Forum Replies Created

Page 205 of 253
  • harp

Member
    11. marca 2005 at 1:29 in reply to: Nova rubrika: Starožitnosti

Vysledok ankety pri ukoncení:

Uvítali by ste na Obnova.sk diskusnú rubriku: starožitnosti?

áno – 60.00 % (9)
    nie – 0.00 % (0)
    áno, aj iné – 33.33 % (5)
    nie, je ich ve?a – 0.00 % (0)
    neviem – 6.67 % (1)

Celkom hlasovalo: 15

Z tohoto vyplyva ze coskoro sa mozete tesit na novu diskusnu rubriku: Starozitnosti. Nova anketa ma nazov: Chceli by ste vidiet plne automatizovane muzeum? Podnet ankete dala diskusia v rubrike Muzea.

• harp

Member
    11. marca 2005 at 1:23 in reply to: Plne automatizovane muzeum :)

ja vidim automatizovane muzeum uz v blizkej buducnosti. Nebojte sa v mojich prestavach nejde o bezne muzeum, ale o muzeum automatov, pocitacov, a hi-fi techniky.

Jednu takuto automaticku expoziciu som videl v Muzeu moderneho umenia – Pinakoteke der modern v Mnichove. Bol tam napriklad vyvoj pocitaca od prvych az po dnesne modely. Alebo vyvoj mobilneho telefonu. Pricom prvy mal vycelenenu celu policku, kde sa rozkladal kufrik, sluchadla, mikrofon a antena. Na poslednej ich uz boli desiatky. Niektore take male ze bolo treba takmer lupu.

Fotografie tohoto muzea su uz dlhsie vo fotoalbumoch. Muzea > Svet > Mnichov. Tusim ze tam.

• harp

Member
    10. marca 2005 at 0:35 in reply to: zabudnuté zbierkové fondy

Preco tu stale diskutuje spolu asi 10 muzejnikov. Viac ich Slovensko nema? Preco nepozvete do diskusii aj vasich kolegov a priatelov. Aj v archive by sa nasli prispevky ku ktorym by mali co povedat.

Je to paradox, ale uplne suhlasim z mag, ze net vsetko nezachrani, aj ked moze v mnohom pomoct. Nemozno sa spoliehat len na nove media. Zakladom muzea su ludia, aj ked si viem predstavit niekde v buducnosti plne automatizovane muzeum bez muzejnikov. Tak ma napadlo preco nevyjadrite na tuto temu nazor. Vytvaram teda novu temu: Plne automatizovane muzeum

PS: Je pravda ze mi nic nenahradi „vonu“ Drevodekoru v depozite. :)
    PS2: Drevodekor = Latka obsahujuca Penta-chlorfenol. V case pouzivania na SK vo svete zakazany.
    PS3: Nezabudnite na tych kolegov a ich pozvanie do diskusii.
    PS4: Uz ziadne PS. :)

• harp

Member
    10. marca 2005 at 0:20 in reply to: Kto kúpi wacker

Potrebujeme vediet cenu. A ci ide naozaj o wacker, alebo vami vyrobenu nahrazku. :) Niekedy som od znameho pocul ze keby sa spocitali data z dokumentacii restauratorov o tom kolko bolo pouziteho Wackeru. Ziskali by sme cislo vyjdrujuce mnozstvo ktore vyrabca Waceru nikdy nevyrobil. :)

Dost bolo, cena, aky je stary, v akych baleniach…

• harp

Member
    9. marca 2005 at 23:36 in reply to: Existuje profesia múzejník?

Re: Jarmila
    Musel som tak zatat do ziveho, mne sa zas nepaci chvalit niekoho bez akej kolvek kritiky. Kto nespoznal p. Stransku nepochopi. Stransky: vyborny odbornik nemam voci nemu najmensej vyhrady.

Nezda sa mi ze vsetko sa da riesit spolupracov institucii ktore ste navrhli. Hlevne ked v spolocnosti prevlada taka kulturna kriza ako esta hadam nikdy. Zvaz muzeii na Slovensku v skutocnosti nefunguje ako by mal. Zdruzuje prevazne len muzea Narodneho muzea. Nehovorim ze je to mali, ale nech tu niekto napise ake aktivity za posledne roky vyvinuli.

Na kazdorocnej Nostalgia Expo navstivim stanok Asociacie muzeii a galerii ceskej republiky. Maju tam plne priehrstie informacnych materialov o ich muzeach. V nasom zdruzeni je tusim 71muzeii oni zdruzuju 869 muzeii, galerii a pamatnych izieb. Vydavaju kazdorocne aktualizovany adresar muzeii. Vzdy si s nimi dobre pohovorim o situacii v ich muzejnictve. A na druhej strane videli ste uz niekedy na tejto vystave nase Zvaz muzei na slovensku.

• harp

Member
    9. marca 2005 at 22:54 in reply to: selak

V terpentine? To som este priznam sa nepocul. Terpentin by zmenil totiz jeho opticke vlasnosti a velmi tazko by v nom zaschol. Na polituru sma tiez pouzivali selak v liehu.

• harp

Member
    9. marca 2005 at 1:35 in reply to: otázka: financovanie pamiatok

http://www.mksr.sk – program Obnovme si svoj dom, podmienkov je aby boli sochy zapisanou kulturnou pamiatkou.

• harp

Member
    8. marca 2005 at 16:32 in reply to: Nemecká prilba

Poslite mi na eMAil vasu cenu, mam zberatela ktory sa na podobne veci specializuje. Mozete poslat aj foto.

• harp

Member
    7. marca 2005 at 4:17 in reply to: konzervacia hradov

Odpoved na otazku: ako zalozit obcianske zdruzenie.

Zakladanie obcianskych zdruzeni sa riadi zakonom cislo: 83/1990 Zb. o zdruzovani obcanov.

V prvom rade na zalozenie zdruzenia musite byt minimalne traja. Z toho aspon jeden vo veku nad 18 rokov (vratane). Prvym krokom je napsat si stanovy. Tie mozete najst na ktorejkolvek stranke OZ aj an nasej ktora je momentalne vo vystavbe. http://www.spolocnost.obnova.sk.
    – Vpodstate si mozete zmenit len clanok 1 a 2. Zakladne udaje a Napln.

Druhym krokom je napisat navrh na registraciu zdruzenia. Ta musi obsahovat text v zneni napr.: Prehlasujeme ze dobrovolne zakladame obcianske zdruzenie Nazov.zdruzenia.
    – Musi obsahovat Mena, tituly, rodne cisla a bydliska zakladajucich clenov. Tiez v nom musi byt urcene ktory z clenov je Statutarnym zastupcom.
    – Na zaver list vsetci podpisete a spolu so stanovami a 1000Sk kolkom ho poslete na Adesu Ministerstva vnutra.

Po urcitom case tusim do 30dni. Vam pride rozhodnutie o registracii v podobe ministerstvom opeciatkovanych stanov. Ak nebude nieco vporiadku oni sa vam ozvu. Preto je dobre do listu uviest aj tel.cislo.

Potom ako vam pridu stanovy, je dobre zajst na najblisi Statisticky urad a vybavit si ICO. K tomu potrebujete tusim len 200SK kolok a tlacivo vam daju oni.

Po tychto ceremoniach je dobre si urcit ktory z vas bude predsedom, ktory podpredsedom a ktory kontrolny organ.

– – – – – – –

Formality by boli za vami. Teraz je treba zacat vyvijat cinnost. V prvom rade sa obratte na starostu prislusnej obce pod ktoru hrad patri a opytajte sa ho na jeho nazor na konzervaciu hradu. Ak bude dokonca suhlasit s tym aby ste ju realizovali vy. Ved preco nie, o starost menej. Snazte sa podpisat najomnu zluvu na dobu neurcitu, to sa vsak urcite nepodari tak to uhrajte aspon na 10 rokov. To je minimum.

Nasledne na to, alebo sucastne s tymto krokom kontaktujte najblisi Pamiatkovy urad. A taktiez mu predneste svoj zamer. Nesmiete sa hned zarazit ak vam, vela veci Pamiatkovy urad nedovoli. Sami zistite postupom casu preco to tak je a urcite sa bude dat najst kompromis.

Zatial len tolko.

• harp

Member
    7. marca 2005 at 4:01 in reply to: konzervacia hradov

prislo e-mailom

No chcel by som poradit s hradom Korlatko a poradit ako zalozit zdruzenie a co k tomu potrebujem.

No k tomu hradu.Pôvodnemu hradu dominovala okruhla veza nad mensim palacom.Hrady komlex bol este chraneny murom ktory vytvaral male nepravidelne nadvorie.Valcivita veza typicka skôr pre ceske prostredie ma najskôr spojitost so starobilov obchodnou Ceskou cestou.

No zdruzenie nie sme ale chcel by som ho zalozit.Poradte ako ho zalozit a ake veci k tomu potrebujem.

• harp

Member
    6. marca 2005 at 22:25 in reply to: Nova rubrika: Starožitnosti

Priebezne vysledky hlasovania v ankete:

Uvítali by ste na Obnova.sk diskusnú rubriku: starožitnosti?

– áno 61.54 % (8)
    – nie 0.00 % (0)
    – áno, aj iné 38.46 % (5)
    – nie, je ich ve?a 0.00 % (0)
    – neviem 0.00 % (0)

Celkom hlasovalo: 13

Takmer 39% hlasovalo za ano, aj ine. Viete napisat ake este ine rubriky by sa ziadalo vytvorit.

• harp

Administrator
    6. marca 2005 at 22:16 in reply to: Hockeyarena

prislo eMailom po mojich zakrokoch, dufajme ze sa to uz nebude opakovat:

Dobry den

Ospravedlnujem sa Vam v mene Hockeyarena timu. Informoval som cloveka kt.
    tam dal ten text aby sa to viac neopakovalo. ak mate ine stranky na kt.
    nechcete podobny text mat , tak mi prosim napiste ich URL. Faktom je , ze
    text bol zverejneny na volne pristupnych forach a v podmienkach nie je nikde
    uvedene ze si to nezelate.

s pozdravom

tuttle – Hockeyarena team

• harp

Member
    6. marca 2005 at 22:01 in reply to: Detektory kovov a zlato

Jeden z detektoristov sa prejavil a ukazal celej diskusii co je zac. Dufajme len ze nie su rovnaki vsetci detektoristi. To vsak nastastie z ostatnych prispevkov nevyplyva.

Este pre zaujimavost: AK si niekto mysli ze si moze anonymne do tohoto fora pisat cokolvek tak sa preratal. Anonymita je zachovana pokial sa nevyskytne takyto pripad.

TAkze tu su udaje o stg: IP adresa: static-23-34.o-dsl.nextra.sk, 212.81.23.34, keby sme sa trochu posnazili mame adresu a meno.

• harp

Member
    6. marca 2005 at 3:19 in reply to: pamiatkový zákon

Taky zakon neexistuje. Pokial nieco nie je zapisanou pamiatkou moze si s tym majitel z pravneho hladiska robit co chce. Je tu vsak aj moralne a spolocenske hladisko.

Dokonca sa k nemu nemusi ani vyhotovit dokumentacia. Je vsak na zvazeni a dobrom usudku kazdeho, restauratora, konzervatora, umeleckeho remeselnika, maliara ci ineho remeselnika ci k dielu dokumentaciu vyhotovi. Je dobre ak sa tak stane pre zachovanie informovanosti buducich generacii.

Ak spominate „podat ziados o zapisanie diela“ … asi mate na mysli situace, ked sa na povale nasli vyborne, povedzme, plastiky a nastala dilema ci ich ohlasit alebo nie. Ak si majitel dilemu vyriesil a nalez neohlasil prislusnemu organu a dostal sa do ruk restauratora nastala pravdepodobne situacia o ktorej hovorite. Tu prichadzame k casti ked sa restaurator a restaurator delia na dva klany.

Podla mojho nazoru by:
    – komorovy restaurator (clen Komory restauratorov): nalez ohlasil a ziadal by o zapisanie. Nic ho neohrozi a moze si zapytat viac.

– bezny restaurator bezkomorovy :) :by pravdepodobne odviedol pracu bez dalsieho nahlasovania, lebo by to mohlo ohrozit jeho moznost podielat sa na zachrane diela.

Sbnazil som sa hladat zmysel otazky a na to com som nasiel odpovedat. Ak mate nejake dalsie otazky… prosim sem s nimi.

• harp

Member
    6. marca 2005 at 3:09 in reply to: Aký vosk

Ked som zacinal pracovat s terpentinom bola to bozska vona umenia. Staci s nim vsak pracovat dlhsie alebo sa par krat priotravit. A budete sa tejto „voni“ zdaleka vyhybat. Okrem toho je to nebezpecnejsie ako ine klasicke rozpustadla.

k terpentinu:
    Keby som mal k terpentinu napisat este nieco: napriklad je vyborny na odstanovanie skvrn po motorovom oleji, alebo na odstranovanie skvrn po retiazke od bicykla. Vatovym tamponom mierne navlhcite skvrnu a potom stierate necistotu. Treba dat pozor na farby. Masnotu z terpentinu neutralizujete tazsou-cistejsou frakciou technickeho benzinu a zvysok vycistite saponatom. Potom len oprat a je to prec.

k vosku:
    niekdy stoji za uvahu z ekonomickych dovodou zmiesat vcely vosk s parafinom. Ze co je to parafin? Pre tych, ktorym je tato hmota neznama, jedna sa o nic ine ako o bielu hmotu z ktorej sa vyrabaju v sucasnosti vsetky bezne sviecky. Doporucujem si urobit testy zmiesavania. Na malych plochah. Nie zeby mal parafin zle vlasnosti, ale moze vosk zakalit trochu neprirodzenym sposobom. Ja by som doporucoval 3-4d vcelieho vosku a 1-1,5 dielu parafinu. Pridat damaru je dobry napad aj ked to odskusane este nemam.

Page 205 of 253