aktivita diskusia Architektúra a stavitelstvo Kachlova vs. liatinova pec

  • robertm

    Member
    25. januára 2010 at 22:28

    Stacilo spraviť jednoduchý výpočet. Určite poznáte stredoškolskú fyziku, tuším sa to učí aj na základnej škole. :-)

  • igi

    Member
    3. februára 2010 at 7:40

    Jasne. A hlina bude mať aj 10x menší výkon.

    toto som nepochopil

  • robertm

    Member
    3. februára 2010 at 8:39

    Ospravedlňujem sa. Zhutnená hlina 2000 kg/m3 má vodivosť 1,1 W/m.K a emisivitu 0,93. Je to porovnateľné so šamotom.

  • mates

    Member
    5. februára 2010 at 12:20

    kachlice by mali byt nepopraskane z dovodu, ze maju aj nosnu funkciu. popraskane kachlice sa daju aj opravit, ale ich treba potom pouzit na vyssie poschodia.
    stare kachlice sa vyrabali inou technologiou ako sucasne.
    kachlice sa nemusia nevyhnutne vyplnat hlinou a keramickym materialom, ak pouzijete dvojplastovu konstrukciu. pri priamom prechode spalin popri kachlici sa vyplna bud samotovymi platkami, alebo skridlami do hliny.
    rychlost a efektivnost vykurovania dost zavisi aj od konstrukcie ohniska a hlavne tahov.

    sporak je primarne urceny na ohrev jedla. ma nizsiu efektivnost spalovania, pretoze ma inak konstruovane ohnisko. na vykurovanie objektu (trvale obyvaneho) je najlepsia murovana pec. pri dobrom navrhu tahov sa da realizovat aj rychly nabeh aj doba trvania.
    liatinove pece a krbove vlozky su kompromisom.
    treba sa rozhodovat aj podla ceny, prace, instalacie, prevadzky, oprav, udrzby.
    takze podla toho co chcete a pozadujete sa rozhodnite.

    ak chcete rychlo vykurit, s moznostou ohrevu jedla, pripadne teplej vody, volte sporak. neocakavajte vsak velku akumulacnu schopnost ani efektivnost. ak nemate vela penazi, uplne vam na tento ucel postacia peterky alebo nejake liatinove kachle, moznost doplnit o externe vymenniky tepla.

    ak chcete mat prijemne dlho trvajuce teplo, nepotrebujete vykurit miestnost ihned, zalezi vam aj na efektivnosti spalovania a vyuziti tepla, najlepsou moznostou je murovana pec. da sa upravit aj na pecenie, ohrev vody, lezovisko

    teplovzdusne vykurovanie vela vyhod nema, tak touto cestou by som neodporucal sa vydat.

    tolko v skratke.

  • meem

    Member
    30. mája 2011 at 13:10

    dobry den,

    ak by mohol niekto poradit, vysvetlit, chcem kupit pec a neviem sa rozhodnut,

    ake oblozenie pece je lepsie kamen alebo keramika? (preco, vyhody/nevyhody)

    dakujem,

  • steve

    Member
    3. júna 2011 at 6:15

    Jedná podstatná vec obloženie?, mal som dojem, že pec sa stavia nie obkladá z keramiky. Kamenné sú snad len chlebové pece. Rozdiel medzi kamenom a keramikou je v nábehu tepoty. Neviem po akom čase začne kamen odovzdávať teplo do okolia, ale u dobre postavenej keramiky je to po pol hodinke. Chlebovú pec rozkurujem tak dve hodiny a teplo dáva do miestnosti tak po 3-4 hod. (nie je kamenná ale tehlová)

  • meem

    Member
    3. júna 2011 at 23:04

    na mysli som mal hotove pece, krbove. mal som to asi inak napisat, nieco ako je tato

    http://www.krby-pece-krupina.sk/obchod/romotop/avila-kamen/

    dakujem

Page 5 of 5

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť