Forum Replies Created

Page 203 of 253
  • harp

Member
    29. marca 2005 at 23:42 in reply to: Detektory kovov a zlato

cruzer: nauc sa vyjadrovat, podla mna ked niekto nici kult. dedicstvo svojho naroda je vandal a zlodej. Odpovedz si sam, ci ho ty nicis alebo nie. Ak si najdem niekedy cakan vo svojom chrbte odpoved bude jasna.

• harp

Member
    24. marca 2005 at 0:25 in reply to: Tradicne materialy a technologie

in: Vanecek Ivan, 2000, Nastenne malby, Stop, Praha

Tusim ze to bolo tam. Tiez som sa rozpraval s technologickou z vscht Praha pocas konferencie v Krnove.

• harp

Administrator
    24. marca 2005 at 0:19 in reply to: Koľko nás je?

tenter: to by som netvrdil, my nevytvarame zoznam komorovych restaratorov, ale zoznam obycajnych remeselnikov a umeleckych remeselnikov, pripadne konzervatorov.

• harp

Member
    23. marca 2005 at 2:13 in reply to: Ochrana muriva a kameňa hmotou HERBOL Hydrophob

Ano plne suhlasim s pe.ef. Ak je vsak predsa len potrebne hydrofobizovat. Doporucil by som radsej doporucil organokremicitan, ktory pory obali a ztensi minimalne a tym zabezpeci spevnenie hmoty, ako spevnovac na baze epoxid, ktory pory vyplni. Preco to tak je?

Princip je vseobecne znamy. Organokremicitan na rozdiel od epoxy zpevnovacov nieco ako „tekuty kremen/kamen“. Je to akoby kremen rozpusteny v nejakom mediu. Najcastejsie benzin ci etylalkohol. Etylalkohol ma vyborne zmacacie schopnosti a tak vnikne hlboko pod povrh kamena. Tym je zaistene ze hmota nevykristalizuje tesne pod povrchom v zvysenej koncentarcii.

Princip spevnovania som teda naznacil. „Tekuty Kremen“ zavedieme do hmoty a po pozvolnom odpareni media nam vznikne nahradna struktura, ktora v mnohom napodobni Kremen. Nevyplni vsak pory. Aj ked je pravda ze ich ztensi.

• harp

Member
    23. marca 2005 at 0:21 in reply to: Tradicne materialy a technologie

Urcite ze pouzitie tradicnych materialov a technologii sa neda globalizovat. V znecistenom zivotnom prostredi by vsak problem nebol. Je sice zhruba o polovicu spinavsie ako pred 200-300 rokmi ale asi o polovicu cistejsie ako pred 80-150 rokmi. Mam to z nejakych analyz.

• harp

Member
    22. marca 2005 at 23:59 in reply to: Ochrana muriva a kameňa hmotou HERBOL Hydrophob

Jana Vianea:
    Ja by som tento material na baze epoxydu nedoporucil. Je ovela viacej materialov na baze organokremicitanov. Ak mate zaujem o podrobnosti kludne sa mi ozvyte. Viem vam pomoct aj s konzervaciou a nielen kamena.

Michal Hrcka
    0907-344-743

• harp

Member
    22. marca 2005 at 23:48 in reply to: otázka

Zalezi aj na tom ci bola lakovana, kolko vrstiev sa na nej nachadza, ci v podklade nie je nahodou zlato na polymente a o aky druh necistot ide. (sadze mozu byt aj velmi mastne)

• harp

Member
    22. marca 2005 at 23:47 in reply to: tekuté drevo

Duvilax a herkules ide odmocit mam to priamo odskusane. Aj ked herkules lepsie. Mal by ist aj Ponal. Epoxy sme pouzivali iba pri nosnych castiach skrine ak sa mala aj nadalej pouzivat. Inak to neslo. Iba ak Vyrezat kus povodneho-poskodeneho dreva a nahradit ho protezou.

• harp

Member
    22. marca 2005 at 23:45 in reply to: reštaurovanie papiera

Na papier urcite. Ale preco si neobiednat nieco zo zahranicia? Je to predsa len drahsie.

• harp

Member
    22. marca 2005 at 23:41 in reply to: vetesnictvo

Poznal som jedno priamo pod Karlovym mostom. Po prvych velkych zaplavach bolo vsak zrusene. Tusim ze je tam teraz starozitnictvo a ma ho ten isty chlapik.

• harp

Member
    22. marca 2005 at 23:05 in reply to: Pismomaliarstvo? Malba na fasady?

Poznam ju, na co sa mam ale pozriet. Planujete ju robit?

• harp

Member
    21. marca 2005 at 22:28 in reply to: tekuté drevo

Pekny nazov. Tekute drevo. Viem ze ked sme v SNM doplnalinamahane casti. Dreveny prach sme pridavali do epoxidu.

• harp

Member
    21. marca 2005 at 22:26 in reply to: drevenica

Prislo eMialom:

From: Micevova Andrea
    Sent: Monday, March 21, 2005 11:51 AM

Kontakt na Vás som našla na Obnove. Nehnevejte sa, že otravujem, ale neviem si rady.

Chcem Vás poprosi? o pomoc. Po zime som prišla na chalupu a po zemi bola spústa chrobákov. Neviem, ?o to je za potvory. Tak som z nich zopár pozbierala a snažím sa zisti?, ?o to je. Môžete mi poradi?, kde by som našla info o drevokaznom hmyze aj s obrázkami ?
    Prípadne Vám pošlem obrázok – možno budete vedie? ?o to je a ako sa tých chrobákov zbavi?.
    ?akujem.

Andrea Mi?evová

Komentar redakcie: akonahle nam pride fotografia skodcu urcime a pridame ho do fotoalbumu.

• harp

Member
    19. marca 2005 at 19:28 in reply to: Ochrana muriva a kameňa hmotou HERBOL Hydrophob

Mohli by ste nam uviest stupen difuzneho odporu materialu pred a po pouziti tohoto materialu?

Tiez by nas potesilo keby ste nam na adresu redakcie Obnova.sk zaslali technicke listy.

• harp

Member
    18. marca 2005 at 3:24 in reply to: Pismomaliarstvo? Malba na fasady?

Vedel by som vam nieco take zaobstarat. Momentalne byvam na Radnicnom namesti v B.S.

moj mobil: 0907-344-743 / Miso Hrcka
    PS: az ked som dopisal tento text zistil som ze si to ty Jozo. Ozvy sa urcite nieco vymyslime.

Page 203 of 253