harp
Forum Replies Created
-
Banská Štiavnica bude mať kongresové centrum
Banská Štiavnica 24. júla (TASR) – Komplexne vybavené kongresové centrum s päťhviezdičkovým hotelom, kasínom a parkoviskom za vyše pol miliardy Sk chce vybudovať v Banskej Štiavnici bratislavská firma Delta Company, s. r. o. Malo by stáť v historickom jadre mesta medzi baníckou školou a nemeckým kostolom na mieste niekdajšieho dominikánskeho kláštora, ktorý v roku 1936 asanovali. Jeho pôvodné múry z prvej polovice 13. storočia budú súčasťou vstupnej haly centra.
Banskoštiavnický primátor Marián Lichner informoval, že pamiatkari dali súhlas na uvedenú stavbu a v súčasnosti prebieha územné a pripravuje sa stavebné konanie. „Samospráva víta iniciatívu investora postaviť v Banskej Štiavnici kongresové centrum. Bude prínosom pre rozvoj cestovného ruchu v celom regióne. Takéto zariadenie v meste chýba, musíme sa preto vzdať medzinárodných podujatí. Kvôli tomu, že nemáme na ich zorganizovanie vytvorené podmienky, museli sme už v minulosti viacero takýchto akcií odrieknuť. Pritom o Štiavnicu aj ako o rokovacie miesto je stále mimoriadny záujem, “ konštatoval primátor.
Lichner predpokladá, že centrum, vrátane hotela s kapacitou 200 hostí, začnú stavať ešte do konca roku 2006. Investor ho plánuje dokončiť do dvoch rokov. Dodávateľa stavby by mali vybrať v medzinárodnom tendri. Investor ho plánuje vyhlásiť po vypracovaní stavebnej dokumentácie.
Copyright © TASR 2006
-
Sasa vdaka za info. Podobne som zistil aj ja. Tiez sa pohrabem v archive a cosi k tejto teme pridam.
Prikladam par cien.
-
-
Len pre zaujimavost vam posielam tento fotografie mojho kufra. Prisiel s nim pra-strary otec (prastraky) z Ameriky. Datovanie do konca 19. storocia.

Na drevenom skelete bol v 100% natiahnuty plech s fladrovanim. Spoje prekryvali drevene lakovane rebra. Plasticke vyzdoby boli kovove a pokovovane.
Vnutro kufra bolo vylepene papierom a na veku bola romanticka tlac „dievca a chlapec na prechadzke.
Kufor uzatvaral jeden zamok a dve zapadky.
Po bokoch mal kozene uchyty na prenesanie. V dolnej casti kolieska.
Na zaver jedna kuriozita: Pri konzervacii tohoto kufra som pozeral film Ganyk NEwyYorku kde sa objavil podobny kufor. Pisal som aj do produkcnej spolocnosti a ziadal kontakt na rekvizitarov, bohuzial neuspesne. -
Moj stray otec si priniesol z 2sv. vojny kufor o rozmeroch cca 1,2m * 400cm * 500cm. Mal sarkofagove veko a v predu v lavom rohu napis bielym cez sablonu natieranym jednoduchym bezpetkovym pismom: „J. Hrčka“. Veko bolo segmentoveho bocneho prierezu ako aj u spominaneho kufra. Pravdepodobne to bude iba vynimka, ale kto vie?
-
Zas raz stastne zvolena rubrika: Genealogia a herladika. Idem to presunut.
-
Muránsky hrad
Ešte asi 1,4 milióna korún potrebuje samospráva v Muráni na opravu poškodenej vstupnej kamennej brány na tamojší hrad.
Aj keď na jar a v lete stavbári zabezpečili vstupnú časť proti vypadávaniu muriva, na opravu severozápadnej steny vstupu, ktorá bola najviac poškodená, už peniaze nemali.
„Zatiaľ sme preinvestovali 1,1 milióna korún,“ povedal starosta obce Roman Goldschmitd. „Z toho asi 600 tisíc sme ostali dlžní dodávateľskej firme,“ dodal. Obec vlani získala na opravu pamiatky len zhruba 450 tisíc korún, a to z ministerstva kultúry. Ďalších približne 100 tisíc korún vyzbierali v rámci verejnej zbierky. Prispela do nej napríklad aj družobná česká obec Frišták a tiež Banskobystrický samosprávny kraj.
