harp
Forum Replies Created
-
Krstu sme sa zucastnili, prehliadka s Ing. Zavadskym bola uzasna. Domov som odniesol 5 kniziek na predaj. Zevraj do knihkupectva v B. Stiavnici. Ako pocitam tak pocitam na skoro vsetky uz mam kupca.
Naklad 600 Ks
-
Mam odskusane a povazujem za najlepsie pre genealogiu:
ANCESTRAL QUEST
FAMILY TREE MAKER 2006
LEGACY DELUXE
THE MASTER GENEALOGIST
PERSONAL ANCESTRAL FILE navyse je zdarma
ROOTSMAGICMohol by si nam nieco k nim napisat. Pripadne pridat aj linky.
-
Ja by som sa skusil vyjadrit k technologii zasahu. Predpokladam ze konzervator ktory sa snazil plastiku ocistit si pred zasahom nenasondoval stav pod krustov a ak aj ano mozno prave na mieste kde bola plastika v dobrom stave. Nasledne krustu/prirodzenu patinu ocistil. Zasah nie je obsolutne reverzibilny. Ved ako moze byt reverezibilne cistenie vrstiev?
Tu by sme vsak pri otazke reverzibility prirodzenej – uslachtilej patiny.
Patina:
Dá sa rozdeliť na prirodzenú a umelú.– Prirodzená: Súbor vonkajších zmien ovplyvňujúcich povrch materiálu, bez toho aby bola ohrozená jeho súdržnosť a skladba. Často krát mení len optické pôsobenie materiálu. Vnútorne sa môže patina deliť ba ušľachtilú (prirodzenú, doplňujúcu a podporujúcu prirodzené vizuálne črty) a zhubnú (neprirodzenú, vedúcu k poškodeniu materiálu). Od prirodzenej patiny je pri zlej starostlivosti, už len kúsok k hmotovému poškodeniu materiálu. Avšak táto , pri historických materiáloch, žiaduca vlastnosť sa da pri správnej údržbe zachovať neobmedzene dlho. Patinu získavajú všetky materiály ktoré sú vystavené vplyvom už spomenutých vonkajších a vnútorných činiteľov. Všeobecne sa dá povedať, že prirodzená patina je žiaducou a neodmysliteľnou súčasťou historického materiálu.
– Umelá: Súhrn úkonov vedúcich k napodobneniu štandardného vzhľadu historického materiálu (historického vizuálneho klišé materiálu, najzastúpenejšej vzhľadovej analógie) ovplyvneného prirodzenou patinou.
:) -
bobrik: Pokial viem tak pises prvy krat. Bez vlastneho pricinenia sa nic nedozvies ani sa nic nerozprudi. Pasivitu nekvitujeme.
-
Akyze akademici…
Tusim ze by ti mohli pradit palo, dorotka, freya, sasa a sabatier a mozno ja dalsi. Treba len pockat kym sa dostavia.
-
bonre periodikum dostavam ho uz treti rok. Tiez najskor prelistujem no aj co to pocitam. Hlavne o novinkach a zdrojoch informacii.
-
Vcera som v kovosrote kupil zvazok krasnych starych klucov za 10 Sk. Poslem mozno aj foto.
…tymto znovu otvaram legendarnu temu: Zelezna cizma :)
-
zdravim….som restaurator papiera..mohol by som sa na to pozriet…kontakt na mna: 0903 642914 alebo radovan.blaho@post.sk
Asi vsetkych sklamem, ale je to mapa obce ktorej starosta je moj klient :( Poklad sa nekona.
Tak sa mi zda ze blaho si tu uz chodi robit iba rekklamu. :lol:
Nestihas? :wink:
-
Navrhujem realne stretnutie 26. 5. 2006 na hrade Lietava podla programu krstenej knihy.
http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=6869
-
Ludia vy ste bozsky. Po siestich rokoch fungovania zacne obnova.sk asi prekvytat. Jednu vec na ktoru potrebujeme surne peniaze je zaplatenie aspon casti tlacoveho servisu. Ale najdu sa aj iny zruti penazi. Vratane vlastneho serveru ktory je v priprave.
Co sa tyka hlasovania aj ja mozem hlasovat iba jeden krat ako vy vsetci. Mohol by som hlasovanie ovplyvnit ale nechcem a vyhlasujem na svoju cest ze som nic take nikdy neurobil a ani neurobim. Lazyman neboj sa :)
Slubujem zavazne ze budu tricka Obnova.sk.
Prave idem vyhlasit sutaz o schvalenie motivu.
-
Lazyman, skus si precitat nieco tu:
No neviem ci je to dobry zdroj informacii. Da sa vsak povedat ze Obnova.sk zije zo vzduchu :)
-
POdla potreby mozem individalne zvysit kapacitu. AK mate o toto niekto zaujem napiste mi do posty.
-
Za prvy tyzden zarobil zevraj 240mil. dolarov.
-
Organizátormi tohto podujatia sú Slovenské národné múzeum, Mestské múzeum v Bratislave, Slovenské technické múzeum – Múzeum dopravy Bratislava, Slovenská národná galéria, Galéria mesta Bratislavy, Múzeum obchodu Bratislava, Vodárenské múzeum Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, Galéria Komart a Múzeum Milana Dobeša. Podujatie, ktoré je pripravené pri príležitosti Medzinároného dňa múzeí (18.5.), prebehne vďaka podpore a spolupráci Ministersva kultúry SR, Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, progamu Bližšie k Múzeu a Mesta Bratislavy.
Návštevníci budú mať možnosť v tento deň navštíviť za mimoriadnu ponuku jednotného vstupného na 23-tich rôznych miestach Bratislavy expozície a výstavy múzeí a galérií, ktorých prehliadka bude sprevádzaná odborným výkladom pracovníkov múzea/galérie, alebo výkladom samotného kurátora.
Návšteva múzeí/galérií bude spestrená približne 50-timi rôznymi sprievodnými aktivitami – špeciálnym programom podujatia. Pripravené budú aktivity pre deti a mládež (tvorivé dielne, súťaže), náučno-zábavné podujatia pre celú rodinu (koncerty, premietanie, exkurzie do depozitárov), odborné podujatia pre náročnejších (kurátorský sprievod, prednášky, besedy) a mnoho iného.
Múzeá a galérie pripravili na tento deň pre svojich návštevníkov naozaj bohatú ponuku aktivít a možnosť navštíviť viacero múzeí a galérií za veľmi zvýhodnené vstupné ( 50 Sk, zľava pre deti, študentov, dôchodcov: 30 Sk, rodinné vstupné: 100 Sk ) Návštevník zaplatí v prvom navštívenom múzeu/galérii, kde dostane špeciálnu skladačku s programom a mapkou. Na tento program dostane pečiatku, ktorá mu tak umožní voľný vstup do ostatných múzeí a galérií. Návštevníci sa budú môcť zapojiť do súťaže o ceny. Pravidlá hry budú uvedené na skladačke.