Forum Replies Created

Page 178 of 253
  • harp

Administrator
    5. mája 2006 at 17:36 in reply to: Stretnutia obnova-kov

Prve stretnutie sa skoncilo. Dalsie zorganizujeme lepsie. NAsledujuce je na hrade Trencin, pocas krstu knihy.

• harp

Administrator
    5. mája 2006 at 17:31 in reply to: Stretnutia obnova-kov

:roll: Keď som sa dostala neskôr k internetu, budú sa rátať aj tie dve minúty môjho pripojenia?

Jasne Gabča :)

…mame tu aj hradara Bertika :)

• harp

Member
    5. mája 2006 at 17:17 in reply to: Muzeológia

Takto zaránky sa mi nechce teoretizovať o princípoch muzeológie, ale aký máte názor na delimitácie zbierok v múzeách ?

Vsak vytvor temu nech vidime co a ako muzejnici.

• harp

Administrator
    5. mája 2006 at 17:07 in reply to: Stretnutia obnova-kov

Kukam, ze su tu dako divne nastavene hodiny…v prispevku mi ukazuje 15:15 ??? ze by som zaspal? :lol:

Bohuzial bacil :) uz dlhsie si s tym neviem dat rady. No ale sa este pokusim to vykorigovat.

———–
    A pozdravuje vas Marysa z Makovice pri Bardejove.

• harp

Member
    5. mája 2006 at 15:48 in reply to: Zverejnenie temy

Prave som temu zverejnil pre siroku verejnost. Takto bude viac ziva a aj osozna.

• harp

Administrator
    5. mája 2006 at 5:36 in reply to: Mravec dole :)

Mudre knihy pisu: Ako na mravce? Ako zabit mravce? Ako proti mravcom?

– Naliat petroleja do spar medzi dosky.
    – Gafrom im prejst cesticku – vraj zdochnu.
    – Nasypat na zem cerstvych zemiakovych listov.

• harp

Administrator
    4. mája 2006 at 1:07 in reply to: Co pocuvate pri prezerani Obnova.sk

No radio by som vam do Obnova.sk vedel namontovat ak chcete. A chcete?

scriptum

PS: to si necakal freya, vsak?

• harp

Administrator
    4. mája 2006 at 0:21 in reply to: Stretnutia obnova-kov

Mozno dovtedy spacham nejaky CHAT. Teda realnu online komunikaciu. Nieco uz na obnova.sk (starej) fungovalo. Boli tam dokonca dva chaty / čety. V novej vsak iba nieco pripravujem. Ak to ovsem treba.

• harp

Member
    4. mája 2006 at 0:17 in reply to: Iba obyčajné veci

Ako si prajes dorotka:

• harp

Member
    3. mája 2006 at 5:02 in reply to: Iba obyčajné veci

6.1.1 Kladivo murárske s ostrím

Názvy: kladivo, murárske kladivo, hámrik (Závažná Poruba, 2005)
    Popis: Skladalo sa z dvoch častí: rúčky a vlastného kladiva. Rúčka mávala jeden koniec hrubší a bývala z jaseňového, hrabového, alebo agátového dreva. Teda z pružného a pevného dreva. Rúčka bývala dlhá 30 cm (dĺžka tehly) a viac. Vlastné kladivo bývalo z ocele a vážilo 500 – 700g. Bývalo zhotovené z kvalitnej ocele s kaleným a brúseným ostrím. Ploska mávala rozmery od 10 x 10 mm – 30 x 30 mm. Oko bolo kónické, čo zabezpečovalo aby rukoväť dostatočne dosadla.
    Rozmery a váha: 37 x 185 mm, 500 – 700 g
    Materiál: kalená oceľ, drevo (jaseňové, hrabové alebo agátové)
    Ceny: 1912: 8,50 koruny; 1932: 700g – 9,30 koruny;
    Použitie: Používalo sa na prisekávanie tehál ich čistenie a poklepávanie (upravovanie polohy) pri murovaní. Tiež na drobné úpravy na mäkšom kameni. Používalo sa však aj na pritĺkanie klincov a skôb . Kladivo sa na rúčku nasadzovalo tak, že sa nastrčilo na rúčku, na dolný koniec rúčky a niekoľkými prudkými údermi hlavy rúčky o kameň sa dotiahlo na hrubšiu časť rúčky.
    Historický vývoj: Používalo sa už od stredoveku, čo dokumentujú existujúce iluminácie s vyobrazením typu tohto náradia. V minulosti však malo amorfnejší tvar čo zapríčiňovalo ručné spracovanie nástroja. Nástroj sa používa dodnes v podstate v nezmenenej forme. Murári si ho z pravidla dávali vyrábať.

• harp

Member
    3. mája 2006 at 0:57 in reply to: Iba obyčajné veci

Kedze som murarske a omietkarske naradie riesil ako diplomku nieco pridam aj ja.

Pre zaciatok:
    „Ústnym podaním tradovaná skúsenosť, že murárska kelňa, varecha, olovnica a murárske kladivo sa v Liptove dedili z generácie na generáciu má však časové ohraničenie.“

Kufčák, E., 1979. Sezónne vysťahovalectvo v Liptove do prvej svetovej vojny, In: Liptov 5, Vlastivedný zborník Liptovského múzea v Ružomberku, Osveta 1979, s.: 113

„Na riady (náradie) sme mávali také drevené kufríky a sme si ich zamykali. (otázka: A v kožených kapsách ste nenosili náradia?) Nie. Nedali sa zamykať. Ale keď sme išli iba tuto ku susedom, zobrali sme aj do takej, čo sme sprvoti do školy nosili. Aj vtedy bola móda… aj vtedy sa kradlo, aj keď dneska sa tuhšie kradne, ako vtedy. (usmieva sa). Sa mi to nepáči takýto spôsob života, veď to je tak mrzko keď sa to takto kradne!“

Hrčka, M., 2005. terénny výskum v Závažnej Porube, okres Lipt. Mikuláš. Rozhovor s 86 ročným murárom Petrom Staroňom, Závažná poruba 85.

Pridam viac teraz idem do tretej prace. :)

• harp

Member
    2. mája 2006 at 23:10 in reply to: masa pre ornament rámov

Sokor by som pouzil povodnu technologiu domodelovania ramu. Sadra a glejova voda. Teda nehovorim ze bola univerzalna, ale podla mojho nazoru najlpouzivanejsia.

Modelacia vychadza zo skusenosti a vhodneho naradia. (treba pouzit spachtle)

Restuse farebnosti: skusenost, vhodne zvolena technologia. (prezlatenie, doretusovanie akvarelom, patina)

Ak ide o hodnotny ram. Doporucujem kontatktovat odbornika.

Ponukam sluzby mojej fa. http://www.firma.obnova.sk / 0907-344-743

• harp

Administrator
    2. mája 2006 at 19:20 in reply to: K A V I A R E Ň

Toto tu je iba mimosutazne.

a nie som toho autorom… tusim ze liptay je.

• harp

Member
    2. mája 2006 at 6:12 in reply to: Detektory kovov a zlato

Zmazal som temu Detektor. tibkovy. Obnova.sk je zamerana na zachranu kulturneho dedicstva, trochu inym sposobom.

Kultúrne dedicstvo nezachrániš tak že budeš vysedávať za PC-čkom:)))

Ako povies.

• harp

Administrator
    2. mája 2006 at 6:11 in reply to: K A V I A R E Ň

NIEKTO MI TU ZMAZAL OBRAZK!!!

Ja omylom. Sa nezobrazoval tak som si myslel ze tam nic nie je, ze si proste niekto iba zaradil prazdny prispevok. Otaznik, zarad ho zas. Ak mozes.

Page 178 of 253