harp
Forum Replies Created
-
cruzer: nauc sa vyjadrovat, podla mna ked niekto nici kult. dedicstvo svojho naroda je vandal a zlodej. Odpovedz si sam, ci ho ty nicis alebo nie. Ak si najdem niekedy cakan vo svojom chrbte odpoved bude jasna.
-
in: Vanecek Ivan, 2000, Nastenne malby, Stop, Praha
Tusim ze to bolo tam. Tiez som sa rozpraval s technologickou z vscht Praha pocas konferencie v Krnove.
-
tenter: to by som netvrdil, my nevytvarame zoznam komorovych restaratorov, ale zoznam obycajnych remeselnikov a umeleckych remeselnikov, pripadne konzervatorov.
-
Ano plne suhlasim s pe.ef. Ak je vsak predsa len potrebne hydrofobizovat. Doporucil by som radsej doporucil organokremicitan, ktory pory obali a ztensi minimalne a tym zabezpeci spevnenie hmoty, ako spevnovac na baze epoxid, ktory pory vyplni. Preco to tak je?
Princip je vseobecne znamy. Organokremicitan na rozdiel od epoxy zpevnovacov nieco ako „tekuty kremen/kamen“. Je to akoby kremen rozpusteny v nejakom mediu. Najcastejsie benzin ci etylalkohol. Etylalkohol ma vyborne zmacacie schopnosti a tak vnikne hlboko pod povrh kamena. Tym je zaistene ze hmota nevykristalizuje tesne pod povrchom v zvysenej koncentarcii.
Princip spevnovania som teda naznacil. „Tekuty Kremen“ zavedieme do hmoty a po pozvolnom odpareni media nam vznikne nahradna struktura, ktora v mnohom napodobni Kremen. Nevyplni vsak pory. Aj ked je pravda ze ich ztensi.
-
Urcite ze pouzitie tradicnych materialov a technologii sa neda globalizovat. V znecistenom zivotnom prostredi by vsak problem nebol. Je sice zhruba o polovicu spinavsie ako pred 200-300 rokmi ale asi o polovicu cistejsie ako pred 80-150 rokmi. Mam to z nejakych analyz.
-
Jana Vianea:
Ja by som tento material na baze epoxydu nedoporucil. Je ovela viacej materialov na baze organokremicitanov. Ak mate zaujem o podrobnosti kludne sa mi ozvyte. Viem vam pomoct aj s konzervaciou a nielen kamena.Michal Hrcka
0907-344-743 -
Duvilax a herkules ide odmocit mam to priamo odskusane. Aj ked herkules lepsie. Mal by ist aj Ponal. Epoxy sme pouzivali iba pri nosnych castiach skrine ak sa mala aj nadalej pouzivat. Inak to neslo. Iba ak Vyrezat kus povodneho-poskodeneho dreva a nahradit ho protezou.
-
Na papier urcite. Ale preco si neobiednat nieco zo zahranicia? Je to predsa len drahsie.
-
Poznal som jedno priamo pod Karlovym mostom. Po prvych velkych zaplavach bolo vsak zrusene. Tusim ze je tam teraz starozitnictvo a ma ho ten isty chlapik.
-
Poznam ju, na co sa mam ale pozriet. Planujete ju robit?
-
Pekny nazov. Tekute drevo. Viem ze ked sme v SNM doplnalinamahane casti. Dreveny prach sme pridavali do epoxidu.
-
Prislo eMialom:
From: Micevova Andrea
Sent: Monday, March 21, 2005 11:51 AMKontakt na Vás som našla na Obnove. Nehnevejte sa, že otravujem, ale neviem si rady.
Chcem Vás poprosi? o pomoc. Po zime som prišla na chalupu a po zemi bola spústa chrobákov. Neviem, ?o to je za potvory. Tak som z nich zopár pozbierala a snažím sa zisti?, ?o to je. Môžete mi poradi?, kde by som našla info o drevokaznom hmyze aj s obrázkami ?
Prípadne Vám pošlem obrázok – možno budete vedie? ?o to je a ako sa tých chrobákov zbavi?.
?akujem.Andrea Mi?evová
Komentar redakcie: akonahle nam pride fotografia skodcu urcime a pridame ho do fotoalbumu.
-
Mohli by ste nam uviest stupen difuzneho odporu materialu pred a po pouziti tohoto materialu?
Tiez by nas potesilo keby ste nam na adresu redakcie Obnova.sk zaslali technicke listy.
-
Vedel by som vam nieco take zaobstarat. Momentalne byvam na Radnicnom namesti v B.S.
moj mobil: 0907-344-743 / Miso Hrcka
PS: az ked som dopisal tento text zistil som ze si to ty Jozo. Ozvy sa urcite nieco vymyslime.