Krása a lesk brúsených drahokamov

Krása a lesk brúsených drahokamov fascinuje človeka od dávnych čias. Stali sa aj námetom výstavy v Historickom múzeu mesta Viedeň, ktorá nedávno skončila. Expozicia s názvom Umenie brúseného kameňa predstavovala umelecké objekty z drahokamov od stredoveku až po barok.

Umelecké brúsenie drahokamov sa v novoveku stalo uznávaným odborom.

Drahokam na Obnova.sk

Práca brusiča drahokamov, ktorej náročnosť sa spája najmä s tvrdosfou používaného materiálu, je považovaná za luxus a jej hodnota prevyšuje často ocenenie slávnych maliarov. Napríklad Michelangelo dostal za prácu na interiéroch Sixtínskej kaplnky vo Vatikáne 6000 dukátov. Rovnakú odmenu prijal brusič Sarracchi za opracovanie dvoch horských krištálov. Dionysio Misero dostal za obrúsenie jedného verkého smaragdu 12 000 guldenov a Rembrandt za svoj známy obraz Nočná hliadka len 1600 guldenov.

Drahokam na Obnova.sk

Zdroj: neznámy

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Michelangelo Buonarroti

Pred 440 rokmi, 18. februára 1564, zomrel v Ríme Michelangelo Buonarroti, celým menom Michelagnolo di Lodovico Buonarroti Simoni, renesančný sochár, maliar, architekt a poet, jeden z najväčších umelcov všetkých čias. Narodil sa 6. marca 1475 v Caprese v Toskánsku.

Obnova.sk Foto

V trnavskom múzeu chýbajú ďalšie umelecké predmety

BRATISLAVA/TRNAVA 20. októbra 2004 (SITA) – V Západoslovenskom múzeu v Trnave chýbajú ďalšie umelecké predmety. Ešte v marci zmizli z múzea predmety za zhruba milión korún a ako agentúru SITA informoval zástupca trnavského policajného hovorcu Viktor Plézel, v pondelok pracovníčka múzea oznámila ďalšiu krádež umeleckých predmetov.