aktivita diskusia Starožitnosti a zbierky Šálka 1914/1915

  • benjo

    Member
    27. júna 2013 at 20:15

    ahoj, mozes ju odfotit aj s uskom a dno tej salky? Ď

  • asomtam

    Member
    27. júna 2013 at 21:20

    Čtyř portrét na porcelánovém hrníčku – František Josef , Karel a dva generálové/ Hotzendorf a Friedrich

  • lukaskoo

    Member
    27. júna 2013 at 21:23

    a neviete ci to ma aj nejaku hodnotu? 

  • asomtam

    Member
    27. júna 2013 at 21:27

    aaa

  • benjo

    Member
    27. júna 2013 at 22:52

    dalsi z toho mnozstva ( prevazne porcelanovych ) patriotickych predmetov z I.svetovej. ten hrncek nebol najst az taky problem http://www.franzjosefmuseum.de/ apropo je tam pekna zbierka tych salok.a to ich bolo iste este ovela viac. ale chcel som aby to lukaskoo odfotil aj z ineho uhlu, nie len obrazok s tvarami ( a osobne ma zaujimalo ci je nieco poznacene na dne )…
    .
    na obrazku:
    navrchu: Franz Joseph I. – cisar do 1916
    nalavo: Karl Franz Joseph von Habsburg-Lothringen – este v dobe vzniku salky naslednik tronu; od 1916 do 1918 cisar, od zac. r.1917 hlavny velitel R-U armady
    napravo: Friedrich Maria Albrecht Wilhelm Karl  – do zac.r. 1917 hlavny velitel R-U armady ( Generalfeldmarschall )
    naspodu: Conrad von Hötzendorf – polný maršál, do zač. r. 1917 náčelník generálneho štábu rakúsko-uhorskej armády ( Feldmarschall, Chef des Generalstabs )
    .
    dufam ze netreba popisovat zvysok obrazku..ti dvaja vojaci su jasny a erby, vlajky atd sa daju tiez lahko dohladat
    .
    povod salky: zrejme niektora z mnozstva rakusko(-ceskych?) porcelanok, cena: treba vyguglovat nieco podobne ;-) odporucam sa pripravit ale skor na sklamanie pokial ide o cenu ( aj vzhladom na stav ).

  • asomtam

    Member
    28. júna 2013 at 9:45

    http://ostatne.bazos.sk/inzerat/26901834/Salka-19141915.php

    No vidíš s cenou si si poradil, alebo ju chceš len kúpiť a nabaliť sa?

  • lukaskoo

    Member
    28. júna 2013 at 11:26

    Nie, to je moj inzerat. Dnes mi prisiel email od franz-joseph.eu, ze cena by sa mala pohybovat od 30-45 eur

  • fero007

    Member
    30. júna 2013 at 9:12

    ..ak chceš niečo vedieť o tomzo hrnčemu , môžem dať čo povedala moja babka ..cenu nekomentujem …..
    hodnoty by mala byť ako spomienka na vojnu …babka / r. 1906/ mi hovorila, že chodili habať kovy , zvony bronz..oni mažiare niektoré zakopali …no ak sa dalo niečo pre mocnársto, dostal človek takýto hrnček, 
    mali sme aj prsteń z lacného kovu / pro patria / niečo podobné dali ak človeku niečo zhabali …ide o môj názor

    ..vie to niekto potvrdiť , vyvrátiť ??

  • dorotka

    Member
    6. júla 2013 at 6:28

    Fero008, potvrdzujem teoriu tvojej babicky. Na Obnove sa to už pisalo v téme mažiare, najma signifikantný nápis Pro patria. Alebo drahšie verzie, hrnceky, šálky s mocnármi a Frantiskom jozefom /do jeho smrti v I.sv.vojne/, neskor aj s dalsími Habsburgami.
    Napriklad nase smaltovne vyrabali konicky sa rozsirujuce pohare s portretom FJ I., urcene na namacanie stetky pri holení.
    Nie je dostatocne spracovane, kto predmety /kov za kameninu a ine lacne materialy/ vymienal, ci to boli vojenski komisari, alebo dokonca vidiecki spoluporavujuci notari ? Dobra historicka tema.

  • benjo

    Member
    6. júla 2013 at 9:49

    fero007 veru tazko sa bude dokazovat ci bol konkretne tvoj hrncek vymienany za kovove predmety… mohol byt, preco nie. aj ked skor si myslim ze nie – bola by to zla vymena maziar za hrncek. ale vtedy boli tazke casy a s ludmi sa nebabrali – skor mohol byt kupeny ako predmet v ramci financnej zbierky ( ak nie u vas tak inde na uzemi vtedajsej R-U ). clanok o niecom takom je napr. tu: http://is.muni.cz/th/52675/ff_m/textprace.txt :
    “Sbírková činnost se dá rozdělit do tří hlavních oblastí. První jsou sbírky pořádané úřady a dobročinnými korporacemi ve prospěch vojáků a nemajetných, jejichž stav zhoršila válka, druhou tvoří péče o chudé v rámci obcí a třetí sbírky organizované státem a jeho centrálními úřady, podporující válečné úsilí.”
    prave preto ze bolo od nas do vojny zapojenych tolko obyvatelstva si myslim ze sucitenie bolo na vysokej urovni a dobrocinne nakupy takychto drobnosti na podporu ranenim ci vdovam, sirotam, neboli nicim vynimocnym.
    .
    este z tej istej stranky:
    “Existovalo mnoho rozličných sbírek pořádaných úřady či dobročinnými organizacemi s celozemskou působností. Prodávaly se různé drobné předměty, jako byly kokardy, medailóny s císařem, sošky představující německého a rakouského vojáka, kovové a skleněné pohárky, pohlednice, kalendáře, tužky vyrobené z patron, tabatěrky, ale i hračky představující pečovatelku Červeného kříže a raněného důstojníka. Obecním úřadům byly rozesílány reklamní objednávkové archy s tímto zbožím, počítalo se s tím, že se obce postarají o patřičnou propagandu. Výtěžek plynul různým charitativním účelů, jako byla péče o raněné vojáky či vdovy a sirotky.”
    .
    preliezal som net hore dolu ked som hladal dake info o tych maziaroch ( zial kniha k tejto teme sa hlada tazko ) a nenasiel som jedinu zmienku o tom ze by trebars za mosadzny maziar niekto dostal hrncek. vzdy su zmienky len o vymene za zelezny ci porcelanovy, resp. zhabanie bez vymeny. na ceskej stranke som sa docital ze sa vymienali este medene kotle za zelezne. to by bolo asi tak vsetko k comu som sa dopatral pri tych vymenach :(
    Potom uz len same rekviracie, zhabanie vsetkeho kovoveho, od kuchynskeho naradia z medi a cinu, strojnych suciastok, vesiakov, kluciek na dverach a oknach, zabradlia, svietnikov, pistal od varhanov, pivnych ci inych trubiek, kohutikov, zehliciek, ci aj vani alebo medenych striech, atd atd. co ti len napadne a co bolo z medi, cínu, mosadze ci bronzu. hlavne sa to vsak tykalo kotlov a maziarov. a mozno prave za tie ostatne, drobnejsie predmety, ludia mohli dostat prave takyto hrncek ( ale to je len moja domienka. mozno aj nie, vsak pokial bola nariadena rekviracia tak sa jednoducho bralo bez toho aby ludom za to nieco davali ).
    samostatnu kapitolu tvoria rekviracie kostolnych zvonov a zvoncekov ( vratane tych skolskych ).
    .
    dorotka napisala: “Nie je dostatocne spracovane, kto predmety /kov za kameninu a ine lacne materialy/ vymienal, ci to boli vojenski komisari, alebo dokonca vidiecki spoluporavujuci notari ?”
    no to teda nie je do prcic :) aj ked niekde to iste bude, len to treba vysnorit. ja myslim ze to boli vsetci dokopy…ako kde. tie rekvizicne komisie mohli byt aj zmes cetnikov / zandarov, vojska, uradnikov, domacich – podla toho co sa rekvirovalo, ci kone, dobytok, obilie, kovy. mozno to boli aj notari alebo ucitelia a podobne ( urcite to musel byt niekto trochu viac vzdelany, kto vedel aj pisat aj pocitat, vyznal sa do toho co sa rekviruje, prip. poznal domace pomery ).
    “V naší vesnici byly koncem toho roku v zimě, přišel některý úředník z hejtmanství, sním jeden jako znalec byl to p. Herman z Pelhřimova bývalý obchodník s obilím s ními vrchní četnický strážmistr Babel se šesti vojáky kteří měly stavení prohledati není-li někde obilí schováno.”
    http://www.ijs-security.cz/text/PKOP_script.pdf
    .
    fero007 – spomenul si ten prsten z lacneho kovu. to je zase ina vymena… samozrejme cisarstvo malo zaujem aj o drahe kovy. zlate prstene mohli ludia z vlastenectva vymenit za zelezne –  “zlato za zelezo” sa to volalo – “Gold gab ich fur eisen” znel napis na tom prsteni.
    .
    tie vlastenecke zbierky kovov ci vymeny mali myslim skor uspech v nemecku ci rakusku. tak nemci boli aj su velki vlastenci. na nasom uzemi ci v cechach to uz asi taky ohlas nemalo. aj ked aj v tychto krajoch tiez zilo kopec nemecky hovoriaceho obyvatelstva. ono sa to ale zmenilo casom aj v DE ci AT..tych zbierok a rekviracii bolo proste privela.

  • benjo

    Member
    6. júla 2013 at 21:43

    [quote=benjo]
    dorotka napisala: “Nie je dostatocne spracovane, kto predmety /kov za kameninu a ine lacne materialy/ vymienal, ci to boli vojenski komisari, alebo dokonca vidiecki spoluporavujuci notari ?”
    no to teda nie je do prcic :) aj ked niekde to iste bude, len to treba vysnorit. ja myslim ze to boli vsetci dokopy…ako kde. tie rekvizicne komisie mohli byt aj zmes cetnikov / zandarov, vojska, uradnikov, domacich [/quote]
    aby som nerobil z toho jablkovo-hruskovy kompot – vymeny a rekviracie boli dve rozdielne veci. rekviracne komisie sa skladali zrejme z tych casti obyvatelstva ako bolo spomenute vyssie za spoluprace/dozoru zandarov ci armady. vymeny boli dobrovolne a vojaci ci zandary k tomu zrejme mohli byt privolane jedine ako doprovod zbierky cestou k zbernemu miestu pred odvozom do zlievarne. predpokladam ze kto chcel mohol prist v obci na prislusne miesto ( zrejme obecny urad ) a odovzdat co mal.. za odmenu dostal nejaku nahradu. druha moznost, ktora je podlozena aj zachovanymi vyvesnymi letakmi, je ze urceny clovek ci skupina chodila od domu k domu, ktori pytali od ludi ci nemaju nieco k vymene.
    ( dalsie info a nejaky obr. k tomu hodim dodatocne zajtra )

  • dorotka

    Member
    7. júla 2013 at 0:18

    Benjo, jablkovo-hruskovy kompot je fajn. Nemam teraz moznosti zasiahnut do tejto exkluzivnej temy, ale trosku sa o nu prikvačím, príživnícky, asi ako imelo.
    Nemyslím si, ze by v hnusnych casoch 1.SV tuzil niekto vymienat dobré kovy za portréty mocnarov, ved co uz mohol na takej dedine pit z hrnceka roľník ? Ale svietnik z kovu mal okrem ucelu  aj rovnako silny naboj “uz jeho dedo v nom zapaloval hromnicnu sviecku”
    Rewkvirovali, prašiny, predtým “skupúvali” vid milenium  alebo zakladanie muzei v BP a este predtym rabovali a vlastne mas pravdu, hruskovo-jablkovo-ribezlovy kompot.

  • vlcik-tlcik

    Member
    7. júla 2013 at 2:29

    Vrátil by som sa k Ferovej babke a ponúkam aspoň časť odpovede (aj keď sa už o nej zmienil Benjo).

    Predslov, požičaný od Raimunda grófa Montecuccoli.
    „K vedení vítězné války je potřeba tří předpokladů: peněz, peněz a zase peněz.“

    Preto niet divu, že už týždeň po vyhlásení vojny proti Srbsku, teda 5. augusta, bola založená prvá inštitúcia, ktorá zhromažďovala dary od civilného obyvateľstva na financovanie nákladov  vojny . Táto rýchla pomoc – Augustin fond, ktorého prvý počin bolo spustenie akcie “Železo za zlato”. Darované zlaté šperky vymieňali za železný prsteň, hodiny, alebo železné náramky (nie putá) s nápisom „Pro Patria 1914“. Mnoho jednoduchých ľudí obetovalo takto na oltár vlasti zlaté šperky, snubné prstene. Táto akcia vyvolala počas vojny viacero podobných aktivít. Jedna z najznámejších bolo vyrobenie nemocničného vlaku pre 600 osôb, na zdravotnícku starostlivosť pre ranených vojakov, a to pod záštitou arcivojvodkyne Augusty.
    ((Prinzessin Auguste Maria Luise von Bayern) – vnučka Ferenc Jósku rakúskeho to cisára
    http://gyujtemeny.vatera.hu/militaria/egyeb/gyuru_pro_patria_1914_1764579146.html
    http://www.sammlerecke.at/patriotika/patrgruppe3.html

  • dorotka

    Member
    7. júla 2013 at 2:42

    vlcik, Fero007 mal dobrý ťah na zviditelnenie svojej babky….
    Dobré info o Augustin fond, ale z rakuskeeho webu Sammlerecke nevyplýva, zeby to boli prstene výmenné /Patriote Ringe/, skor sú dedikacné, na vojenskú sluzbu etc. samotného aktivistu. Dostojnika, sporadicky vojaka.
    Hla, stále nám ostáva priestor byt investigativny.

  • vlcik-tlcik

    Member
    7. júla 2013 at 3:24

    Reagoval som preto, lebo som zaťažený na babky. Link Sammlerecke bol môj omyl. Pôvodne mal byť tento link, aj so zaujímavým príbehom.
    http://www.awm.gov.au/collection/RELAWM13552.004
    Výmenné prstene – A beszolgáltatott arany ékszerekért „Pro Patria 1914” feliratú vasgyűrűt, vasórát és vaskarkötőt adtak cserébe.

Page 1 of 2

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť