Kráľovi Madagaskaru odhalia pamätník v rodom Vrbovom

Móric Beňovský (zdroj: net)

Pamätník venovaný kráľovi Madagaskaru Móricovi Beňovskému odhalia v piatok 5. októbra 2012 na Námestí slobody v jeho rodnom Vrbovom. Dielo Igora Piačku a Antona Gábrika bude tvoriť bronzová socha Beňovského, sediaceho na symbolickej zemeguli, ktorá bude obohatená o výjavy z jeho života. Radnica ho zaplatí z finančného daru, ktorý mestu venoval Gerhard – Hermann Horst, konateľ tamojšej firmy.

Odhaleniu pamätníka počas Dní mesta Vrbové bude predchádzať slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva, na ktorom poslanecký zbor odovzdá mestské ocenenia. Významný deň v mestečku pri Piešťanoch spestrí koncert sólistov opery Slovenského národného divadla Jany Juríčkovej – Bernáthovej a Martina Babjaka s klavírnym sprievodom Daniela Buranovského. Dni mesta Vrbové budú pokračovať v sobotu tradičným jarmokom.

Najznámejší rodák z Vrbového Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský je známy ako kráľ Madagaskaru. Počas svojho krátkeho života získal prívlastky dobrodruha, cestovateľa, objaviteľa, kolonizátora. Bol spisovateľom, plukovníkom francúzskej armády, veliteľom poľskej armády a rakúskym vojakom. Bol prvý Európan, ktorý sa plavil v severnom Tichom oceáne. Je autorom memoárového diela Pamäti a cesty. Vo Vrbovom sa zachovala kúria, označovaná ako rodný dom Beňovského. Jeho meno nesie aj jedna z ulíc mestečka.

Obrázok k článku

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Trochu by som pozmenil

    Trochu by som pozmenil postupnosť -dôstojník Rakúsko/Uhorskej monarchie, dôstojník v Poľsej povstaleckej armáde, Sibírsky vyhnanec, námorný kapitán- ktorý prvý preplával úžinu medzi euroáziou a Amerikou -dnes známu , ako Beringova- ale mala by byť Beňovského, prvý európan na ostrovoch v okolí Japonska, plukovník francúzskej armády, dôstojník Washingtonovej armády, guvernér Madagaskaru … až potom spisovateľ.A poplašné správy priamo od zdroja klebetia , že sa odhalenie možno ani nebude konať…uvidíme smiley

  2. Socha odhalená.Slávnostne

    Socha odhalená.Slávnostne prehovorili zástupcovia mesta, maďarských slovákov,naši cestovatelia , ktorý sa postarali o tabuľu na Madagaskere a točia dokument, herec Adamovič…Rozdávali sa pohľadnice s grafikou návrhu sochy od akad.mal. Igora Piačku-rodáka z Vrbového.Toť táto :

     

     [URL=http://img.janforman.com/pozvankaoslavyav6h.jpg][IMG]http://img.janforman.com/th/pozvankaoslavyav6h.jpg[/IMG][/URL]

     

    http://img.janforman.com/pozvankaoslavyav6h.jpg

  3. To je dosť prehnané tvrdenie,

    To je dosť prehnané tvrdenie, že vraj prvý Európan na ostrovoch v okolí Japonska. Chudáci Portugalci, takto sa rôznym suchozemcom pripisujú ich objaviteľské úspechy (Mimochodom okolie dnešného Japonska preskúmali Portugalci už v polovici 16. storočia). Koniec koncov aj SITA nešetrí vymyslenými superlatívmi “bol prvým Európanom, ktorý sa plavil v severnej časti Tichého oceánu”.

     

    Kráľ Madagaskaru má pomník v rodnom Vrbovom

    VRBOVÉ 5. októbra (SITA) – Pamätník venovaný kráľovi Madagaskaru, cestovateľovi a dobrodruhovi Móricovi Beňovskému odhalili dnes na Námestí slobody v jeho rodnom Vrbovom v okrese Piešťany. Pamätník tvorí bronzová socha Beňovského, ktorý sedí na zemeguli. Po obvode železobetónovej ,,zemegule“ je mozaika zobrazujúca momenty zo života najznámejšieho rodáka z Vrbového. Dielo Igora Piačku a Antona Gábrika radnica zaplatila z daru, ktorý mestu venoval Gerhard – Hermann Horst, konateľ tamojšej firmy. Na slávnosti bola prítomná aj Alžbeta Ambrozyová, Beňovského potomok po dcére Žofii a honorárny konzul Madagaskaru v Maďarsku Richard Randrijanasolo Lalarison.

    Odhalenie pamätníka bude podľa primátora Jána Jánošku pre Vrbové významnou udalosťou, pretože Beňovský stále priťahuje ľudí nielen zo Slovenska, ale aj Maďarska a Poľska. Jánoška priznal, že bez finančného daru Gerharda – Hermana Horsta by si mesto takéto dielo nemohlo dovoliť. Pamätník vysoko ocenil aj predstaviteľ filmového Beňovského, herec Jozef Adamovič. ,,Keď som pred štyridsiatimi rokmi dostal do ruky scenár trinásťdielneho seriálu Vivat Beňovský, tak som sa išiel pozrieť do jeho rodiska. Nenašiel som tu prakticky žiadnu stopu, ktorá by ho pripomínala,“ povedal. Dodal, že odvtedy sa veľa zmenilo a dnes je vidieť, že ľudia v mestečku pri Piešťanoch sú na slávneho rodáka hrdí. Ešte pred slávnostným aktom odhalenia pamätníka sa konalo slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva, na ktorom si Cenu mesta Vrbové prevzala Alžbeta Ambrozyová.

    Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský bol rodákom z Vrbového a bol prvým Európanom, ktorý sa plavil v severnej časti Tichého oceánu. Stalo sa tak sedem rokov pred Jamesom Cookom. Počas svojho ani nie 40-ročného života navštívil štyri kontinenty (Európu, Áziu, Afriku a Ameriku) a bol tiež prvým slovenským autorom celosvetového bestselleru (Pamäti a cesty). V roku 1776 ho na Madagaskare vyhlásili za kráľa kráľov, čím získal mocenský vplyv v severovýchodnej časti tohto ostrova. Na Madagaskare strávil štyri roky svojho života. Padol v boji s francúzskym komandom na Východnom myse pri meste Antalaha, kde mu v tomto roku odhalili pamätník a pomenovali po ňom námestie.

  4. Neviem tie dáta sypať z

    Neviem tie dáta sypať z hlavy, ale pohľadám ak treba. Na pár ostrovoch Portugalci neboli a on áno.Ono, keby sme chceli byť dôslední, tak ani Portugalci a Španieli  a ani väčšina nám známych Európskych mocností nie sú “svetový” objaviteľia.Dávno pred nimi a ďaleko staršie kultúri to prekrižovali, akurát o to vieme prd.Alebo len smietku…

  5. Keby sme chceli byť dôslední,

    Keby sme chceli byť dôslední, rozhodne by sme sa nemohli baviť o dejinách o ktorých nevieme nič. Staršie kultúry, napríklad Gréci a pred nimi ešte Feničania boli skvelí moreplavci, ktorí bežne poznávali dokonca Atlantik. Určite podnikali ďaleké cesty po mori aj domorodci z rôznych kútov zeme. Ale naozaj, čo vieme o cestách starých Polynézanov? Zato o portugalských, či už oficiálnych, alebo utajovaných zámorských objavoch a cestách toho vieme dosť. Ja som sa na tento fenomén zameral počas štúdijného pobytu na univerzite v portugalskej Évore. Teda keď chce niekto robiť z nášho rodáka významného moreplavca – objaviteľa, dovolím sa nad tým len pousmiať.

  6. Viete chlapci v čom sme

    Viete chlapci v čom sme naozaj preborníci ? Vo vysmievaní vlastných ľudí, ktorí nečo dosiahli a neúcte k vlastnej histórii.Dokážeme zato nekriticky preberať všetko čo sa dá zo zahraničia- okrem ich hrdosti-až preháňania vlastnej dokonalosti a dôležitosti.Máme na to aj kopu porekadiel.Doma nie je nikto prorokom.Pod lampou tma…

  7. Vĺčik, tak to je fakt. To až

    Vĺčik, tak to je fakt. To až raz niekto zverejní, nebude už svet taký ako sme ho poznali :D

    Pitbul, mne sa skôr zdá, že je to naopak. Vyberieme si vždy nejakého nášho “hrdinu”, ktorému potom pripisujeme všetky supermanovské vlastnosti. Či už sú to tí “naši” byzantskí lingvisti, Svätopluk, Jánošík. A pekným príkladom je teraz tuto moreplavec Móric. Nemyslím, že sa mu niekto vysmieva, práve naopak, robia z neho niekoho, kým nikdy nebol.

  8. Nechcem obhajovať čo a ako

    Nechcem obhajovať čo a ako robíme a nerobíme. Skús sa -ak ti to ide -aspopoň trochu odosobniť a z nadhľadu sa pozrieť ako sa mi správame k svojim historickým osobnostiam /to je jedno či mocenským, umeleckým, náboženským…/ a ako sa k nim správajú hlavne západne od nás. A NIE JE DÔLEŽITÉ ČI TO GLORIFIKOVANIE OKOLO NICH JE HISTORICKY PRAVDIVÉ , ALEBO NIE. 

     

    Navyše -o PRAVDIVOSTI- teda tej , ktorú pokladáte chlapci študenti histórie , či archeológie-citáty z rôznych kroník a letopisov za memento mori…  Väľa vašich názorov korení v týchto zdrojoch. AJ tá prezieravosť k našincom a nadšenie zo  susedov.Viete ako sa njlepšie manipuluje budúcnosť a aj súčastnosť? Manipuláciou s minulosťou.

    A vždy sa s ňou manipolovalo.

     

    Alebo vi veríte tomu že v Líbii sa bojovalo o demokratické zmeny?A Saddáma a jeho krajinu zničili preto, že mal jadrové zbrane ? A to je len príklad manipulácie históriou.Je zapísaná v knihách , časopisoch , natočená , odprisahaná.Súčasť histórie….

     

     Vrbovčania už premenovali sochu na “Vrbosvký Barón Prášil”

  9. Na smrť nezabúdam, obzvlášť,

    Na smrť nezabúdam, obzvlášť, že už dávno niesom študentom :D

    A ako chceš poznávať históriu? Z povestí? Potom tažko získať nadhľad a postrehnúť akým smerom a prečo niekto s dejinami manipuluje.

  10. Samozrejme , že treba nasávať

    Samozrejme , že treba nasávať všetky dostupné informácie.yes VŠETKY.Aj povesti.Rozprávky.Porekadlá…

    A potom nastupuje to čo pre niekoho môže byť to najzaujímavejšie a pre niekoho neprekonateľná bariéra – až nemožné -vlastný názor.Schopnosť zmeniť ho ak sa ukázali nové skutočnosti a potlačiť svoje ego a strach z výsmechu kolegov a “odbornej verejnosti”.To je veľmi ťažké.Málokto to dokáže .

     

    Prikladám vtipný  príklad zaujímavého myšlenkového pochodu s otvorenou mysľou.wink

     

    “Sveřepá řepa a praindoevropské pohádky”

     

    http://scienceworld.cz/aktuality/jazykova-perlicka-sverepa-repa-a-praindoevropske-pohadky-6797

     

     

Comments are closed.