Forum Replies Created

Page 167 of 253
  • harp

Member
    18. augusta 2006 at 13:07 in reply to: Re: Hádanka: Čo je to AFIŠ

Lučebný opyt bronzu z Podmokle.
    Bernard Bořivoj Quadrata

Nelze upříti, že jediné rozbory lučebné starobylých bronzů u nás mohau wésti k poznání tehdejšího stawu kowostrůjstwí a kowolitectwí. Rozbor nám ukazuje, w jakém stupni čistoty naší předkowé uměli a mohli dobýwati kowy z rud, jaké oni wlastnosti kowů znali, a jaké smíšeniny jednotliwých kowů ke zwláštním účelům před jinými užíwali.
    Tyto a rozmanité jiné wědomosti se nám dostáwají rozbory lučebními starožitností, podáwajíce nám spolu žiwý obraz tehdejšího průmyslu. Za dob nowějších nejwíc Klaproth se obíral zpytowáním starobylých kowů; nejnowěji Chevalier a Fresenius se pochwalně na tomto poli wyznamenali. Göbel obzwláště pilně zpytowal ruské bronzowé starožitnosti w prospěch archeologie. – Laskawým přičiněním pana Erazima Wocela, strážce sbírek drewností při Českém Museum, obdržel jsem kausek bronzu pocházející z ucha onoho kotle, w němž slawný a wyhlášený poklad Podmokelský ležel a nalezen byl. Kausek tento byl již potažen silnau wrstwau uhlana měditého, tak zwané ušlechtilé rzi (aerugo nobilis). Jak mile tato slabau kyselinau solnowodičnatau odstraněna byla, hned se ukázala ona zwláštní a tak pěkná barwa, která je bronzu wlastiwá. Na lomu byla barwa pěkně zlatožlutá.
    Rozbor jakostní udal co prwky skládající tento bronz:
    Měď, olowo a cín s památkami železa.
    Rozbor kolikostní tak byl zaweden, že 1,9435 grammu toho bronzu bylo rozpuštěno kyselinau dusíkowau a roztok do sucha odkauřen. Odkauřením obdržený nerozpustný kysličník cíničný wážil 0,145 gr. = 5,80 st. cínu. Roztok, cezením od kysličníka cíničného oddělený, dal kyselinau sírkowau sraženinu sírana olowitého, wážící 0,678 gr., z čehož wyplýwá množstwí olowa = 23,83 st.
    Roztok zcezený ze sírana olowitého držel rozpuštěnau měď, která z něho draslem žírawým co kysličník měditý sražena byla; kysličník měditý wážil 1,706 gr. čemuž odpowídá 70,10 st. mědi.
    Množstwí železa bylo newážitelné.

Sestáwá tedy bronz Podmokelský we 100 částkách z
    Mědi . . . . . . . . . . . 70,10
    Olowa . . . . . . . . . 23,83
    Cínu . . . . . . . . . . . . 5,80
    Železa . . . . . . památky
    ——————————————
    99,73

Z toho widět, že tento bronz je smíšenina kowní sestáwající z 45 dílů mědi, 16 dílů olowa a 4 dílů cínu.
    Weliké množstwí olowa, obsažené w bronzu Podmokelském je welmi památné, poněwadž ještě posud nebyl nalezen bronz, kterýby byl měl tolik olowa w sobě; čínské peníze mají w 60 č. 56 mědi a 4 olowa, Syrakusské we 243 č. 223 mědi a 20 olowa, w jednom pak zrcadle starobylém se našlo w 68 č. 62 mědi a 6 olowa.
    Kow tento z mědi, olowa a cínu složený je při obyčejném teple tažný, w horku pak křehký. Množstwí olowa nezdá se býti w tomto pádu, jak se obyčejně přijímá, zanečístění pauze náhodné; jest to zajisté smíšenina mědi s cínem ku které zúmyslně přidáno olowa. Při rozborech starožitnin kowowých, jinde nalezených, w průměru se událo 90-93 st. mědi, 6-9 st. cínu a trochu železa; poměr tento se blíží poměru litiny dělowé, která drží 90 st. mědi a 1O st. cínu. Smíšeniny tyto, k zbraním wětším dílem určené a užité jsau tužší a twrdší nežli bronz Podmokelský.

J.E. Vocel založil dataci bronzových starožitností právě na metodě chemických rozborů. Bohužel výsledky rozboru odpovídaly dle dosavadních statistik složení slovanských bronzů, což Vocela na nějakou dobu svedlo ze správné cesty připsání depotu keltům.
    Psalo se roku 1848 v Časopise Českého Musea.

• harp

Administrator
    18. augusta 2006 at 13:03 in reply to: K A V I A R E Ň

Tak som teda tu, admin mi slubil velke vitanie a sak ma aj preco. Som dvojstovka a to je celkom slusne a pekne cislo. Druha vec co dvojstovka so sebou nesie ale to je hadanka pre numerologov, ti sa lepsie vyznaju. Sak uvidite. Teda uz vidite podla mojho vpadu do ticha tejto zaujimavej kaviarnicky. (Len kaviarnik sa malo stara.) Nuz ale nevedel som kam ist aby ma bolo mozne vitat a toto miesto sa mi zdalo najvhodnejsie. Dufam, ze som nikoho nezobudil ani nevyplasil. Ale teraz nieco o mne. Nie som zamaskovana zenska no napriek tomu vek neprezradim i ked som tu uz rozoznal niekolko rovestnikov. Som stastne zenaty so svojou pracou, na ktoru sa najradsej divam, hlavne ked si nou mam zarabat na chlieb kazdodenny. Nastastie spavam so svojim veducim, ktory aj ked je nedoslychvy pocuva aspon sam seba. Okrem toho je to lenivec, pretoze ani nepredstiera ze pracuje. Som cinny v mechanickej a chemickej udrzbe starych kramov, ktore sa na tomto fore nazyvaju pamiatky alebo starozitnosti a to je aj smerovanie, ktorym by som sa chcel so svojimi obcasnymi vstupmi uberat. Neviem ci budem taky plodny ako niektori navstevnici ale budem sa snazit. Najprv idem ale studovat, skoda, ze prispevky su take rozhadzane. Admin by tu mohol zalozit kniznicu, ked je tu uz kafehaus.

Vitam ta a pozyvam na 100% arabiku z popradskej baliarne. Tesim sa. A tak sa mi zda ze si lazyman. Nie?

• harp

Member
    17. augusta 2006 at 10:40 in reply to: Re: Hádanka: Čo je to AFIŠ

Viem ale zatial nepoviem. Mozem azda poradit ze je to z latinskeho slova a ma to co to spolocne s kovmi.

• harp

Member
    16. augusta 2006 at 14:28 in reply to: ramy na obrazy

Spravit sa to da. Vsak zavolajte dohodneme sa. Pripadne poslite fotografie. Zrujnovat vas to urcite nezrujnuje.

• harp

Member
    10. augusta 2006 at 23:31 in reply to: drevomorka

Nechcem strasit, ale ak ta drevomorka nie je len v jednej miestnosti a je to drevomorka, teda Drevokaz slzivy, Drevomorka domaca, Merulius lacrymans.

Bude to asi velmi zle. Neviem ci by sa neoplatilo celu chalupu asanovat. Napiste nam o tej stavbe viac. Z akeho obdobia predpokladate ze je atd.

Kolko tam asi tu drevomorku mate? Je v pivnicnych priestoroch ci aj v suchsich priestoroch.

Podla starsich statistik:

Rok stare vytrusy vyklicia v priaznivich podmienkach vsetky
    Po torch rokoch ich klici 35%
    Po sietich rokoch 8%

Aby ste zamedzili kliceniu museli by ste dostatocne stiahnut RV. Co sa vam bez razantnejsich zasahov do stavby asi nepodari. Idelane pre drevormorku je: izbova teplota okolo 20°C. Ma rada kysle prostredie pH medzi 5-4.

Okrem vytrusov sa siri aj podhubim. AK je tam drevomorka viac ako rok. Fakt by som pouvazoval nad odstranenim 100% drevenych casti.

Da sa uvazovat aj nad tym ze by sa odstranili vsetky drevene casti niekolo 10tok cm od zavlhnutych. A ostatne osetrit chemiou. Ale kto by tam potom byval?

• harp

Administrator
    9. augusta 2006 at 21:28 in reply to: Mravec dole :)

Mravec je fenomen!

Sperk

Mravec v pohybe

Dekor, grafika

Socha, bronz, cena

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pohlad z perspektivy mravca:
    https://www.vino.obnova.sk/1/uzivatelia/harp/ants_eye_view.jpg

Mravec a osa:

Niekto si rad do domu mravca vpusti:
    http://www.24hours7days.com/Bugs/Ant_Farms.html

• harp

Administrator
    9. augusta 2006 at 15:22 in reply to: Mravec dole :)

Spoznaj svojhoNEpriatela

Ako pripravujem tento prispevok vyrojili sa nam pred domom vcely. :)

• harp

Member
    9. augusta 2006 at 7:43 in reply to: drevomorka

Skuste pripojit fotozaber. Vyzera to na vazny pruser, ale nebudem vas strasit. Drevomorka je prakticky neznicitelna. A ak mate v dome hrazdenu konstrukciu bude mozno uz vsade.

Foto potesi :)

• harp

Administrator
    8. augusta 2006 at 14:04 in reply to: cena roka: monumentorum liquida

Harp, konkretne by ma zaujimalo, preco si nominoval aj upravu Hlavneho namestia a konkretne co. Taktiez by ma zaujimal Tvoj/vas odborny nazor na upravu /farba, ruzice/ vstupnej klenby do radnice. Vopred sa ospravedlnujem za mozne nespravne vyrazy.

Upravu namestia nominoval niekto iny, a aniekto iny sa urcite ozve. :)

• harp

Member
    8. augusta 2006 at 13:59 in reply to: nova tema umenie, remesla…

Prave sa vraciam z clankov, kde som mal to utrpenie precitat si clanok – Od hliny ku keramike (úvod). Čo odstavec to somarina. Nastastie take paskvily su na obnove vynimkou. To tu nemame nikoho cez keramiku? Dorotka ako sa ti ten clanok paci?

Tesim sa na komentare k tomu clanku. Potom och mozno zo suhlasom autora zapracujeme do clanku. :)

• harp

Administrator
    7. augusta 2006 at 15:25 in reply to: busta

Fotogafie nemusia ist vlozit z roznych dovodou. Treba si postrazit velkost do 1MB a rozmer fotografii do 650px. Taktiez priponu, teda typ suboru. Idelany je JPG ci JEPG

• harp

Member
    7. augusta 2006 at 15:18 in reply to: Pamiatky v Trnave a okoli

Harp ale fotosky chcu registraciu a ja by som rad cislo 200. Strechy v Chtelnici su sice na pohlad v slusnom stave ale uz zatekaju. Zazil som raz jeden krasny barokovy mlyn vo vybornom stave, dokonca som s kamosom zvazoval kupu. To bolo v roku 1998, dnes uz nie je co kupovat.

Fotografie musia byt iba pre registrovanych ako by si si ich inak mohol spravovat? Cislo 200 sa blizi. Potom ta privitame medzi nami? Precoze sa ti zda byt toto cislo take zaujimave?

Kym strecha zateka, da sa to opravit lahsie ako stavat novu a pred tym burat staru.

• harp

Member
    7. augusta 2006 at 7:32 in reply to: Pamiatky v Trnave a okoli

Kym to ma strechu je to vporiadku. Kto vydel kastiel v Turcianskej Stiavnicke da mi zapravdu.

lazyman: prosim pouzivaj vkladanie fotogafii na Obnova.sk ostatne obrazkove hostingy nemaju prilis dlhu trvacnost.

• harp

Administrator
    6. augusta 2006 at 21:38 in reply to: Navrh na tricko Obnova.sk

No budem musiet priobjednat. Napiste mi aku velkost by ste preferovali. Pripadne napiste aku velkost nosia ludia vedla vas. Nech mam nejake statistiky.

• harp

Administrator
    6. augusta 2006 at 17:51 in reply to: Navrh na tricko Obnova.sk

Dnes som uspesne nakupil nejake tricka pre Obnova.sk.

Farby:
    TmavoModra
    SvetloModra
    Biela
    Kremova
    Cervena

Velkosti:
    M
    L

Este priobjednam nejake vypasovane a mozu ist do tlace. Uz len ten navrh.

Page 167 of 253