• Posted by dorotka on 18. mája 2006 at 2:11

    Dnes na Obnove na takú sladkú tému k medovnikárstvu, vo všeobecnosti pomenúvanom aj pernikárstvo.
    K rozšíreniu tohto voňavého remesla prispeli v období protireformácie kláštory. Medovníky poznali už Egypťania, Gréci a Rimania, pôvodne však mali kultový význam (ako obetné pečivo pod názvom libum ). Medovnikársky tovar sa predával najmä v pútnických centrách a v mestách počas jarmokov.
    Prvý medovnikársky cech bol založený v r. 1550 v Norimberku, na území Slovenska nastal rozvoj medovnikárstva v 17.-18. storočí, prvý v Bratislave, s filiálkami v banských mestách. Neskôr vznikali cechy medovnikárov vo všetkých väčších mestách a mestečkách. Medovnikári okrem sladkého pečiva vyrrábali i sviečky a votívne (voskové ) predmety.
    Medovníky sa formovali do drevených (hlinených) foriem, neskôr sa vykrajovali jednoducho tvarovanými plechovými formami a na zdobenie sa používali farebné papierové nálepky a cukrová ozdoba.
    Medovnikári si prísne strážili svoje receptúry, preto sa toto remeslo zväčša dedilo v rámci rodiny. Základom pre cesto je zmes múky, medu a rozličných korenín. Cesto kvasilo v sude aj niekoľko rokov ! kým sa vtláčalo do medovnikárskych drevených foriem.

    Medovníky rozličných tvarov, foriem sa prinášali z pútí a jarmokov, chlapcom najmä koníky, husári, šable, dievčatám bábiky, kolísky, bábätká (za 7 grošov). frajerkám sa, pravdaže, nosilo srdiečko (so zrkadielkom, korálkami a pod.)
    Darovaný medovník sa najprv musel vystaviť za oknom prednej izby, až potom sa smel zjesť.
    O medovníkoch by sa dalo mnoho písať…Medovnikárstvo aj tak najviac na Slovensku preslávil Juraj Geržo (Georg Gerzso) z Banskej Štiavnice, ktorý na sladké medovníky získal Sládkovičovu Marínu za manželku.l

    dorotka odpovedal 17 years, 11 months ago 1 Člen · 0 odpovede/odpovedí
  • 0 odpovede/odpovedí

Sorry, there were no replies found.

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť