pader
Forum Replies Created
-
neviem kolko moze zit -snad takych 6 rokov. mozno aj viac. tiež mam velmi rad zvierata,
su vsak zvierata hospodarske, ktoré sa chovaju a vzdy chovali na maso, mlieko, vajcia, kožu a pod.
no a potom su domaci miláčikovia. -
a ešte dodám, že sena až tak veľa nepotrebujete. kúpite mladé na jar, celé leto až do konca septembra sa pasú, potom tak na mesiac-dva prikrmujete senom, lebo tráva ju už slabá alebo žiadna. no a potom ide na guláš. mám z minulého roka na chalupe dve krásne vypracované kože z týchto kosačiek. hrejú úžasné. mám pocit, že ležím na elektricky vyhrievanej podložke, len s tým, že toto je zdravšie.
-
sú to štyri relatívne mladé lipy vedľa seba (takže aj tak by som ich musel preriediť).
mam za to, že práve lipa má svoj koreňový systéme dosť rozťahaný do šírky a nie do hlbky.
zaujimave je, ze uz som chalupu obkopaval ked som tam daval nopovku. asi pred 2 rokmi. takze to vyzera tak, ze sa predrali aj cez nu a teda ju poskodili.prirodu mam rad a snazim sa ju len tak bezhlavo nenicit. ale uz mi jedna lipa spadla na stodolu (nastastie sa strecha dala ako tak polatat), teraz mi nicia chalupu zo spodu….
-
ale aby som písal k veci. ja prerabam mastal na obytnu cast. vykopal som zeminu asi na 40-50 cm, všetko vyvozil von, orucal zaparene omietky a pod. navozil kamen a teraz v jednom kute sa mi zda, ze tam je trocha vlhko. ked sme to vykopavali, tak sme vytrhali odtial korene z lip, ktore su asi 5m za stenou. teraz som tam nasiel uz dalsie.
mam pocit, ze po tych korenoch ide vlhkost dovnutra. tento problem bol totiz aj v inej casti domu, kde korene lipy rastli popod dvere až do chodby a tam bola z toho cela stena vlhku. bola to velka lipa a teda aj korene boli cca 5-6cm hrube.
potom tu lipu vyrezali, postupne to vyhnilo. ked som tam potom tie vykopaval podlahu, tak som tam zvysky hnilych korenov nasiel.v tej mastali su zatial tenke, ale rastie to jak besne. takze lipy pôjdu dolu. slovanstvo, neslovanstvo…. zostane ich tam okolo chalupa aj tak este asi 5.
-
no ja som nechcel na nikoho útočiť a ani z toho robiť argentínsku telenovelu. len mám občas pocit, že od tradičného to tu má niekedy ďaleko.
ale dá sa na to aj tak pozerať, že staré sa snúbi s novým :)inde to zasa ide do takého extrému, že ani miešačku či podobné vymoženosti by sme nemali používať lebo to „škodí“ starému staviteľstvu
ja si myslím, že všetko s mierou.
no musím priznať, že aj ja by som chcel vedieť veci ako nútené vetranie riadené počítačom. bez irónie. žiaľ na to ja moc bunky nemám a našťastie mám chalupu na kopci. netvrdím, že úplne suchú, ale dá sa to vydržať. aspoň sa mi hlinené steny nerosypú :-)
-
tak toto tu nie je uz ani alchymia, ale brutalna veda, sci-fi a cyber vek…
na jednej strane vam zavidim, ze dokazete taketo veci – pocitacom riadené vetranie a taka specialna vrstva a onaka a na druhej strane si hovorim: “ svata prostoto“… ako je dobre nam nevedomým.
ved to uz je lepšie si postaviť nejaky novy super inteligentny dom a hotovo. -
Doky, díky za radu a aj pekné prirovnanie :P . som sa hned rano pobavil. neviem ake cislo si to mal. nie som si isty, ci som tu niekedy zverejnoval moje tel. cislo.
ozvem sa ti. ja idem na chalupu zasa tento vikend. min. sobotu sme postavili priecky v mastali a vznikli tak dalsie 3 miestnosti. Bože, kto to bude všetko upratovat :? -
áno, áno, dajú… už som medzičasom našiel 8O
ďakujem… no nie je to lacná záležitosť. len prikladacie dvierka cca 150€ a to ešte k tom treba aj popolníkové, keďže tam chcem dať vyklápací rošt. príde mi to praktickejšie. ako býva na prenosných šporákoch. -
to je úžasné…. toto ma stále fascinuje ako to ľudia kedysi vedeli postaviť bez akýchkoľvek super izolácií a zaručených moderných spôsobov.
ja mám pod jednou časťou pivnicu a celý dom sedí na prameni – mal som tam prútkara, ktorý mi povedal že popod dom tečie asi 5 prameňov. napriek tomu je pivnica sucha. pred dverami je malá šachtička (20x20cm). raz po malom daždi som mal pivnicu vytopenú, tak sme začali sa špárať v tej šachtičke – pri vypratávaní odpadu z pivnice sa upchala a preto pivnicu zaplavilo. nakoniec sa nám podarilo prepchať železný prút cez tú šachtu do asi polovice pivnice popod vybetonovanu podlahu – celý trativod boli len nastavané kamene, voda mohla bez ťažkostí tadiaľ pretekať a vytiecť až mimo pivnicu.
ľudia už dávno pochopili, že voda sa nedá zastaviť, a preto jej treba len jednoducho spraviť cestu, nech si ide ďalej. to je všetko. len potom sa na to zabudlo a mysleli sme si, že keď všetko zalejeme betónom, tak máme vyhrané…a nestalo sa tak.
-
Doky, takže myslíš, že nemá význam sa s tým babrať a radšej kúpiť nové? zasa na druhej strane tu bolo napísané, že dnes kúpiš len plecharinu, pričom tieto staré sú z liatiny, čo je predsa len vyššia trieda…
-
no ako štít kúrenia by som rád použil tie liatinové dvierka, čo som našiel na povale…. trocha ich bude treba zreparovať, ale myslím, že nejaký ten rôčik ešte vydržia.
takže zostáva mi kúpiť rám, plotne a rúru na pečenie -
Mesko, dakujem za popis. asi predsa len zostanem pri sporaku bez chlebovej pece…..
Sporak chcem ale skusit postavit sam….ved keby nieco, najdem tu dobrých a ochotných radcov :-)asi bude lepsie nedavat tu chlebovu pec dnu do kuchyne – dnes vsetci chcu mat len prehnane cisto, bez prachu a pod…. a ak by sa tam mala ta pec vymetat tak bez zvysenej prasnosti sa to nezaobide.
takze idem pomaly zhanat material na ten sporak – samot, hlinu, kovanie a pod….
-
no dnes skočím ešte asi do panta rhei :-)
ale asi to aj tak nepôjde tak, ako som si myslel a na také veľmi členité riešenie nebudem mať priestor..
možno si neskôr postavím niečo malé vonku pod prístreškom. -
no v podobnej knihe som uz listoval davnejsie, ale sa mi zda ze su dost povrchne….
-
díky moc. tak ale to už asi ťažko zoženiem.
chlebová pec musí byť vždy tak, že sa najskôr rozpáli ohnisko, potom vymetie a vlastne len na tých vyhriatych kameňoch upečie chlieb? alebo aj na principe ako je vlastne sporák – teda dolu kuriš a hore nad tym sa ti pecie chlieb?
díky za rady