Bratia Biesovci obnovili výrobu cínových píšťal

ilustračné foto k článku, zdroj net

Bratia Ján a Gabriel Biesovci z Popradu po obnove výroby organov na Slovensku v roku 2005, oživili po viac ako 80 rokoch výrobu cínových organových píšťal na Slovensku. Prvý a momentálne jediným píšťalárom na Slovensku v rodinnej firme Dielňa Bies v Hranovnici je ich len 24-ročný synovec Stanislav Rusnák. Ten sa svojmu remeslu vyučil u 82-ročného majstra Jána Kubáta v Kutnej Hore v Českej republike.

S výrobou organov začali bratia Biesovci v roku 2005. Viaceré súčasti organov si vyrábali sami. Jedna z najdôležitejších súčastí, ktorou sú cínové píšťaly, museli dovážať najmä z Čiech. Už od počiatku pociťovali vo firme hendikep, že na Slovensku neexistuje výrobca cínových organových píšťal a všetky sa museli dovážať. „Okolnosti nás viedli k tomu, aby sme sa mohli rýchlejšie rozvíjať a napredovať, a aby sme zbytočne nepredražovali cenu nástrojov,“ ozrejmil okolnosti oživenia remesla píšťalára jeden zo spolumajiteľov rodinnej firmy Gabriel Bies. Pôvodne uvažoval, že remeslu sa vyučí on. Avšak podmienky mu to nedovolili, takže na štúdia k majstrovi Kubátovi poslali svojho vtedy ani nie 20-ročného synovca, ktorý sa remeslu učil štyri roky. Tou najhlavnejšou motiváciou však podľa Biesa bolo to, že píšťaly tvoria to najhlavnejšie, čo sa v organe nachádza a dovtedy nie vždy boli spokojní s píšťalami, ktoré si objednávali v zahraničí.

„Je to radosť, ale aj zodpovednosť nielen za remeslo, ale aj voči firme, aby som nesklamal,“ povedal o svojej práci jediný výrobca cínových organových píšťal na Slovensku Stanislav Rusnák. To, ako bude znieť jednotlivá píšťala závisí podľa neho od viacerých faktorov, ako je napríklad hrúbka cínového plechu, z ktorého je píšťala vyrobená, ako píšťalu naladí intonér, od veľkosti a hrúbky píšťaly, aký tlak vzduchu ide do píšťaly či ďalších vecí. Za najdôležitejšie vo svojej robote považuje dostatok trpezlivosti. „Nie je to fyzicky namáhavá robota, ale je to taká piplačka,“ uviedol Stanislav Rusnák. Na svojho majstra Jána Kubáta spomína Stanislav Rusnák len v dobrom. „Naučil ma kompletne všetko. Predtým by ma ani nenapadlo, že budem robiť nejaké píšťaly do organu,“ povedal Rusnák.

Za približne osem rokov vzniklo v Dielni Bies už desať organov. V súčasnosti sedem ľudí kompletizuje 11 organ pre farský kostol v Sabinove. Výroba jedného stredne veľkého organu trvá približne šesť až deväť mesiacov. Doteraz najväčší organ vyrobili bratia Biesovci do kostola sv. košických mučeníkov na sídlisku Nad jazerom v Košiciach. Ich dielom sa môže pochváliť aj kostol sv. Egídia v Poprade. Všetky tieto kostoly však majú ešte píšťaly vyrobené mimo Slovenska. Úplne prvým organom, ktorý bol kompletne, vrátane cínových píšťal, vyrobený v hranovnickej dielni bratov Biesovcov je v kostole sv. Kataríny Alexandrijskej v Matejovciach nad Hornádom, ktorý dokončili len na jeseň minulého roku.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

Comments are closed.