Tagged: 

  • uskalienka

    Moderator
    25. januára 2008 at 21:35

    kde bolo – tam bolo… uskalienka raz pochopila, ze cim ju viacej hneva, nasiera a irituje okolie svojou “hlupostou”, tym viac musi popracovat na sebe… aa pracovala aa pracovala… a dnes :?:
    zbiera nadherne a chutne plody svojej usilovnosti…
    toto som tym fnukanim a iritovanim myslela :wink:

    tiez mam na konzum svoj nazor… ved konzumny sposob zivota nici nasu planetu (jaa environmentalista telom i dusou :sunny: ) a veru taky i vztahy medzi ludmi…

    lenze :!: :arrow: ked chceme uspesne porazit nepriatela, musime ho najskor spoznat a zacat respektovat…

    o tvojom dome viem – sledujem – skvely napad :thumbright:
    ked budes riesit vodu… dazdovu, splaskovu, pitnu, uzitkovu… myslim, ze k teme budem mat co povedat a mozno i poradit…

  • harp

    Administrator
    31. júla 2008 at 14:08

    V pivovare v sobotu deň otvorených dverí

    BRATISLAVA 30. júla (SITA) – V najstaršom slovenskom pivovare Steiger vo Vyhniach v okrese Žiar nad Hronom bude v sobotu Deň otvorených dverí. Pre návštevníkov sú od 10:00 pripravené exkurzie, občerstvenie, súťaže a tombola, pre najmenších aj detský kútik. Vystúpia aj skupiny Vidiek a Tristana a niekoľkí finalisti SuperStar. Lektori pivovaru poskytnú výklad o tajomstvách varenia piva, dvojstupňového ležania i plnenia.

    Pivovar Steiger je najstarším slovenským pivovarom s tradíciou varenia od roku 1473 a najväčším z posledných štyroch malých slovenských pivovarov. Pivo sa v ňom varí klasickým postupom otvoreného a dlhodobého kvasenia, aký sa už v iných pivovaroch nepoužíva. Agentúru SITA informoval Pivovar Steiger a.s.

    Pivo slúžilo aj na výrobu atramentu
    http://www.obnova.sk/clanok-2290.html

  • dzordzo

    Member
    11. augusta 2008 at 20:16

    Pivomilnikom odporucam tento zoznam. Ja sa nim prepijam uz 3ti rok. Oplati sa. Na slovensku z tej hrstky minipivovarov doporucujem pivo pana Brontvaia z Kvacian na liptove.

  • uskalienka

    Moderator
    12. júna 2009 at 0:34

    V sobotu vyrazia do ulíc milovníci piva

    TRNAVA 11. júna (SITA) – V Trnave si v sobotu prídu na svoje milovníci piva, čaká ich totiž dvanásty ročník pivno-turistického pochodu Trnavská trinástka. Pochod štartuje dopoludnia v areáli mestského amfiteátra, a to za každého počasia. Účastníci si môžu zvoliť jednu z dvoch trás, na ktorých je rozmiestnených trinásť podnikov. V nich si dajú pivo alebo iný nápoj a dostanú pečiatku do pivného pasu – „pindexu“. Poradie zastávok nie je záväzné, podstatou podujatia je však navštíviť 13 podnikov. „Kratšia trasa má 18 kilometrov, dlhšia až 24. Pre rodiny s deťmi je pripravená aj „baby trasa“, ktorú si môžu sami skombinovať zo siedmich vybraných podnikov,“ informoval agentúru SITA predseda OZ Trnavská trinástka Martin Mečiar. Zakladatelia pochodu sa na začiatku inšpirovali podobným podujatím Kukanova desina, ktoré sa koná v Trenčíne. „Nám sa však desať zastávok zdalo málo,“ priznáva Mečiar. Pivno-turistický pochod sa v Trnave teší veľkej obľube, o čom svedčí aj jeho vysoká návštevnosť. „Minulý rok sa na pochode zúčastnilo takmer 1 800 ľudí, ďalšia tisícka navštívila sprievodné podujatia,“ informoval Mečiar.
    Trnavská trinástka je súčasťou osláv Dňa otcov. Podujatie sa začína už v piatok koncertmi v amfiteátri, kde vystúpia Bystrík, Hudba z Marsu a Alkehol. V sobotu sú na programe skupiny Bukasový Masív, Zelenáči a Golden Vein. Ako ďalej uviedol Mečiar, novinkou tohto ročníka budú výhľadové lety teplovzdušným balónom a súťaž v hre na gitaru pre deti a juniorov. Nebude chýbať ani razenie pamätných mincí, maľovanie na tvár, prezentácia automobilov či jazdy na štvorkolkách. Bližšie informácie sú dostupné na internetovej stránke http://www.trnavska13.sk.

    zdroj: SITA

  • uskalienka

    Moderator
    17. augusta 2009 at 9:19

    V Topoľčanoch vznikol rekord v štafetovom pití piva

    BRATISLAVA 16. augusta (SITA) – V Topoľčanoch vznikol v sobotu rekord v štafetovom pití piva v časovom limite 30 minút. Dovedna 117 ľudí si postupne štrnglo trojdecovým pohárom so zlatistým mokom. Niektorí si nápoj vychutnávali, iní ho vypili aj za tri sekundy, uviedol pre agentúru SITA Igor Svítok z agentúry Slovenské rekordy. Medzi záujemcami a záujemkyňami bola aj 88-ročná pani. Nakoniec si Ján Píry, obchodný sládok spoločnosti Pivovary Topvar, prevzal z rúk zástupcu agentúry Slovenské rekordy certifikát za úspešný ustanovujúci rekord.

  • uskalienka

    Moderator
    19. augusta 2009 at 9:25

    Primerané pitie piva zvyšuje ženám hustotu kostí

    BRATISLAVA 17. augusta (SITA) – Ženy, ktoré pijú pivo v “rozumnom” množstve, si posilňujú kosti. Informovala o tom štúdia španielskeho vedeckého tímu publikovaná v magazíne Nutrition. Podľa výsledkov štúdie realizovanej na vzorke 1 700 respondentiek je hustota kostí lepšia u žien, ktoré pravidelne pijú zlatý mok v malom množstve, ako u abstinentiek. Príčinou môžu byť hormóny obsiahnuté v pive. Ani tieto zistenia však nemôžu odôvodniť prílišné pitie, pretože viac ako dve “alkoholové jednotky” denne mali na kosti nepriaznivé účinky. Toto množstvo zodpovedá približne dvom malým pivám.

    Osteoporóza je častý problém žien po menopauze a zvyšuje riziko zlomenín vo vyššom veku. Vedecké tímy preto hľadajú podporné látky, ktoré by pomohli ženám spevňovať kosti. Autori a autorky z University of Extremadura v Cáceres uviedli, že nikomu neodporúčajú piť pivo pre zdravé kosti, ale vysvetlili, že jeho zložky – fytoestrogény – si vyžadujú ďalšie skúmanie.

    Vedecký tím zmeral ultrazvukom hustotu kostí v prstoch dobrovoľníčkam vo veku v priemerne 48 rokov. Výsledky boli potom skúmané aj z hľadiska hmotnosti žien, ich veku alebo požívania alkoholu. Ženy zaradené do skupiny “ľahkých” alebo “stredných” konzumentiek piva, ktoré prijmú do 280 gramov alkoholu týždenne, mali vyššiu hustotu kostí než abstinentky. Vedci a vedkyne však varujú, že hranica medzi tým, čo je zdravé a škodlivé, je veľmi tenká. Tridsaťpäť alkoholových jednotiek týždenne, čo zodpovedá približne piatim malým pivám denne, je vrchný limit toho, čo v štúdii považovali za “stredné” alebo “rozumné” konzumovanie alkoholu. Je to dvojnásobok maximálnej dávky alkoholu odporúčanej pre ženy. “Kým nižšie hodnoty alkoholového príjmu sú prínosom pre hustotu kostí, vyššie príjmy silu kostí znižujú, pričom príjem viac ako dvoch alkoholových jednotiek denne zvyšuje riziko zlomeniny,” uviedla lekárka Claire Bowring z britského Národnej spoločnosti pre osteoporózu. “Existujú tiež mnohé iné zdravotné riziká spojené s alkoholom, ktoré nemôžeme ignorovať,” dodala.

  • kapo

    Member
    27. októbra 2009 at 1:25

    No, skúšal už niekto doma variť svoje pivo?

    Je to môj sen už dávno, pozháňam nejaké surovinky a budem robiť pokusy

    Ak by niekto chcel skúšať, tak tu sú pekné recepty a dokonca sa tam dá kúpiť domáci pivovarík a aj suroviny.

  • uskalienka

    Moderator
    23. novembra 2009 at 9:24

    Výroba piva v Topoľčanoch sa vo februári skončí

    BRATISLAVA 20. novembra (SITA) – Výroba piva v Topoľčanoch sa o pár mesiacov definitívne skončí. Spoločnosť Pivovary Topvar dnes informovala svojich zamestnancov a odborové organizácie o zámere ukončiť prevádzku vo svojom výrobnom závode v Topoľčanoch. O prácu by tak malo prísť niekoľko desiatok ľudí.

    “Hlavným dôvodom tejto zmeny je dlhodobý pokles slovenského pivného trhu, ktorý za posledných päť rokov predstavoval takmer 16 %,” informovala firma, ktorej vlastníkom je juhoafrický pivovarnícky gigant SABMiller. Definitívne by sa mala výroba piva a sladu v topoľčianskom pivovare ukončiť 28. februára budúceho roku.

    Pivovary Topvar budú pokračovať vo výrobe piva v závode vo Veľkom Šariši, ktorý má podľa spoločnosti dostatočnú kapacitu na pokrytie požiadaviek trhu. “Spoločnosť Pivovary Topvar by chcela zdôrazniť, že zostáva aktívne pôsobiť na slovenskom pivnom trhu a bude aj naďalej vyrábať a ponúkať svojim zákazníkom a spotrebiteľom pivá vysokej kvality, vrátane značky Topvar,” uvádza vo vyhlásení spoločnosť.

    Firma nekonkretizovala, koľkých zamestnancov presne by sa zastavenie výroby v Topoľčanoch malo dotknúť. Uviedla len, že je to približne 19 % pracovníkov firmy Pivovary Topvar. Tá má podľa svojej internetovej stránky 900 zamestnancov. V Topoľčanoch by tak zrejme prácu stratilo zhruba 170 ľudí. Areál topoľčianskeho pivovaru však nezostane pustý. Pivovary Topvar ho budú naďalej využívať ako distribučné a administratívne centrum.

    “Všetci zamestnanci, ktorých sa dotkne ukončenie prevádzky výrobného závodu v Topoľčanoch, dostanú odstupné nad rámec Zákonníka práce. Navyše pre nich pripravujeme program, ktorý im pomôže uplatniť sa na trhu práce,” uviedla hovorkyňa Pivovarov Topvar Drahomíra Mandíková. Firma podľa nej najala personálnu agentúru, ktorá bude zamestnancom pomáhať vyhľadávať možnosti, ako sa uplatniť v regióne alebo im poradí, ako začať vlastné podnikanie.

    Spoločnosť Pivovary Topvar, a.s. Topoľčany je súčasťou pivovarníckej skupiny SABMiller, ktorá v SR prevádzkuje okrem pivovaru Topvar v Topoľčanoch aj Pivovar Šariš vo Veľkom Šariši. Pivo sa v topoľčianskom pivovare Topvar vyrába už od roku 1964.

  • uskalienka

    Moderator
    23. novembra 2009 at 9:46

    ja len nerozumiem jednej veci… zo strednej skoly (potravinarska, odbor kvasne technologia) si pamatam, ze kvalitu piva vyrazne ovplyvnuje aj zdroj vody… a ako vsemozne si jednotlive znacky/vyrobcovia chrania svoj zdroj vody…

    teraz mam otazku… ked nam takto kooperuju pivovary… dovazaju si vodu pre vyrobu piva v cisternach… alebo vybuduju system potrubi, aby znacka mohla pouzit vlastny zdroj vody…
    by ma zaujimal nazor kompetentnych… alebo nas chcu stale krmit bachorkami, ze ostane rovnaka kvalita znacky na trhu?? pri rovnakej technologii pri zmene kvality vody bude vysledna kvalita znacky piva ina… nuz co… nechame sa prekvapit ci horsia a ci lepsia :)

    na tomto vsetkom kolo piva + v inych odvetviech ma udivuje, akym sposobom oblbuju masy… a neucta k tradiciam… stale len zdoraznovanie ekonomickych ukazovatelov a hladanie cesty vyssich ziskov… bez akej kolvek ucty, pokory a trpezlivosti prijatia toho, co nas caka a aj tak nas neminie… ibaze to bude mat vacsiu trpkost nakolko pre zisky opustame tradicne a to co nam ma byt blizke a vzacne…

  • bibrax

    Member
    23. novembra 2009 at 11:22

    suhlasim uskalienka.
    cely problem je ten, ze piva co vyrabaju tie mamutie spolocnosti prestavaju byt pivami v pravom vyzname, ale su to skor nieco ako sumienkove napoje s prichutou chmelu, sladu, mozno aj psenice s obsahom alkoholu. Nieco take ako krabicove vina, vyrabane z odpadu nikdy nebudu kvalitne vina. Je to predsa len urcene pre (s)proste vrstvy.

    Dobre kvalitne pivo sa na Slovensku velmi tazko hlada. Su take, ale najskor u malych vyrobcov. Saris sa isty cas riesil v Budapesti (neviem ci sa tam varil, ale urcite balil). Corgon mal isty cas pekny popis na plechovke. Bolo tam spomenute: Heineken, pivovar Hurbanovo, pivo Corgon, plnene v Martine (Martiner). Take globalizacne pivo na Slovenskej urovni.

    Ja take piva ako Bazant, Saris, Corgon, a uz aj Topvar nazyvam “rychloser”. Niezeby som si ich nekupoval, ale neocakavam od nich nic (vsetky chutia rovnako).

  • vlcik-tlcik

    Member
    23. novembra 2009 at 22:22

    Samozrejme, že obaja máte pravdu, treba však povedať, že Slovensko nie je pivárskou krajinou, teda s tradíciou a kultúrou pita piva ako napr. Česko, Nemecko, Belgicko.
    Tam existujú pivovary, ktoré majú dlhoročnú tradíciu a sú naozaj zárukou, že keď si kúpiš trebárs pauláner alebo budvar, tak naozaj piješ túto značku a chuť bude tá istá.
    Na Slovensku túto tradíciu nemáme a keby sme si niečo podobné chceli vybudovať narážame na problém, že sme Slováci.
    Uskalienka pamätám si aj časy, keď aj z tej najkvalitnejšej vody sa varilo pivo, ktoré sa piť nedalo, napríklad aj nitrianske, bytča, martin, vyhne…
    Po osemdesiatomdeviatom sa aj na Slovensku časom začali robiť pivá s “charakterom”, (polovina deväťdesiatych rokov),ale v poslednej dobe to začalo robiť ako Bibrax vraví globalizačné, možno aj pivo.
    Dosť skoro som spoznal ako chutí čapovaná plzeň v pražskej krčme U Kocoura, po tejto skúsenosti som čapované pivo na Slovensku ani nepil, kupujem si iba viac-menej pivá české, teda fľaškové, a v takých krajinách ako Maďarsko, som pivo ani nepil, tam treba piť víno, a dnes už aj na Slovensku.

  • uskalienka

    Moderator
    8. decembra 2009 at 15:48

    O vesmírne pivo je veľký záujem
    Za fľašu z limitovanej edície Space Barley bude musieť jej majiteľ zaplatiť v prepočte viac ako dvanásť eur. Najprv však musí mať šťastie v lotérii.

    BRATISLAVA 7. decembra (SITA/AFP) – Pivovar v japonskom meste Sapporo pripravuje špeciálnu edíciu vesmírneho piva s názvom Space Barley. To je vyrobené z jačmeňa, ktorý vypestovali na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

    Pivovar vyrobil len 250 kusov šesťbalení tohto špeciálneho nápoja vyrobeného zo štvrtej generácie semien jačmeňa, ktoré predtým strávili päť mesiacov v ruskom laboratóriu na ISS. Napriek tomu, že laboratórne testy potvrdili, že “vesmírne pivo” sa nelíši od toho klasického, je oň veľký záujem. Svedčí o tom aj fakt, že pivovar dostal už viac ako dvetisíc objednávok. Hovorca spoločnosti Sapporo Breweries pre médiá vyhlásil, že objednávky budú prijímať až do 24. decembra a potom pomocou počítača vyžrebujú šťastných majiteľov kozmického zlatého moku. Nebude to však lacná záležitosť, pretože cena jedného šesťbalenia je 10-tisíc jenov (približne 75 eur), čo je v prepočte viac ako dvanásť eur za fľašu. Zisk z predaja poputuje na vzdelávacie a výskumné projekty.

    Pivo je výsledkom japonsko-ruskej spolupráce vypestovať v kozme jedlé plodiny, ktoré budú môcť astronautom slúžiť ako potrava počas dlhších vesmírnych misií. Jačmeň sa na tento účel hodí, pretože dobre znáša vysoké aj nízke teploty a obsahuje veľké množstvo vlákniny a ďalších živín.

  • uskalienka

    Moderator
    29. apríla 2010 at 20:08

    Krušovice hodujú s Rudolfom II.

    BRATISLAVA 29. apríla – Značka Krušovice prichádza v máji s novou kampaňou, ktorej cieľom je upriamiť pozornosť na kráľovský pôvod a tradičnú českú kvalitu tohto piva. Hlavnou aktivitou kampane je historická výstava v štýle hodovania za čias cisára Rudolfa II. – Krušovické kráľovské hody. Prvé tri májové týždne budú mať návštevníci vybraných obchodných centier možnosť zhliadnuť výstavu originálnych dobových artefaktov.

    Výstava čerpá z bohatej histórie značky Krušovice, ktorá siaha do 16. storočia, kedy Rudolf II., český cisár a uhorský kráľ, odkúpil krušovický pivovar. Pivovar sa tak stal kráľovským a cisárovo obľúbené pivo jedinečné. Vďaka unikátnemu zloženiu a čistote surovín od tej doby tvorilo neodmysliteľnú súčasť bohatých a nikdy nekončiacich šľachtických hostín.

    Atmosféru hostín verne priblížia historické kulisy a artefakty, ktoré boli precízne vybraté a zostavené kurátorom výstavy Mgr. art. Dušanom Sotákom. „Expozícia je ladená v štýle neskorej renesancie a nastupujúceho baroka, znázorňuje slávnostné stolovanie, ktoré prezentuje bohato dekorovaný stôl s prvkami doby. Zámerom expozície je priblížiť návštevníkom stolovanie šľachty, rovnako ako aj dobové džbány a poháre, v ktorých bol kráľovský nápoj podávaný. Návštevníci si môžu všimnúť absenciu príborov a keramických tanierov, nakoľko sa v období Rudolfa II. ešte jedlo rukami“, povedal o výstave kurátor výstavy Mgr. art. Soták.

    Kampaň v historickom duchu dopĺňa promo vo vybraných puboch, kde počas týždňov kráľovského menu dostane návštevník kráľovské špeciality podľa vzoru preslávených hostín. Aj vo vybraných obchodných sieťach pri nákupe piva Krušovice si môžu zákazníci kráľovsky pochutnať. „Touto cestou by sme radi pozvali nielen milovníkov zlatého moku na kráľovské hody s jedinečným českým kráľovským pivom Krušovice“, hovorí Natalia Ormandy, brand manager značky Krušovice spoločnosti Heineken Slovensko.

    Výstava sa uskutoční v termíne 3.- 8. mája 2010 v bratislavskom nákupnom centre Avion Shopping Park, ďalej bude pokračovať v dňoch 10. – 15. mája v košickom OC Optima, a predposledný májový týždeň od 17. do 22. mája vyvrcholí v Žiline v OC Dubeň.

    Heineken Slovensko je viac ako 10 rokov lídrom na slovenskom pivnom trhu so stabilným trhovým podielom takmer 45 %. Heineken Slovensko a.s. je súčasťou jednej z najväčších pivovarníckych skupín na svete – Heineken N.V. Spolu so značkou Heineken, vlajkovou loďou portfólia spoločnosti, Heineken na Slovensku predáva najhodnotnejšiu slovenskú značku Zlatý Bažant, ďalšie silné slovenské značky Corgoň, Kelt, Martiner a Gemer, ako i niektoré známe zahraničné značky – Krušovice, Starobrno a Desperados.

    Okrem investícií do pivovaru, Heineken vybudoval v Hurbanove aj najväčšiu sladovňu v strednej a východnej Európe. Celkové investície dosiahli výšku približne 216 mil. EUR, čo tvorí zhruba 70% celkových investícií v odvetví. Podľa Trend Top 2009 je Heineken Slovensko najväčšou potravinárskou spoločnosťou na Slovensku.

  • uskalienka

    Moderator
    22. mája 2010 at 17:08

    Samozrejme, že obaja máte pravdu, treba však povedať, že Slovensko nie je pivárskou krajinou, teda s tradíciou a kultúrou pita piva ako napr. Česko, Nemecko, Belgicko.

    po precitani si roznych informacii… nasledne po vyprovokovani vlcikom-tlcikom :wink:
    mi akosik doslo luto, ze historia varenia piva je uzko spata so Slovanmi, no novodobe dejiny s vysokymi danami tuto tradiciu u nas na Slovensku kruto poznacili :(

    Varenie piva poznali starí Slovania už pri príchode na územie našej vlasti, u Slovanov v Potisí je jeho výroba doložená v 5. storočí. Vyrábalo sa zo pšeničného (slabé) a jačmenného (silnejšie) sladu. Doklady, ktoré pochádzajú z ranného feudalizmu, svedčia o tom, že pivo varili poddaní kláštora v Hronskom Beňadíku a nepochybne aj poddaní ďalších vrchností, šľachta, farári, kláštory. Neskôr sa výroba piva sústreďovala do vznikajúcich miest, právo na jeho varenie sa stalo jedných zo základných práv mešťanov.

    viac… http://zabava.kamnapivo.sk/univerzita/historia.html

    Pivo pozná človek už viac ako 6000 rokov. Vďaka starým Slovanom sme boli jednýrn z prvých národov, ktorý začal varit’ pivo. tzv. “čistým spôsobom” – zo sladu, chmel’u a vody. Z dejín pivovaníctva na Slovensku sa dozvedáme, že prvé tri královské pivovary v bývalom Rakúsko-Uhorsku sa nachádzali v Tvrdomesticiach a Veľkých Uherciach pri Topoľčanoch a v Turdmenoch pri Balatóne. 0 existencii týchto pivovarov sa zmieňuje listina král’a Ladislava IV. z roku 1274. Pivovarníctvo na Slovensku dosiahlo najväcší rozmach v období rokov 1620 až 1650. Pivo sa vtedy varilo prakticky vo všetkých mestách a väčších obciach na Slovensku. Najväčší úpadok pivovarníctva nastal od roku 1850, kedy boli zavedené vysoké dane za varenie piva. Dnes je na Slovensku len 15 pivovarov a varenie piva je v nich obrozené napriek tomu, že produkujú zlatý mok, ktorý patrí medzi najlepšie na svete.

    viac… http://zabava.kamnapivo.sk/univerzita/historiaB.html

  • vlcik-tlcik

    Member
    23. mája 2010 at 23:57

    Pokiaľ ma pamäť neklame, v roku 1850 sme my aj češi patrili pod R-U, čiže ten zákon platil rovnako v Čechách, ako na Slovensku.
    V Čechách tradícia a kultúra pitia piva bola väčšia, zrejme ten dopad nebol až taký ako na Slovensku, kde sa skôr pilo tvrdé, tak ako u našich veľkých bratov v Rusku.
    Treba už raz konečne priznať, že na východ od rieky Moravy, začína Orient.

Page 2 of 3

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť