestorov hradov a zámkov”. Na hrade Červený Kameň to však už neplatí. Vďaka objektívu kamery sa otvorí nielen jedna, ale dokonca trinásť výnimočných Trinástych komnát. SNM – Múzeum Červený Kameň spustilo v novembri 2012 seriál Trinásta komnata v snahe priblížiť nielen svoj zbierkový fond, ale i rôzne hradné zákutia čo najväčšiemu počtu návštevníkov. Prostredníctvom jeho trinástich častí postupne odhalí priestory, kam sa návštevník len tak nedostane. Prvé štyri časti seriálu Trinásta komnata – Hradná knižnica, Depozitár obrazov, Depozitár porcelánu a Archív – sa dajú pozrieť na: http://www.hradcervenykamen.sk/13_komnata/.

  6. Tajomstvá hradnej garderóby

    Tajomstvá hradnej garderóby na internete

    BRATISLAVA/ ČASTÁ 26. marca (SITA) – Prečo je “šatnica kostýmov” najmladšou trinástou komnatou hradu Červený Kameň. Aj to prezradí deviate pokračovanie projektu Slovenského národného múzea (SNM) Trinásta komnata. SNM – Múzeum Červený Kameň, sídliace v tzv. veľkom hrade v Malých Karpatoch nad obcou Častá (okr. Pezinok), vo videu zverejnenom na internetovej adrese predstaví rôzne zaujímavosti z hradnej garderóby. Agentúru SITA o tom informoval Michal Lukáč z oddelenia marketingu SNM – Múzea Červený Kameň.

    Múzeum Červený Kameň v snahe priblížiť nielen svoj zbierkový fond ale i rôzne hradné zákutia čo najväčšiemu počtu návštevníkov spustilo v novembri 2012 videoseriál Trinásta komnata. Postupne odhaľuje priestory, kam sa návštevníci bežne nedostanú. Trinásta komnata je, ako pripomenul Lukáč, “symbolom tajomna, magickej atmosféry a často uzamknutých priestorov hradov a zámkov”. Na hrade Červený Kameň to však už neplatí. Vďaka objektívu kamery sa postupne otvára nielen jedna, ale dokonca trinásť výnimočných Trinástych komnát. Doterajšie časti seriálu Trinásta komnata, ktoré zavítali napríklad na povalu, do knižnice, lekárne, depozitárov obrazov či porcelánu, alebo archívu sa dajú pozrieť na: http://www.hradcervenykamen.sk/13_komnata/

Comments are closed.