aktivita diskusia Reštaurovanie a konzervovanie Tempera,med a polychromia

  • Tempera,med a polychromia

    Posted by artik on 23. januára 2010 at 1:27

    Idem prvý krát robiť polychromiu na drevorezbu a chcel by som poprosiť o radu. Ohľadom tempery som preštudoval množstvo podkladov a podľa nich potrebujem emulzné,alebo disperzné,nerozpustné tempery. Informoval som sa v DK-rámovni v B.B. čo je nojbliššie(80Km).. Majú tam len obyčajné tempery,takže nepoznám ich zloženie a uvažujem do nich primiešať trochu včelieho – agátového medu (jediný,ktorý nekryštalizuje) kvôli pružnosti. Ale nikdy som to nerobil,preto by som chcel poprosiť o radu,ak má s tým niekto skúsenosti,či tým nepokazím kvalitu a priľnavosť tempery na podklad. Pridávam aj fotky drevorezby. Za radu vopred ďakujem.
    /www.vino.obnova.sk/1/uzivatelia/artik/lalia_v_bielom.jpg

    https://www.vino.obnova.sk/1/uzivatelia/artik/Kvet_lalia+00

    shamman odpovedal 14 years, 3 months ago 3 Členovia · 9 odpovede/odpovedí
  • 9 odpovede/odpovedí
  • artik

    Member
    23. januára 2010 at 1:29

  • artik

    Member
    23. januára 2010 at 1:31

  • mazoslav

    Member
    26. januára 2010 at 22:52

    Idem prvý krát robiť polychromiu na drevorezbu a chcel by som poprosiť o radu. Ohľadom tempery som preštudoval množstvo podkladov a podľa nich potrebujem emulzné,alebo disperzné,nerozpustné tempery. Informoval som sa v DK-rámovni v B.B. čo je nojbliššie(80Km).. Majú tam len obyčajné tempery,takže nepoznám ich zloženie a uvažujem do nich primiešať trochu včelieho – agátového medu (jediný,ktorý nekryštalizuje) kvôli pružnosti. Ale nikdy som to nerobil,preto by som chcel poprosiť o radu,ak má s tým niekto skúsenosti,či tým nepokazím kvalitu a priľnavosť tempery na podklad. Pridávam aj fotky drevorezby. Za radu vopred ďakujem.
    /www.vino.obnova.sk/1/uzivatelia/artik/lalia_v_bielom.jpg

    https://www.vino.obnova.sk/1/uzivatelia/artik/Kvet_lalia+00

    Cau, ja len ze to s tym medom asi nebude dobrý nápad. Kryštalizovat bude aj agátový lebo je v nom cukor ako aj v ostatných medoch.Čo by nebol až taký problém ako biodegradovetelnosť takej zmesy. Mohlo by sa stať že pri trocha vačšej vlhkosti ti začnú ružičky plesnivieť.

  • artik

    Member
    26. januára 2010 at 23:31

    Vďaka za upozornenie. To plesnivenie ma nenapadlo. Záverečný náter bude damara s voskom,takže by to malo byť dostatočne chránené proti vlhkosti,ale je to možné. Práve ten pomer medu nepoznám. Podarilo sa získať len základné informácie,ako účinky medu na temperu. Čo sa týka agátového medu,tak je jediný (pokiaľ je čistý),ktorý vôbec nekryštalizuje,ani v chladnom prostredí po dlhej dobe. Zostáva stále tekutý. Starosti mi robí základná zmes tempery. Pokiaľ je kazeínová , je krehká a riskujem popraskanie. Vďaka budem ešte rozmýšľať.,čo stým. Dúfam že niekto poradí. :smt102

  • shamman

    Member
    27. januára 2010 at 0:28

    A nevyskusaš voskovo fermežovi pastu ja som stym robil patinu že som primiešal zlato fermež sa vypari a ostane vosk. Takže je to leskle a celku super forma ale dasa ktomu primiešat olejova farba a podobne praškove farbyva.

  • artik

    Member
    27. januára 2010 at 9:52

    S tou fermežovo-voskovou pastou by to šlo,pretože fermež oproti neupraveným olejom nežltne a je aj stála.Vďaka za radu. Len ak ťa môžem ešte poprosiť,mohol by si mi dať návod na tú pastu? Len ťa musím trochu poopraviť o tej fermeži. Ak sa nemýlim,tak sa nevyparuje,ale tuhne. Ak by ostal len vosk,bol by veľký problém naniesť druhú farebnú vrstvu. Ľahko by došlo k poškodeniu prvej. K tuhnutiu (schnutiu), dochádza oxidáciou s kyslíkom,je to chemický proces. Vďaka :wink:

  • mazoslav

    Member
    27. januára 2010 at 16:15

    Vďaka za upozornenie. To plesnivenie ma nenapadlo. Záverečný náter bude damara s voskom,takže by to malo byť dostatočne chránené proti vlhkosti,ale je to možné. Práve ten pomer medu nepoznám. Podarilo sa získať len základné informácie,ako účinky medu na temperu. Čo sa týka agátového medu,tak je jediný (pokiaľ je čistý),ktorý vôbec nekryštalizuje,ani v chladnom prostredí po dlhej dobe. Zostáva stále tekutý. Starosti mi robí základná zmes tempery. Pokiaľ je kazeínová , je krehká a riskujem popraskanie. Vďaka budem ešte rozmýšľať.,čo stým. Dúfam že niekto poradí. :smt102

    Informácia že med nekrystalizuje je chybná keby tomu tak nebolo med by neobsahoval cukry teda svoju podstatu: Proces krystalizace medu je běžný u všech medů s vyšším obsahem hroznového cukru – glukózy a je známkou kvality medu. Proto medy lipové, řepkové, z jeteliny, medovicové a smíšené po určité době krystalizují, zatímco jednodruhový med akátový s vyšším obsahem fruktózy a sacharózy krystalizuje až po 1 roku.

  • artik

    Member
    27. januára 2010 at 16:32

    Tak sa ospravedlňujem za chybu,až tak detailne med nepoznám. Vďaka

  • shamman

    Member
    28. januára 2010 at 6:17

    No dneska idem ku kamarato tak ti nafotim ako to vipada ten nater presne davku som nenasiel lebo hu robil kamarat s firmi sircolor ale pozriem sa na plechovku a aj to dam vediet

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť