Forum Replies Created

Page 199 of 253
  • harp

Member
    16. mája 2005 at 19:52 in reply to: spodná voda a rekonštrukcia stavby

Moja reakcia:

Suhlasim, a ak dovolite zaradim vas prispevok do diskusii. V mojej odpovedi som len chcel nacrtnut, ze je to komplexny problem. Preto som len pootvoril urcite aspekty.

• harp

Member
    16. mája 2005 at 19:51 in reply to: spodná voda a rekonštrukcia stavby

Prislo eMialom:

Je pomerne ťažké odpovedať na problém, ktorý nie je presne definovaný. V uvedenom probléme nie je zmienka ani o vodorozpustných soliach ani o vzlínajúcej zemnej vlhkosti, ani o stupni zavlhnutia muriva. Čo sa týka nasiakavosti kameňov, je v tom podstatný rozdiel či kameň ma nasiakavosť 1,1 alebo 30 % hm. Táto skutočnosť má podstatný vplyv na celoročnú vlhkostnú bilanciu muriva. V prípade, že murivo osahuje vodorozpustné soli, záleží zase od ich koncentrácie a kvalitatívneho zastúpenia a podľa toho je možné navrhnúť postup riešenia. Je samozrejmé, že ak je murivo atakované vzlínajúcou zemnou vlhkosťou je potrebné podľa možnosti odstrániť príčinu, pokiaľ je to možné. Čo sa týka sanačných omietok tak tie sú dimenzované na 35 – 40 r. životnosti /podľa intenzity zasolenia/. Čo sa týka položenia keramického obkladu na zavlhnutú stenu je nezmyseľ pokiaľ nie je odstránen príčina zavĺhania a taktiež je nezmyseľ dávať na sanačnú omietku keramický obklad. Takéto veci sa dajú zodpovednie riešiť až po vykonaní dôkladného prieskumu a laboratórnom vyhodnotení vzoriek muriva.

S pozdravom
    Ivan Cebecauer

• harp

Member
    13. mája 2005 at 23:41 in reply to: Chalupa z bieleho kameňa

Plne s tebou palo suhlasim, az na jeden bod o ktorom by bolo treba poinformovat. Pridavanie preosiatej sutiny do omietky. Stara omietka je totiz zasobarnou soli, ktore sa cez nu, za par rokov kym pokryvala mur, snazili dostat. Sutina by teda mohla sposobovat nadmerne zasolovanie.

To vsak nevadi pri pouziti pri oprave sokla. Pri doplnani omietok hladenych ci „gletovanych“ by som ju ja osobne nepouzil. V minulosti boli tendencie pouzivat na plombovanie nastennych malieb rozdrvenu sutinu z podkladovej omietky malby (najcastejsie opadava omietka v oblasti sokla a podlahy), ktora padla na zem, alebo sa pouzila omietka z miesta kde nebola aplikovana nastenna malba. Tento postup ma vsak svoje + aj -.

+++
    Plomba ma priblizne rovnake vlasnosti co sa tyka zrnitosti, obsahu piesku urcitej farby. Kedze ma hmota podobnu zrnitost a zlozenie, priblizne rovnako sa rozpina.

– – –
    Kedze sa pouzivala uz nahodena hmota remiesana s vapnom a casto aj disperziou. Miesto bolo teda vydatne predzasobenne solami. A ak sa na takuto plochu aplikovala malba…

Pozn.: neriesim tu skutocnost, ze aj cerstvy a preprany piesok obsahuje mnozstvo soli.

• harp

Member
    13. mája 2005 at 17:04 in reply to: Dobrovolnícke aktivity.Majú zmysel?

priebezne vysledky ankety:

Co si myslite o dobrovolnickych pamiatkarskych aktivitach?

– Su prospesne a mozu zachranit pamiatky 0.00 % (0)
    – Su prospesne ale len pod dohladom odbornikov 70.59 % (12)
    – Len ako doplnkova aktivita k praci odbornikov 5.88 % (1)
    – Praca dobrovolnikov na Slovensku nie je potrebna 17.65 % (3)
    – Dobrovolnici narobia viac skody ako uzitku 5.88 % (1)

Celkom hlasovalo: 17

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Ked niekto pochybuje o potrebe dobrovolnickych aktivit, nech pride tuto sobotu 14. 5. 2005 na hrad Lietava. Co to sa urcite dozvie.

• harp

Administrator
    12. mája 2005 at 21:59 in reply to: Ktore forum do novej verzie Obnova.sk?

ospovede:

SUPER
    – suhlasim a priznam sa ze nieco podobne mam uz asi pol roka pripravene pre phpBB na Obnova.sk

SUPER
    – klasicka takmer neupravena templata pre phpBB

http://www.symbianforum.com/forum.php SUPER
    – klasika

KLASIKA
    – klasika :)

http://forum.forpsi.com/forum/category.php nic moc ale zaujimave Menu
    – prosim tuto spolocnost mi nepripominat mam u nej hostovanych par domen a mozem povedat ze ak som sam neprisiel na 5 vypadkov tak ani jeden a nebolo to na 5min, niekedy aj na 3 hodiny.

– ta ista zakladna templata ako u prveho

Tak zatial je to v tomto fore 1:1. Ako dalej. Luizine argumenty su vemi silne. A jej a uznavam ze jej zajac je jedinou grafikou v tomto fore. Okrem hlavicky a nozicky.

Povolit nacitanie obrazku je mozne aj v tomto fore. Nechcem vsak vidiet tie obrazky so sirkou nad 1000px.

PS: lujza: nerobis nahodou v Metre?

• harp

Administrator
    12. mája 2005 at 21:08 in reply to: Stretnutia obnova-kov

Pri priemernej navstevnosti obnovy 250 ludii denne sa obcas stane ze sa dvaja na Obnova.sk stretnu. :)

• harp

Administrator
    12. mája 2005 at 21:05 in reply to: Ktore forum do novej verzie Obnova.sk?

Lujza: ak robis v muzeu sprav si malu statistiku. Kolko zamestnancov ma pristup na internet a kolko z nich vie naozaj na internete aj robit.

• harp

Administrator
    12. mája 2005 at 19:43 in reply to: Ktore forum do novej verzie Obnova.sk?

Pripadne mozete navrhnut iny system. Ja tiez uvazujem nad poupravenim tohoto fora. Uvidime vsak ako to bude vyzerat s vasimi nazormi.

Este na vysvetlenie: preco si nenaprogramovat vlastne forum, ale preberat uz existujuce? Dovod je jednoznacny. Za Phorum a aj phpBB su roky prace a doladovania. Je teda ovela stabilnejsie a bezpecnejsie.

Ak vsetko pojde ako ma mozno spustime aj eMailovu diskusiu. To znamena ze vam prispevky budu chodit na eMial (ak sa zaregistrujete) a vy na ne mozete odpovedat. Vasa odpoved pride kazdemu kto diskutuje a zapise sa aj do diskusii na web-stranke.

Este stale cakam na vase nazory.

• harp

Member
    12. mája 2005 at 17:28 in reply to: Chalupa z bieleho kameňa

Fotky su vonku, ae trochu nestastne: Starozitnosti >> Na ohodnotenie

• harp

Administrator
    12. mája 2005 at 17:25 in reply to: Ktore forum do novej verzie Obnova.sk?

Ano bez problemov. Aj tu a urcite aj v dalsom fore.

k phpBB: myslite, ze sa v nom budu orientovat aj ludia ktori ho vidia prvy krat? Pripadne nemaju az take pocitacove zrucnosti?

• harp

Member
    11. mája 2005 at 19:28 in reply to: volne pedagogicke miesta Kosice

Ste sukromna skola?

• harp

Member
    11. mája 2005 at 19:27 in reply to: Literatura k barokovym oltarom

SABATIER: som ti hovoril ze ti to pomoze. :)

• harp

Member
    11. mája 2005 at 16:52 in reply to: Zrušenie Pamiatkového úradu

Lzujza: k navstevnosti tem… Nemozme ovplyvnit to ze ludia co by k teme mali co povedat nemaju pocitac ani internet a ked maju nevedia ho puzivat. Na druhej strane je skupina detektoristov, zgrupujucich sa okolo niektorych stranok na ktorych som prispel do diskusii a zanechal tam odkaz na Obnova.sk. Tod drobne vysvetlenie.

Lujza: k recenzovaniu vystav… radi zverejnime na Obnova.sk akukolvek tvoju aj inu recenziu vystavy.

• harp

Administrator
    11. mája 2005 at 16:44 in reply to: Frantisek Toth ako Minister kultury

…Ministrestvo Kultury Hospodarstva? ci Ministerstvo Hospodarstva Kultury?

• harp

Administrator
    10. mája 2005 at 19:01 in reply to: Frantisek Toth ako Minister kultury

Dnes je posledny den v kresle Chmel, zajtra si na jeho este teplu stolicku sadne Toth. Skusme si typnut co urobi ako prve?

Page 199 of 253