Ďalšie peniaze na dofinancovanie stavby zháňa samospráva, kde môže. „Dali sme inzeráty do novín a vyvesili sme naše žiadosti o príspevky v obci i mimo nej,“ uviedol starosta. „Časť peňazí nám prisľúbili dodať súkromné osoby, ktoré majú blízky vzťah k obci a hradu,“ pripomenul. Väčšiu časť z chýbajúcich financií však musia opäť žiadať od štátu.
Obec chce zatraktívniť jeden z najpozoruhodnejších hradov na Slovensku. Aj keď zostali zachované už len niektoré jeho časti, neustále púta pozornosť turistov, a to najmä kvôli rozsiahlemu hradnému komplexu a jedinečnému výhľadu.
Samospráva chce tento rok požiadať o financie niektorý z európskych fondov aj na vyhotovenie projektovej dokumentácie so zameraním na celkovú úpravu hradu. Pozitívne skúsenosti zo získavania peňazí z eurofondov už má. Minulý rok na základe grantu z operačného plánu rozvoj cestovného ruchu vybudovali v blízkosti hradu tzv. Muránsku hradnú cestu. Z financií vo výške 28 000 eur (takmer 1,1 milióna Sk) postavili na trase medzi obcou a hradom polyfunkčné prístrešky s panelmi, kde návštevníci dostanú prvotné informácie o tamojšej prírode, pamiatkach a kultúre. Navyše na hrade postavili aj dve vyhliadkové plošiny.
Muránsky hrad sa spomína už v roku 1271. Rozsiahly, takmer 400 metrov dlhý hradný komplex postavil rod Bebekovcov. Hrad mal čulú históriu. Bol cieľom protihabsburských povstaní. Po rozsiahlom požiari v roku 1702 začal chátrať. Posledným jeho majiteľom bol rod Coburgovcov.
TASR
-
Bednicka z fotografie je vojensky kufor z cias nasich starych otcov. V primitivnych casoch, ked este boli mladi muzi zo zakona povinni ist sa ucit zabijat ludi, prisiel takemu povolavaci rozkaz az za nim. Bol vtedy povinny kupit /zohnat, urobit/ presne danu truhlicu ciernej farby a pri dostaveni sa na posadku mat ho so sebou. V tej bednicke mal potom pocas tych dvoch rokov faktickeho aj pravneho nevolnictva svoj biedny majetocek. Ked potom hrdinsky padol za vlast /zahlosilo ho/, tato debnicka bola poslana aj s dvojfarebnym diplomom hrdym rodicom /biednym starcekom/. Bednicky boli zrusene v polovici 50 rokov, to sa uz chodilo na /aj z/ vojnu s holymi rukami /zadkom/. Boli tych debniciek tisice a tisice, ich zachovanie je vecou nahody. Zelam armade skazu a zmar.
Pekna rec.
Ked sa chcete vratit k povodnej funkcii pojde to tazko. Kufor by som maximalne ocistil vodou so saponatom a ponechal tak. Ak by vam tento postup nestacil napiste. Je vsak najmenej destruktivny. Mozno ze by sa este na zaver dal natriet vcelym voskom.
Teraz je to na vas ci sa zmierite s tym ze budete mat v obytnej casti takuto truhlicu.
-
Ja osobne by som to odhadoval do druhej polovice 20. storocia. Kovania by som v ziadnom pripade nevymienal a ani neodstranoval nater. Tiez som mal jednu truhlicu po starom otcovi, ked som mal asi 9 rokov urobil som si podobny plan a teraz to lutujem.
Na aky ucel ju chcete pouzit?
-
Navruhujem aby ste si osocujuce prispevky nechali pre temu Detektory kovov a zlat. Tam mi to je uz celkom jedno.
-
Použití slámy a hlíny v interiéru, modelování slaměné zídky a provádění hliněných omítek
27.-28.5.2006
LAŽÁNKY, Hospoda U Oratorů
Pozvánka -
Mezinárodní konference
ZDRAVÉ DOMY 2006
s programem zásady navrhování, prostředí a energie pořádaná Sdružením hliněného stavitelství a Fakultou architektury VUT v Brně
se konala 16. 6. 2006 na FA VUT v Brně.