Forum Replies Created

Page 179 of 253
  • harp

Administrator
    2. mája 2006 at 4:42 in reply to: Stretnutia obnova-kov

Dalsie mozne stretnutie / neoficialne je na hrade Trencin pocas krstu knihy „Ochrana zrúcanín v kultúrnej krajine“.

Termin: 26. mája 2006 o 15.hodine

Kde?: na Trenčianskom hrade v Barborinom paláci.

Program dňa krstu je nasledovný:
    od 09.30 – príchod organizátorov na hrad a príprava prezentácie.
    od 12.00 – špeciálna prehliadka hradu Trenčín.
    od 14.00 – očakávanie a privítanie hostí.
    od 15.00 – prezentácia knihy a príhovor špeciálnych hostí.
    od 16.00 – diskusia na tému hrady.
    od 18.00 – pomalé postupné opustenie hradu.

Dalsie info: http://www.obnova.sk/modules.php?name=clanky&file=clanok&sid=1975

Mapa: http://mapy.zoznam.sk/476545/hrad-trencin-krst-knihy

• harp

Member
    2. mája 2006 at 4:13 in reply to: Uhrovský hrad

Cez vikend som navstivil po dlhsom case hrad Uhrovec. Autom som presiel krasnymi dedinkami a bol som pod kopcom. Potom este cca 40min. do kopca. A mohol sa zacat moj pracovny pol den. S Palom Fabianom, Petrom Horanskym a jeho ludmi sme robili pripravu na klenbu ktoru sa pokusime dalsie predlzne vikendy zrekonstruovat.

Budem sa hlasit.

• harp

Member
    2. mája 2006 at 4:07 in reply to: Uhrovský hrad

Clanky o Uhrovci na Obnova.sk:

V skratke informacie podla Mazanikovej stranky http://www.zamky.sk

Neskororománsky hrad vznikol pravdepodobne medzi rokmi 1251 až 1293. Možno predpokladať, že na stavebnom vývoji hradu sa podieľal Matúš Čák, ktorý ho v r.1295 prevzal od Petra, syna Bašu. V r.1389 daroval hrad a rozľahlé majetky cisár Žigmund Stiborovi zo Stiboríc, najbohatšiemu magnátovi západného Slovenska, ktorý hrad rozšíril. V 15. a 16. storočí sa viedli o hrad majetkoprávne spory a často menil majiteľov, až napokon pripadol Zayovcom. Pre hrad začalo obdobie hospodárskej aktivity, čo sa opäť prejavilo na stavebných úpravách hradu. V období renesancie stál hrad bokom od centier veľkých bojových akcií. Vyhli sa mu turecké výboje, aj vnútorné nepokoje, ktoré ťažko postihli okolité teritórium. Zayovci sústredili svoj život do pohodlného, monumentálne upraveného kaštieľa v Uhrovci a na hrade udržiavali iba strážne a hospodárske objekty. Hrad postupne pustol a menil sa na ruinu.

• harp

Member
    2. mája 2006 at 3:26 in reply to: Brigáda na Čabradi

Murovalo sa…

osadzala sa provizorna zarubna do veze

• harp

Member
    2. mája 2006 at 3:02 in reply to: Brigáda na Čabradi

Na hrad som prisel namiesto piatku v sobotu do obeda. V piatok som v Cadci hladal v lejaku dom kultury a vnom znamu z Kysuckeho muzea.

Po sobotnajsom prichode na hrad Lietava bolo vsetko v plnom prude, murovali a patinovali sa kaverny. Zaucali sa novacikovia z hradov na Slovensku. (Čierny hrad) Varil sa vyborny gulas. Ja som sa zhostil nenarocnej ulohy zamerania hradu prostrednictvom GPS. Teda iba jedneho bodu, lebo zacalo liat. Tiez som odobral podla dohody vzorky omietok zdestruovanych omietok z popod fragmentov omietok. Ine uchadzacky workshopu nasli na v zasype prekvapenie o ktorom vsak nemozem hovorit. Ak bude niekto chciet zverejni to vcas. Prsalo cely den a aj vecer.

Vecer sme podisputovali pojedli a isly spat. Rano som sa zobudil do chladneho rana z vyhladom na Turzov palac z popod podbrania. Bolo mi fajn mal som dobry spacak.

• harp

Member
    2. mája 2006 at 2:57 in reply to: Pieskovec natrety asfaltom

Tazko povedat. Mozno nejake organicke rozpustadla by pomohli. Ale opatrne aby sa nezmenil asfalt na farbu.

Cast by som aj tak odstranil rucne. A az potom docistoval.

Mozno ze by pomohol aj odstarnovac naterov.

PS: ponukam ti aj moje sluzby konzervatora / 0907-344-743 (komercne)

• harp

Administrator
    1. mája 2006 at 23:09 in reply to: Obnovena OBNOVA

Kto vymyslel to trubenie, nech sa okamzite prihlasi! :smt013

:smt115 ](*,) To som bol ja. Priznavam sa dobrovolne. Zdalo sami to byt zaujimave.

• harp

Administrator
    1. mája 2006 at 23:02 in reply to: K A V I A R E Ň

Dobrý deň všetkým.
    Marketing na Obnove a jej „zrkadlo“ sú témou tohto príspevku. Pokiaľ budete súhlasiť urobil by som rubriku „Zrkadlo Obnovy“ a raz do mesiaca subjektívne hodnotil dianie na tomto fóre.

Hugo plne suhlasim. Dalo by sa to vsak aj automatizovat.

• harp

Member
    28. apríla 2006 at 20:21 in reply to: Brigáda na Čabradi

Stretneme sa na hrade lietava tento vikend, odchadzam priamo tam za 1,5 hod.

• harp

Member
    24. apríla 2006 at 18:59 in reply to: Archeologia bagrom

Creidhne, preco mam taky pocit ze ty si profi archeolog? A nechces sa u nas registrovat? Nech nik nepise pod tvojim menom?

Tagy si mal URL nie IMG preto ti nezobrazilo obrazok.

• harp

Member
    24. apríla 2006 at 17:20 in reply to: Archeologia bagrom

No nak to blbne ale kto chce si cestu najde:)

Zamenil si si tagy, doporucujem prestudovat tieto prispevky v diskusiach:

http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=825
    http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=834

Zaklady tohoto fora.

• harp

Member
    24. apríla 2006 at 16:23 in reply to: GPS vyuzitie k dokumentacii pamiatok

Novy navigacny system Galileo by mal mat presnost lepsiu. Mozno pockat nan. Presnost Galilea totiz vychadza z jeho komercneho pouzitia.

• harp

Administrator
    23. apríla 2006 at 22:43 in reply to: TUZEMSKÉ SEMINÁRE, KONFERENCIE, SYMPÓZIÁ

Krátky čas do termínu zaslania prihlášok je jediným dôvodom prečo to tu je.
    Oficiálne – „Informácie o konferencii budú dostupné aj na adrese http://www.spolocnost.obnova.sk“ (čo je samozrejme zlá adresa!).

Spolocnost pre pamiatky je OZ ktore zdruzuje aj clenov redkacie Obnova.sk (aspon par). Spravna adresa je http://www.spolocnost.obnova.sk.

Namieto č dajte c + ť dajte t.

Tento projekt zastresuje Spolocnost pre pamiatky hlavny garant je Dr. Krišková.

• harp

Administrator
    21. apríla 2006 at 16:30 in reply to: TUZEMSKÉ SEMINÁRE, KONFERENCIE, SYMPÓZIÁ

Dlhsie clanky by som na vrhoval zaradit ako clanok. A ak zostane cas mozno aj do databazy akcii.

IMHO, nechceli by ste sa niekto spolupodielat na plneni databazy akcii. Ja to znacne nestiham.

• harp

Administrator
    21. apríla 2006 at 16:20 in reply to: International events and seminars

artbrussels, the European platform for contemporary art

As the capital of Europe, Brussels has rapidly become one of the most cosmopolitan and multicultural places on the continent. The diversity and character of the different communities provides an endless source of inspiration for the many international artists who come to live in Brussels. The city is fast becoming an exciting creative laboratory, with a tempting dynamic fusion of artistic talents and ideas.

Belgium is a country that can be proud of the number of its art collectors, whose artistic vision is unrivalled abroad. Moreover, many Belgian companies have made their passion for contemporary art one of the pillars of their corporate culture. In Belgium contemporary art is mostly a matter of private initiative.

It is precisely this rich combination of private initiative and professionalism that sees galleries, collectors and public institutions working together to give artbrussels its unique character.

More than any other event in Belgium, artbrussels is a show that, year after year, manages to hold the attention of the entire art world. A place where foreign galleries and artists find an ideal platform to present themselves to Belgian collectors, and where young Belgian talent can introduce itself to the international market.

Page 179 of 253