aktivita diskusia Architektúra a stavitelstvo Kachlova vs. liatinova pec

  • pader

    Member
    22. decembra 2009 at 8:28

    viete mi prosím poradiť podľa čoho mám vyberať kachlice? teda nemyslím vzor a farbu, ale skôr ako zistiť ktoré sú kvalitné a ktoré menej. našiel som viacero výrobcov, no neviem sa rozhodnúť. takže asi budú najlepšie referencie.
    ďakujem,

  • robertm

    Member
    23. decembra 2009 at 15:43

    Kachlice z Kerka su kvalitnejsie ako z Polska, ale kazda kachlica moze prasknut, je jedno odkial su. Takze je jedno ake kupis, asi by som bral najlacnejsie. Akurat skontrolovat ci nie su prasknute, alebo zadechtovane. Zavisi na co ich potrebujes.

  • pader

    Member
    28. decembra 2009 at 7:57

    no chcel by som sa pustiť do stavby sporáka, takže na to. asi bude rozdiel aj v použitých materiáloch na výrobu, nie? teda napr. kvalita hliny, kvalita vypálenia a pod…
    napr. moji rodičia pred rokmi kúpili novú škridlu na strechu, ale keďže nebolo vtedy veľa peňazí, tak to kúpili od jedného garážového výrobcu. škridla už po pár rokoch presakovala a bola ešte horšia ako tá, ktorú mali na druhej časti strechy a tá mala cca o 50 r. viac.
    tak sa obávam, že či aj pri kachliciach nie sú také nástrahy – napr. nekvalitná hlina a nebude to mať také akumulačné vlastnosti a pod….

  • robertm

    Member
    28. decembra 2009 at 9:14

    Ak kúpiš použité kachlice na inzerát, asi už niečo zažili a asi ešte niečo vydržia.

    Taka otázka na okraj: Vieš ako sa stavia sporák?
    http://filesurf.ru/158708/Stavba_sporaku.pdf.html
    (súbor bude prístupný mesiac)

    Ohnisko sa robi zo šamotových tehál. Na praskanie keramiky (kachlíc) má vplyv tepelný gradient C/m. Preto sa kachlice vypĺňajú hlinou, alebo sú len plášťom za tehlami pece. Chápem že chces pouziť kachlice, sporák sa často špiní a treba ho čistiť. Nie je to luxus. Ale niektorí ľudia majú pec normálne vymurovanú z tehál a omietnutú hlinou na pletive.

    Ak chceš väčšiu akumuláciu, treba mať v peci viac materiálu. To môžeš rovno pec vymurovať z tehál a kachlice budú iba plášť. Budú menej tepelne namáhané a dajú sa kydykoľvek vymeniť bez toho aby prestala fungovať pec.

  • pader

    Member
    28. decembra 2009 at 9:20

    ďakujem
    zatiaľ zbieram informácie, študujem a pod. ešte som žiadny nestaval a a nie som žiadny odborník, takže som vďačný za každú radu. viem, že môže byť aj omietaný, ale kachlicový chcem z dôvodu údržby (ako píšeš) a moji rodičia majú taký a veľmi sa mi páči a myslím, že aj plní dobre vykurovaciu funkciu – kachlice sú ako plášť, vymazané zvnútra hlinou.

  • robertm

    Member
    28. decembra 2009 at 10:25

    Nie je za čo, rád pomôžem. :-) Tiež nie som profesionál, nestaviam pece za peniaze, som samouk. Inak klobúk dole pred profesionálmi.

    Pokial nechceš na peci variť, iba s ňou kúriť, je lepšia ťažká akumulačná pec. Má menej ako polovičnú spotrebu dreva a akumuluje aj 24 hodín. Cenovo stojí asi rovnako, len sa inak poukladajú tehly. :-)

  • pader

    Member
    28. decembra 2009 at 10:55

    no ja to chcem využívať aj ako sporák. bude to v kuchyni a iné zariadenie na varanie tam mať nebudem. teda možno nejakú dvojplotenku, ale možno ani to nie.

    inak ten link, čo si mi dal je super. už som si to vytlačil a idem študovať. nerobil si si náhodou nejaký cenový prieskum na komponenty – kovanie, rúru na pečenie, dvierka atď? výrobcov je na slovensku aj v čr veľa a než to všetko porovnám, tak to bude fuška. tak sa pýtam, aby som trocha času ušetril.

  • robertm

    Member
    28. decembra 2009 at 11:48

    To neviem. Asi by som šiel pozrieť do Poľska. Ale najskôr by som si kúpil plechový sporák so šamotovým alebo liatinovým ohniskom. Na Slovensku za nejakých 400 eur, v Poľsku asi lacnejšie. Keď niečo zistíte, dajte vedieť, aj mňa to zaujíma. Možno sa stavať sporák naozaj oplatí.

  • jirko

    Member
    29. decembra 2009 at 10:45

    Ja budem robiť niečo takéto,príp tam dobudujem ešte nejakú kobku alebo lehno na ležanie.

  • pader

    Member
    29. decembra 2009 at 11:11

    to by som aj ja, ale kedze najskor ten sporak tam nemal byt, tak uz sa mi to tam teraz nezmesti bo tam mam uz linku kuchynsku postavenu

  • jirko

    Member
    29. decembra 2009 at 12:39

    Jéj zabudol som :

  • doky

    Member
    3. januára 2010 at 22:04

    Pader,
    rezal som diamantovym kotucom par -myslim ze to boli Kerkove kachlice- a staru kachlicu. Rozdiel bol markantny: nove akoby boli z pieskovca. Na starej bola hlina nepomerne lepsej kvality- to bola keramika! Mam pocit- ale nie som keramikar- ze tie nove neboli vypalene pri dostatocne vysokej teplote.
    Ked chces sporak na chalupu, urcite by som ho nevykladal z vnutra samotkami, lebo zacne kurit v nedelu naobed, ked odchadzas do velkomesta. Niekto tu spominal dobru kvalitu kovania za slusnu cenu z Ciech: janko od Puchova, Ketty, Jirko? Uz si nepamatam, ale urcite to spatne niekde je.

    Prajem vsetkym ucastnikom tohto fora pekny a dobry rok 2010 na chalupach aj v domoch aj mimo nich…

  • pader

    Member
    4. januára 2010 at 8:14

    dakujem Doky, no mne raz jeden zasa povedal, ze stare uz mozu byt prepalene a teda neakumuluju tak ako nove. co teraz ale ked nad tym rozmyslam je blbost lebo tam ide nova hlina do vnutra tej kachlice.

    co myslis nevykladal zvnutra samotkami? – myslis nevkladat samotove platne do kachlic alebo neobkladat ohnisko samotkami alebo ???
    a ak nie samotky, tak co potom?
    dlhsie im to trva, to je pravda, ale zasa aj cez noc udrzia teplo az do rana. mam to vyskusane u nasich.

  • pader

    Member
    4. januára 2010 at 8:16

    a samozrejme aj ja prajem všetkým nadšencom a “bláznom” veľa trpezlivosti a správnych rozhodnutí pri všetkom, do čoho sa v roku 2010 pustíte.

    všetkým ´dakujem za mnohé cenné rady v minulom roku. verím, že tento rok sa mi podarí ich zúročiť

  • robertm

    Member
    4. januára 2010 at 8:27

    Ľudia ktorí rozumejú problematike určite nie sú blázni.

Page 3 of 5

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť