Románsky kostol v Dechticiach má 840 rokov

Detail fresky z kostola Všetkých svätých v Dechticiach, zdroj: net

V Dechticiach si cez víkend pripomenuli 840 rokov od postavenia miestneho kostola. Kostol Všetkých svätých v Dechticiach bol postavený v roku 1172. Ako uviedol pre agentúru SITA starosta obce Karol Zachar, uvádza sa to v kanonickej vizitácii dechtickej farnosti, ktorú v roku 1782 nariadil vykonať ostrihomský arcibiskup, uhorský primas, kardinál Jozef Baťán (Batthian). Dokumenty z vizitácie sa zachovali na fare v Dechticiach.
V roku 1741 bola podľa starostu ku kostolu pristavená baroková veža a chórus v lodi. Pri renovácii v roku 1932 boli odkryté stredoveké fresky na južnej stene lode a apsidy. Christologický cyklus v lodi kostola sa datuje na prelom XII.-XIII. storočia, výjav s neveriacim Tomášom na južnej stene apsidy je pravdepodobne z konca XIV. storočia. V roku 1961 maľby reštauroval akademický maliar a reštaurátor Andrej Kuc.

Obec Dechtice v tomto roku “horný kostol“ čiastočne zrekonštruovala. Najdôležitejšie bolo jeho odvlhčenie odkopaním terénu v jeho okolí a odstránením betónu v interiéri. Podlaha v rotunde klesla asi o tridsať centimetrov a vrátil sa jej barokový vzhľad. Podľa starostu Karola Zachara sa dlhoročný problém s vlhnutím národnej kultúrnej pamiatky podarilo vyriešiť. Kostol Všetkých svätých nepatrí cirkvi, ale obci.
Pôvodne tehlová románska rotunda z roku 1172 bola v 18. storočí prestavaná do dnešnej podoby. Pri renovácii v roku 1932 objavili na južnej stene apsidy a lode unikátne fresky. Pod kostolom je krypta, kde sú pochovaní členovia zemianskej rodiny Jackovičovcov.
Dechtice sú dedinou mimoriadne bohatou na pamiatky. Pri obci sa nachádza zrúcanina Kostola a kláštora sv. Kataríny, kaštieľ Planinka, priamo v obci farský kostol a niekoľko technických pamiatok.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Románsku rotundu v Dechticiach chcú zrekonštruovať

Obec Dechtice v okrese Trnava chce zrekonštruovať svoju dominantu románsku rotundu Kostol Všetkých svätých z roku 1172. “Je to taká vzácnosť na Slovensku, že kostolík nepatrí cirkvi, ale obci. Vyplýva nám povinnosť starať sa oň, a tak by sme ho chceli zrekonštruovať v spolupráci s pamiatkovým úradom,” uviedol starosta obce Karol Zachar.