Forum Replies Created

  • kucko7

    Member
    5. augusta 2011 at 13:12 in reply to: Chlebová pec

    Reagujem trošku neskoro, na niektoré príspevky vlastne po rokoch…Tiež chcem postaviť vonku pod altán pec na chleba, udiareň, sporák a krb. Už pol roka kreslím premýšlam ako to postaviť a pritom spáliť čo najmenej dreva lebo ho nemám na rozdávanie. Na chalupe u rodičov máme postavenú pec na chleba, ktorá je mimo domu. Chcem reagovať hlavne na otázku či postaviť pec vnútri obydlia, alebo mimo. Väčšina pecí, ktoré som videl má vykurovací aj pečiaci otvor v jednom. Takže keď chcete niečo upiecť, musíte najskôr vymiesť pec a to si vo vnútri domu neviem vôbec predstaviť, pre dym a prach. Je síce pravda, že sa dajú uhlíky zhrnúť na bok, alebo pred dvierka, ale manipulácia s chlebom, pizzou, alebo mäsom je potom zložitejšia. Druhá varianta je, že sa kúri pod pecou a teplo sála cez otvory do priestoru pečenia. Po vyhriati pece sa prieduchy zatvoria, alebo nechajú otvorené, záleží čo pečieme. Máme pec zo šamotovej tehly, keď je vo vnútri biela, je vykúrená. Nemám infrateplomer a tak hodím trošku múky do pece ak do 5tich sekúnd zhorí, je pec moc vykúrená a treba ju ochladiť buď vytrieť mokrou handrou, alebo nechať dvierka aj komín otvorený. Chleba pečieme 45 minút . Najskôr ai 10 min. pri zatvorenom komíne, potom 35 min. pri polovične otvorenom. Zo začiatku pečenia chleba neotvárajte pec, lebo vám môže splasnúť a zostane nízky ako hovoríme – cagala.