Forum Replies Created

Page 190 of 253
  • harp

Member
    29. augusta 2005 at 0:35 in reply to: Vapno & vapenne technologie pri obnove pamiatok

prislo eMailom od Miroslav Berger:

Pokoušel jsem se najít ten sborník ze STOP ky ale nepovedlo se mi to,tak
    zhruba v kostce to popíšu.Nějaký student byl na stáži v Rakousku u nějaké
    restaurátorské firmy,kde se vápencové sochy restaurovaly následujícím
    způsobem- celá socha se natřela vápenným šlemem/ pačokem / ,prohlubně se
    trochu vyčistily od vápna dřevěným kolíkem,ať se neztratí detaily a celý
    výsledek se normálně zatřel fasádní barvou.No a ten student o tomto
    postupu referoval na semináři STOPky ,ve sborníku byl popsán jeho postup
    detailněji, výsledkem bylo,že někteří odborníci ho zatratili,většina , jiní
    zas pochválili.Ale jako postup ,mi to připadá dobré,socha je zakonzervovaná,
    když už nepomůžu ,aspoň neublížím.

• harp

Member
    28. augusta 2005 at 23:44 in reply to: Vapno & vapenne technologie pri obnove pamiatok
  • harp

Member
    28. augusta 2005 at 19:45 in reply to: drevenica

prislo eMailom:
    poslal Maros Supak

Ahoj,
    ja som postupoval tak,ze moja drevenica stala na kamenoch,tie som nechal ale kompletne som vo vnutry rozbil povodnu podlahu,zaizoloval a spravil deku+poter na ktory budem davat podlahu dla uvazenia a samozrejme izolaciu daky polystyren.Velmi vsak zalezi na podmienkach a klime kde sa Tvoja drevenica nachadzqa,mam na mysli hlavne ci nedochzadza k podmoceniu stavby na jar ked sa topia snehy.To uvidis ked si dokladne prezries spodne tramy drevenicve,v akom su stave.

Co sa tyka piecok vo vnutry ja som moju musel zlikvidovat koli bezpecnosti a ucinku,nestihala vyhrievat dany priestor…Je to individualne,aml som tam niekolkych majstrov peciarov ,ktory vsak nemali chut rozoberat staru pec a vkladat do nej daky ohrievac vody,neboélo to technicky mozne,doporucovali mi vystavbu nevej pece,alebo ineho zdroja tepla.Kedze som priestorovo obmedzeny tak som staru pec zrusil a uvazujem o vystavbe teplovzdusnehjo krbu.

Tak sa bavkaj a investuj.
    Maros

• harp

Member
    27. augusta 2005 at 5:43 in reply to: peníze na zříceniny

opytat oficialne teda… :)

• harp

Member
    27. augusta 2005 at 5:42 in reply to: peníze na zříceniny

Nezda,
    a stale nik z ministerstva nikomu nevysvetlil preco tieto peniaze meskaju. Asi by sa ich oplatilo na to opytat.

• harp

Member
    26. augusta 2005 at 19:25 in reply to: reštaurovanie nábytku

mates: ku kolofonii a selaku. Je to sice zaujimava metoda, relativne lacna, ale nie moc vhodna. Povrh takto osetreneho dreva ma vatsiu sancu byt na povrchu lesknuci sa. Co vsak nevadi ak to ide pod nater. Najlepsi konzervacny rotok je Solakryl, pozor nie Slovakryl!

• harp

Member
    22. augusta 2005 at 15:22 in reply to: trezor

A ktory konkretne je to z tej web stranky? Ptripadne poslite fotografiu do http://www.foto.obnova.sk

• harp

Member
    22. augusta 2005 at 3:04 in reply to: rotundy, románske a predrománske umenie

Prislo e-mailom: od Roberta

S Klubom priateľov znojemskej rotundy už sme boli na bratislavskom Devíne, ale za Záhorím ešte nie, aj keď sme už uvažovali aj o Nitre. Na jeseň sa chystá diskusia o dvoch výletoch na budúci rok. Jeden bude viazaný na Znojmo (je to už nepísaná tradícia), o druhom sa rozhodne celkom slobodne na valnej hromade.

Z programu sobotňajšieho výletu sme boli v Stonařove, Štěpkove, Častohosticiach a v Znojme (Hradisko svätého Hypolita a kostol sv. Rastislava). Vranov nad Dyjou sme nestihli.

Bíňa by bola fajn, no či by sa našli aj dajakí záujemci o stretnutie zo Slovenska?

Robert

• harp

Member
    21. augusta 2005 at 19:51 in reply to: Za pamiatkami autostopom

A este na jednu vec som zabudol, hadam najdolezitejsiu… Vybrat si spravne miestona stopovanie. A by som zhrnul moje vcrajsie rady. A aby to nevyzeralo ze vsetci stopari su vypocitavy – proste pri stope treba mat tak akurat naladu.

• harp

Member
    19. augusta 2005 at 17:22 in reply to: Zlavy na vstupnom pre nahacov

jana: mudro

Teraz na inu notu. Mohli by sme na vystavu napr.: divadla v prezleceni do divadelneho kostymu. Navrhnite pripadne ine alternativy ako odpustit navstevnikovi vstupne. Hadanka? Pri narodeninach – meninach? Je to predsa den ked sa nik do muzea nevyberie. Preco ludi nepritiahnut? Co s toho by sa dalo pouzit v nasich muzeach? Preco sa marketing neorientuje aj tymto smerom? Robite nieco podobne vo vasom muzeu?

• harp

Member
    19. augusta 2005 at 17:18 in reply to: Za pamiatkami autostopom

Vcera som zobral dvoch stoparov. Z jednym zo Ziliny do Martina sme sa rozpravali o pravidlach stopovania. Ak by som mal sformulovat na co sme prisli, tu to je:

Pri stopovani na dlhsie vzdialenosti pouzivat vyhradne tabulku. Pri stopovani na kratku vzdialenost je vhodnejsi prst.

Nepouzivat mobil. Ludia si zvatsa myslia, ze nepotrebujete stop, ved ked ma na mobil mal by mat aj na autobus. Nenapadne ich ze autobus bud nepojde, isiel, ste sa do neho nezmestili. Taktiez netreba mat na pleciach plecniak, treba ho polozit na zem – akoze ste tam uz dlhsie. Ak sa rozhodnete nebodaj este kracat, mate zas o kus mensiu sancu.

Najlepsie sa stopuje jednemu chlapovi, horsie jednej zene, lepsie dvom zenam, najhorsie dvom chlapom. O dalsich poctoch sa ani nebudeme bavit. Malokedy sa podari stopnut autobus.

Ked prsi, stopuje sa tazko. Sofer si predsa nezamoci svoje potahy.

Vyraz tvare: netvarit sa ani moc veselo, ani moc smutno. Ak sa tvarite veselo, nepotrebujete predsa stop, alk moc smutno – nebude s vami rec, naco vas teda brat. Z toho vyplyva dalsie ponaucenie: sofer vas bere z roznych dvodov
    – v mladosti stopoval (moj pripad – aj ked sa este v mladosti nachadzam :) )
    – chce sa porozpravat (kazdy sofer nadvazuje zvatsa rozhovor: tak s kade a kde, va zas s kade idete)
    – chce vyskusat ako je to brat stopara
    – treba pomahat ludom
    – ine pohnutky (minimum)

ked ma nieco napadne dopisem.

• harp

Member
    15. augusta 2005 at 2:59 in reply to: Vapno & vapenne technologie pri obnove pamiatok

Prislo e-mailom: (zaslal Mirek)
    Neměl jsem žádný konkrétní problém,zajímalo mě to všeobecně.V některém
    materiálu STOP ky nějaký student popisoval postup restaurování ,jak se to
    praktikovalo na nějaké stáži v Rakousku a celkem to vyvolalo bouři a
    zatracení u našich veličin.Jinak o ten sborník bych měl zájem.Díky
    předem.Mirek.

• harp

Member
    14. augusta 2005 at 21:27 in reply to: umely kamen, technologia odlievania

Ivan,

zbehnite k nam do Banskej Stiavnice, nemate to daleko. Alebo zavolajte na 0907-344-743, urcite sa dohodneme na rade aj postupe.

• harp

Member
    13. augusta 2005 at 1:40 in reply to: obnova kovovych predmetov

Okefovat drotenou kefou (ak nie su opatrene pokovovanim) -> odhrdzovac -> okefovat -> viac krat -> Napustit fermezou -> nechat vyschnut -> navoskovat.

Nezabudajte… realizujete na vlastne riziko. Takto cez internet tazko radit, zaslite mi pripadne na e-mail fotografiu: michal (zavinac) obnova (botka) sk

• harp

Administrator
    12. augusta 2005 at 20:03 in reply to: Čo Prinesú cesty

Uf zsiroka si zacal. Co takto to rozparcelovat.

Page 190 of 253