Editujte svoje obrázky ako profík

Titulny obrazok

Každý kto sa venuje digitálnej “fotografii” alebo len tak loví prchavé okamihy pre zábavu sa môže dostať do situácie, že svoj výtvor musí korigovať. Ponuka legálnych aj nelegálnych grafických editorov je nekonečná, stačí si vybrať. Čo však urobiť, keď sme slušní, na oficiálnu licenciu nemáme a nechceme si zaprasiť počítač inštaláciou “profesionálnych” programov zadarmo.

Pretože som na obrazový sprievod zaťažený (ale to bol aj Komenský) a viem, aké ťažké je vo väčšine prípadov zmocniť sa opisovaného iba slovom, už dlhšiu dobu som hľadal vyhovujúce riešenie. Nielen pre seba, ale aj pre vás, aby moja, naša, vaša Obnova bola ešte zrozumiteľnejšia a prívetivejšia.

Vedel som, že na webe existujú rozličné online aplikácie na vylepšenie obrázkov, napríklad ozdobnými rámikmi, ale nenašiel som nič, čo by som mohol doporučiť. Nakoniec však moje snaženie bolo korunované úspechom a môžem vám predstaviť dve internetové online aplikácie, ktoré (aspoň podľa mňa) stoja za to.
Prvou je mocný a bezkonkurenčný  Pixlr Editor firmy Autodesk, Inc. – http://pixlr.com/editor/. Funguje bez registrácie a poplatkov.
Titulny obrazok blogu uzivatela: Sasha

Titulny obrazok blogu uzivatela: Sasha

Pixlr Editor, príklad

Pixlr Editor, príklad

Pokiaľ chcete upravovať rýchle, ale bez možnosti kontroly, môžete vyskúšať  Pixlr Express (http://pixlr.com/express/) a ak sa chcete vyhrať s efektami, skúste Pixlr-o-Matic (http://pixlr.com/o-matic/).

Pixlr Express

Výsledok úpravy pomocou Pixlr Express.

Titulny obrazok blogu uzivatela: Sasha

Kúzla, ktorými vládne Pixlr-o-Matic.
Druhým online grafickým editorom, ktorý sa nehanbím doporučiť, je Sumo Paint firmy CEO, Snap Group Oy – http://www.sumopaint.com/app/. Je porovnateľný s predchádzajúcim a vládne aj, síce hroznou, češtinou, ktorú si musíte navoliť na home page – http://www.sumopaint.com/home/?lang=18.  Funguje bez registrácie a poplatkov.

Titulny obrazok blogu uzivatela: Sasha

Titulny obrazok blogu uzivatela: Sasha

Nakoniec ešte pripomínam začínajúcim editorom, že každou úpravou dochádza k informačnej strate (aj keď sa to niekedy nezdá), a preto neprepisujte zdrojové obrázky, ale upravené ukladajte samostatne.
Prajem vám veľa úspechov v editovaní a Obnove lepšiu “čitateľnosť”.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Záchrana kostolíka

Express, ktorá je o. i. známa tým, že od roku 1995 veľmi intenzívne spolupracuje na globálnom projekte záchrany najviac ohrozených pamiatok na svete. Gréckokatolícky kostolík Bazila Veľkého v Krajnom Čiernom v okrese Svidník pochádza z prvej polovice 18. storočia.

Chrám Bazila Veľkého nespadne

Na záchranu chrámu Bazila Veľkého v Krajnom Čiernom, zapísaného v roku 2000 do zoznamu 100 najohrozenejších pamiatok sveta, poskytla spoločnosť American Express grant vo výške 30 000 USD. Od roku 1996 táto spoločnosť udelila cez organizáciu World Monuments Watch granty v celkovej výške 6 mil. USD na záchranu 88 objektov v 49 krajinách sveta vrátane Maďarska, ČR, Chorvátska, Poľska a Rumunska.

Odpovede

  1. Sasha
    Tie neupravené obrázky

    Sasha

    Tie neupravené obrázky podľa mňa sú oveľa lepšie, ale je to len a len subjektívny pohľad. No a tie upravené už nie sú orginál.

  2. rotor, príspevok bol

    rotor, príspevok bol zacielený hlavne na Obnovu a obrázky, ktoré sa tu pravidelne objavujú pri žiadostiach o identifikáciu predmetov zberateľského záujmu. Pretože sa ich často ujímam a ani poriadne nevidím čo to je, myslel som si, že úprava “čitateľnosti” obrázku je namieste, pretože to nie je moja starosť a povinnosť.

    Obrázok vyhotovený prostredníctvom klasickej fotografie, ale aj digitálne, je zmyslovo konkrétny zobrazenie okolitého sveta a dejov, ktoré sa v ňom odohrávajú. Snaha každého fotografa je aby toto zobrazenie bolo verné po stránke farebnosti i expozície (donedávna stačila aj tá expoziícia). Keby to nebolo dôležité, neviem načo sa už popísaly tie stohy kníh o tom ako úspešne fotografovať a vzniklo toľko aplikáciíí na úpravu obrazu. Napriek tomu, proti gustu žiaden dišputát.

    Lenže editory ponúkajú aj nepreberné množstvo ďalších funkcií – orez, výrez, zmenšenie obrázku, vloženie symbolov, textu atď. Voľakedy sme to robilo manuálne, dnes na to nepotrebujeme ani pravítko, ani šablóny ani nožnice. Chvalabohu.

  3. Sasha,  ja menej slušný to

    Sasha,  ja menej slušný to mám asi jednoduchšie a z licenciou sa moc netrápim. On-line editory sú síce fajn, ale podľa mňa sú tej istej úrovne ako “profesionálne prograny zadarmo”.

    Podľa mňa je lepšie mať GIMP prebárs aj portáble verziu, ktorá “nezapráši” počítač ( http://downloads.sourceforge.net/portableapps/GIMP_Portable_Background_Window_Plugin_2.1.3.paf.exe?download), ktorý len rozbalíš  na USB klúč, alebo na pený disk a spustíš ho. To isté platí aj pri najprofesionálnejšom programe Photoshop, portáble verzia sa neištaluje a teda “nezapráši” počítač a je 100% funkčná. Ide ale o porušenie licencie (http://www.uloz.to/hledej/?q=portable+photoshop+cs5+c+z&category=1&disclaimer=1).

    Veľké množstvo portable softu na úpravu obrázkov je na mojom obľúbenom tureckom mieste http://portableturk.com/apps/portable-apps/image/page/2/ , kde je softu na všetko možné (a aj na to čo sme ešte ani netušili).

    Online občas použijem http://www.aviary.com/tools/image-editor pričom je tam aj online editor vektorovej grafiky, zvukov atď-

     

    Existujú aj iné možnosti napríklad virtuálny počítač, kde si otestuješ či editor zadarmo stojí za nainštalovanie. Prípadne sa tam dá donekonečna inštalovať trial verzia Photoshopu, a vlk je nažraný a aj ovca celá, aj keď je to zdlhavé.

     

  4. Obnova.sk ako taka od vcera

    Obnova.sk ako taka od vcera obracia v diskusiach a galeriach fotografie podla tzv. exif informacii. Pokila existuju a pokial obsahuju udaje z polohoveho snimaca fotoaparatu pri expozicii.

     

    Postupne pribudnu na vsetky typy obrazkov zobrazovanych na Obnova.sk

Comments are closed.