mesko
Forum Replies Created
-
ak bývaš tak do 100 km od polských hraníc odporúčam íst kupovat kovanie a poprípade ostatné veci tam.sú to polovičné ceny oproti našim poprípade českým.kvalita je tá istá ak nie lepšiamajú tam hádam vačšiu tradíciu kachlových pecí ako u nás.napríklad v nowom targu je obchodík ktoré má pán kachliar obchod sa volá kachle klocek.
stavbe zdar
-
uz by som sa pomaly pustil do toho sporaka, len stale sa neviem rozhodnut, si to skombinovat aj s pecou na chlieb. da sa to vobec? ze by som dal ruru na pecenie a nad to este pec na chlieb napr. klenbovu, ktora by bola uzavreta takymi dvojdielnymi dvierkami ako je ten prvy obrazok. rady vas odbornikov privítam.
pec na chlieb sa umiestnovala v spodnej časti sporáka.bola tvorená kobkou s velkým otvorom na sádzanie-teda dvierkami ktoré boli zároveň so zemou a otvorom ktorým odchádza dym do komína.otvor na dym je uzatváratelný ocelovým šíberom je otovrený len v dobe kúrenia v peci na pečenie.súbežná prevádza šporáku na varenie a peci na pečenie chleba nie je možná pretože používaš ten istý prieduch.k tým dvierkam čo sú na obrázku.dnes sa všetky vyrábaju z plechu.plech zvykne krútit.použi tie čo si našiel trochu ich prebrús.sú z liatiny.kedže liatina je krehká može byt z nich počase odbité alebo inak poškodené napríklad pánty alebo pod.ak vieš zvárat alebo máš známeho čo vie zvárat popros ho nech ti ich vyvarí.dá sa to elektrodou na liatinu zvar vybrús rozdiel ani nezbadáš.samotná stavba sporáka je nadlho rozpisovania.ak máš dost penazí daj si to postavit kachliarovi ale nie zamozvanému ale taký čo je v cechu kachliarov.rátaj s cca 2500€ za šporák s tým čo chces.ak nie budeš sa musieť potrápiť sám.potom si zaisti more času.
upiect si chleba je romantická predstava postup možno až tak nie.odporúčam sa popýtať starých babičiek.ako správne vymiest pec,ako hodit podymovník aztd.
vela zdaru