purpendicular
Forum Replies Created
-
Síce nie slovenské, ale veľmi pekné a hlavne je možnosť sa dostať s praktickým skúsenostiam zo stavby. Samozrejme znalosť angličtiny nutná.
http://www.fornobravo.com/#pizza_ovens
Tu je link na stiahnutie FREE pdf dokumentov o varení v takej peci, jej stavbe, recepty a pod. Pri stťahovaní postrupovať ako úpri kúpe, ale cena je 0$. Ak by bol problém zašlemlem pdf. súbory na požiadanie e-mailom (kontaktovať cez súkromnú správu).
http://www.fornobravo.com/store/eBooks-CD-ROMs-p-1-c-260.html
-
Mates, úplný súhlas.
Podľa knihy “Kozuby a kachľové pece – Havaš, Institoris – 1990” by povrchová teplota dobre postavenej kachľovej pece málokedy mala presiahnuť 60°C.
Ako bolo v predchádzajúcom príspevku správne uvedené, kachľové pece môžeme podľa hmotnosti (myslené hlavne koľko “materiálu” sa ešte za samotnou kachlicou ukrýva) rozdeliť na:
– veľmi ľahké (asi do 300kg)
– ľahlé (300 – 400 kg)
– stredné (400 – 600 kg)
– ťažké (nad 700 kg).Veľká hmotnosť vplýva na tepelnú zotrvačnosť (akumulačnú schopnosť) a na čas, za ktorý po zakúrení začne pec vydávať teplo. Pri ťažkej peci to môže byť aj viac ako 5 hodín, pri ľahkej peci je to asi 1 hodina. Tiež vhodným zoradením ľahkých a ťažkých častí plášťe v jednej peci možno dosiahnuť vhodnú akumulačnú schopnosť a aj pomerne krátky čas nábehu pece.
Keď si zoberieme, že na rošte pri horení môže byť teplota až do 700°C, tak ak je pec nevhodne postavená, jej povrchová teplota môže byť za určitých okolností podstatne vyššia ako spomínaných 60°C. -
Zaujímavý postup je tu. Samozrejme znalosť angličtiny nevyhnutná.
http://www.cee.mtu.edu/peacecorps/resources/Composting_toilet_Manual_vanuatu.pdf