Forum Replies Created

Page 165 of 253
  • harp

Member
    13. septembra 2006 at 8:13 in reply to: imitacia mramoru (teoreticka otazka)

Co vsetko sa da zistit o imitacii mramoru, alebo slonovej kosti na dreve. Pripadne kde vsade sa tato technika pulirovania pouzivala.
    Heslo vo Vykladovom slovniku nie je dost vycerpavajuce.

O lestenej bielej sa tu uz hovorilo.
    http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=574

Ty vsak myslis aj farebnu imitaciu mramoru. Tiez aj stukovu imitaciu?

• harp

Administrator
    12. septembra 2006 at 21:33 in reply to: Stretnutia obnova-kov

Co takto stretnutie v Skalici pocas odovzdavania cien pre Obnova.sk?

http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=8966#8966

Zatra skoro rano odchadzam do Skalice. Ak budete mat niekto chut rad sa tam s vami stretnem.

• harp

Administrator
    12. septembra 2006 at 21:30 in reply to: svaty Urban

no neviem ako ho poslat, obrazok som vybral, nacitalo ho do ceveneho ramiku a potom uz neviem ako dalej.

Pod tym ramikom su 4kody. Do diskusii treba vlozit na konkretne miesto „kodBB“

• harp

Member
    12. septembra 2006 at 11:20 in reply to: Vapno, Kalk, Lime

História vápenkárskeho priemyslu

Dejiny výroby vápna na Slovensku siahajú až do 30. rokov 19. storočia. Prvé vápno bolo vypálené v jednoduchých poľných peciach už v roku 1839 v Margecanoch. Priemyselná výroba začala výpalom vápna v kruhových peciach typu Hoffman. Medzi najstaršie výrobne patria vápenky v Tisovci, kde kusové vápno pálili od roku 1870, ktoré bolo používané najmä pri výrobe surového železa v tom čase jedinej vysokej peci na Slovensku taktiež v Tisovci. V Margecanoch zahájili priemyselný výpal vápna v roku 1893. Nasledovali kruhové pece v Spišskom Podhradí v roku 1900, v Ladciach v roku 1910, Trenčianske Mitice v roku 1914, Buková v 1916 a Brekov v roku 1929.

Výpal vápna v šachtových peciach bol zahájený v roku 1905 v Novom Meste nad Váhom. Ďalšie šachtové pece boli v Margecanoch – 1906, v Turni nad Bodvou a Kraľovancoch – 1910, vo Varíne 1925 a v Plaveckom Podhradí v roku 1926.

Pre potreby cukrovarov boli postupne stavané pece na výpal vápna priamo v závodoch, ktoré však boli prevádzkované len v období repnej kampane.

Ďalšie míľniky histórie výroby vápna na Slovensku boli nasledovné:

* Nové Mesto nad Váhom – 1949 prvá poloautomatická šachtová pec typu Ingis a v roku 1952 nasledovala druhá. V roku 1956 bola uvedená do prevádzky aj mlynica vápna
    * Margecany – 1954 výpal vápna na šachtových peciach typu Ingis
    * Žirany – 1956 – 1959 štyri šachtové pece na generátorový plyn a postupne aj mlynica vápna a mletých vápencov
    * Tisovec – 1958 – 1960 šachtové pece na generátorový plyn a dve hydratizačné stanice na výrobu vápenného hydrátu
    * Gombasek – 1972 dve trojšachtové súprúdne regeneratívne pece typu Maerz s mlynicou vápna a hydratizačnou stanicou
    * Rohožník – 1975 rotačná pec so šachtový predohrievačom, mlynica vápna, vápancov a hydratizačná stanica – výroba ukončená v roku 2000.

Ďalšie zmeny zaznamenal priemysel výroby vápna začiatkom 21. storočia vstupom zahraničných investorov. Výsledkom bola konsolidácia spoločností vyrábajúcich vápno do dvoch nadnárodných spoločností. Calmit, spol. s r.o. zlúčila bývalé spoločnosti COMBIN Vápenka, s.r.o., Tisovec, SILIKÁT, s.r.o., Margecany a Kameňolom a vápenka, a.s. v Žiranoch. Ostatné vápenky: Kalcit, spol. s r.o., Plešivec so sídlom v Slavci a VSŽ KERAMIKA, a.s. – závod Vápenka so sídlom v Košiciach boli zlúčené do spoločnosti Carmeuse Slovakia, s.r.o.

• harp

Member
    9. septembra 2006 at 15:53 in reply to: starsi gazdovsky dom kupa/rada

Prosim nepouzivajte nazvy prispevkov z ktorych nie je jasne o co sa jedna:
    „PORADTE PROSIM!!!!!“

Nazov prispevku som zmenil. Tiez by som vas chcel poprosit aby ste s diskusiou zostali na tomto fore. V buducnosti tak poradime aj niekomu kto bude mat podobny problem.

PS: foto potesi. Pod okienkom na odpoved je odkaz -> fotku natiahnete -> vlozite kod ktory je pod fotografiou. „BBkod“

• harp

Member
    7. septembra 2006 at 17:44 in reply to: Potrebujem identifikovat staru uniformu

Bez fotografie malokto. Posli fotografiu.

• harp

Member
    6. septembra 2006 at 14:54 in reply to: Internetove eKnihy o symboloch

A kde je ta keramika? Ako zdroj k symbolom je to super.

Som si listoval v jednej kapitole a tam sa pisalo iba o kermike. Uz som nazov pozmenil. Vdaka za upozornenie.

• harp

Administrator
    6. septembra 2006 at 10:28 in reply to: Stretnutia obnova-kov

Co takto stretnutie v Skalici pocas odovzdavania cien pre Obnova.sk?

http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=8966#8966

• harp

Member
    4. septembra 2006 at 16:38 in reply to: 1. workshop v Spisskom Podhradi

Popri navsteve Spisu sme navstivili aj padajuci dom v Spisskej kapitule:
    http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=8947

• harp

Member
    4. septembra 2006 at 13:39 in reply to: Petrifikácia dreva

Pakliže by měl ovšem harp zájem, můžu mu poslat sborník e-mailem (.pdf, 1MB), aby jej umístil někam na obnovu…pokud by tomu nebránila případná autorská práva. :?:

Mohli by sme to umiestnit do vykladovych slovnikov: http://www.obnova.sk/modules.php?name=slovniky

Kto je autorom toho dokumentu?

• harp

Member
    31. augusta 2006 at 8:23 in reply to: Hlinený dom – Pozdišovce

Treba si precitat ostatne prispevky v tejto rubrike, pripadne dalsie v rubrike Restaurovaie a konzervovanie. Zaslite aj fotografie v lubovolnom pocte do tejto temy. Ich sirka by mala byt do 550px. Budeme mi a radi poradime.

• harp

Member
    30. augusta 2006 at 10:46 in reply to: GMB: vernisáž 7.9.2006, Martin Benka

Akcie podobneho typu mozete vkladat aj tu:
    http://www.obnova.sk/modules.php?name=kalendar&file=submit

Ak su texty o akciach vacsieho rozsahu mozete ich vlozit ako clanok tu:
    http://www.obnova.sk/modules.php?name=clanok-posli

Oba formaty sa zobrazuju na titulnej strane.

• harp

Member
    28. augusta 2006 at 11:42 in reply to: Úvod do mechanického a chemického čistenia starých krámov

Tesim sa ze sa na taketo dielo niekto podujal. Povodny text sa ceni. Mozno raz uzrie svtelo sveta v spolocnom (tlacenom) zborniku Obnova.sk

• harp

Member
    27. augusta 2006 at 9:26 in reply to: Kastiel Bela pri Sturove

JA osobne som tam prisiel okolo roku 2003. Mal som tam realizovat nejake prace v spolupraci s kolegom. Nieco vsak do toho prislo a robil som inde.

Mam slusnu fotodokumentaciu z tohoto obdobia. Bola aj v v nasich fotoalbumoch ktore nefungovali. Ked si najdem cas na ich sfunkcnenie budu tam znovu.

• harp

Member
    25. augusta 2006 at 10:50 in reply to: rekonstrukcia hlinenych stavieb – okres Levice

Rekonstrukci je mozna a dovolim si tvrdit ze aj najlepsia. Ved co ine moze byt lepsie ako materialy ktore vizualne aj technicky koresponduju s povodnym materialom.

Treba si vsak uvedomit, ze nehnutelnost treba uviest priblizne do takeho stavu ako bola pri pouziti tychto materialov. Iba vtedy sa da pracovat povodnymi materialmi. Ak sa k nej nieco pristavalo, alebo sa povedzme cast omietky doplnila v inom materialy treba zvazit pouzitie ineho aj netradicneho materialu.

Pre zaciatok nam prosim opiste vas problem, priapdne nam poslite fotografie.

Page 165 of 253